Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Επιχειρηματίας και πρώην Βορειοελλαδίτης βουλευτής στο κύκλωμα απάτης "καρουζέλ", που εξιχνίασε η Αρχή για το Ξέπλυμα


Νέα υπόθεση απάτης τύπου  "καρουζέλ",  που αφορά εικονικές συναλλαγές μέσω των οποίων ζημιώθηκε το Δημόσιο 35 εκατ. ευρώ, αποκάλυψε η έρευνα του επικεφαλής της Αρχής ξεπλύματος μαύρου, ε.τ. Αντεισαγγελέα ΑΠ Χαράλαμπου Βουρλιώτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πορίσματις 350 σελίδων της Αρχής Ξελπύματος μαύρου χρήματος, στην υπόθεση εμπλέκονται Βορειοελλαδίτης μεγαλοεπιχειρηματίας και στέλεχος τράπεζας, που ήταν πρώην πολιτευτής.

Μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες διαπιστώθηκε ότι, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση εικονικών συναλλαγών χρέωσαν το Δημόσιο με 35 εκατ. ευρώ.

Ο επιχειρηματίας, ο οποίος στο παρελθόν είχε εμπλακεί σε ποινική υπόθεση, που είχε μεγάλη δημοσιότητα, φέρεται ότι, με στενό συγγενικό του πρόσωπο, διαχειριζόταν ένα δίκτυο εταιρειών - φαντασμάτων σε Ελλάδα, Βουλγαρία και άλλες χώρες του εξωτερικού.

Μέσω αυτών έκαναν εικονικές συναλλαγές, που του επέτρεπαν είτε να εισπράττει ΦΠΑ που δεν δικαιούτο είτε να αποφεύγει την καταβολή του φόρου. Η απάτη τύπου «καρουζέλ», λειτουργεί με τη μέθοδο του «εξαφανισμένου εμπόρου» και εκτιμάται ότι στοίχισε στο Δημόσιο 35 εκατ. ευρώ.

Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί  και το γραφείο των Ευρωπαίων εντεταλμένων εισαγγελέων, καθώς αφορά και εικονικές συναλλαγές με χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης, που συνιστούν απάτη σε βαθμό κακουργήματος.

Προς το παρόν η Αρχή για το Ξέπλυμα δεν έχει προχωρήσει στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του επιχειρηματία, καθώς εκκρεμει σε βάρος του και άλλη δικογραφία, για μεγλαλη φορολογική απάτη.

Η τελική απόφαση για τις περαιτέρω δικονομικές ενέργειες αναμένεται να ληφθεί από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Ο επιχειρηματίας φέρεται ότι, είχε πάρει δάνεια από την τράπεζα που διοικούσε ο φερόμενος ως συνεργός του χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, για να δανεοδοτείται. Σε αντάλλαγμα, ο επιχειρηματίας φέρεται να βοήθησε τον τραπεζίτη να νομιμοποιήσει παράνομα κεφάλαια ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ στο «πόθεν έσχες» του.

Παράλληλα, στην απάτη φέρεται να εμπλέκεται και εν ενεργεία αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο αξιωματικός παρήχε βοήθεια στον επιχειρηματία, βεβαιώνοντας σε πολλές περιπτώσεις το γνήσιο της υπογραφής του, διευκολύνοντας συναλλαγές ύψους εκατομμυρίων ευρώ.

Το συγκεκριμένο εύρημα έχει ήδη γνωστοποιηθεί στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία θα εξετάσει περαιτέρω τη συμμετοχή του αξιωματικού στην υπόθεση.