Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Tα μοναδικά ΠΡΟΝΟΜΙΑ των ελλήνων διαιτητών!

 


Λένε ότι, οι διαιτητές είναι οι δικαστές του ποδοσφαίρου.

Και όντως είναι αφού, όπως οι δικαστές σε μία δίκη εφαρμόζουν τους νόμους του κράτους, έτσι και οι διαιτητές έχουν το καθήκον της πλήρους  εφαρμογής των Κανόνων του Παιχνιδιού.

Αρα το βασικό κοινό μεταξύ τους είναι η δύναμη της εξουσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι δικαστές απολαμβάνουν προνομίων, που καμμία άλλη επαγγελματική κάστα στη χώρα μας δεν έχει, όπως την ισοβιότητα, την οποία κατοχυρώνει και το Σύνταγμα.

Αλλά και οι διαιτητές επίσης απολαμβάνουν προνομίων, που καμμία άλλη επαγγελματική τάξη δεν έχει καν διανοηθεί...

Ενα από αυτά είναι το ότι,  μπορούν να εργάζονται στο δημόσιο και να αμοίβονται από τον έλληνα φορολογούμενο, ενώ παράλληλα, να εργάζονται και ως διαιτητές, εισπράττοντας μάλιστα παχυλότατες αμοιβές...

Νόμιμες αμοιβές, γιατί ουκ ολίγες φορές έχουν κατηγορηθεί και για παράνομες αμοιβές, για τις οποίες μάλιστα ορισμένοι κάθισαν και στο εδώλιο, αλλά έμειναν ατιμώρητοι, καθώς οι υποθέσεις στις οποίες ενεπλάκησαν και τις οποίες δίκασαν δικαστές, "έσβησαν" λόγω παραγραφής!

Το κυριότερο προνόμιο ωστόσο, που απολαμβάνουν διαιτητές της SL1 και της SL2, που είναι και οι καλύτερα αμοιβόμενοι από όλους τους υπόλοιπους, είναι το ότι, μπορούν να είναι κρατικοί υπάλληλοι, δηλαδή αστυνομικοί, πυροσβέστες, δημοτικοί υπάλληλοι υπάλληλοι υπουργείων κλπ. και  παράλληλα να τους δίνεται η δυνατότητα και η άδεια, να εργαστούν ταυτόχρονα και ως διαιτητές.

Αυτό το προνόμιο δεν το απολαμβάνουν άλλοι συνάδελφοι τους κυρίως αστυνομικοί και  πυροσβέστες, οι οποίοι προσπαθούν να ζήσουν τις οικογένειες τους με τα ψίχουλα του μισθού και εάν γίνει αντιληπτό ότι,  εργάζονται παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα, τότε το λιγότερο που θα αντιμετωπίσουν είναι πειθαρχικές κυρώσεις.

Αλήθεια, ποιός άλλος δημόσιος υπάλληλος, όπως οι διαιτητές, μπορεί να λείπει από την υπηρεσία του και να πληρώνεται στο ατόφιο από τον έλληνα φορολογούμενο, για να κάνει το...  "ΧΟΜΠΥ" του, όπως χαρακτηρίζουν ορισμένοι τη διαιτησία?

Βεβαίως γιά την στρεβλή αυτή κατάσταση, που ισχύει στη χώρα μας δεν ευθύνονται εις ολόκληρον οι διαιτητές, καθώς η επαγγελματική διαιτησία, που θα μπορούσε "νοικυρέψει" το τοπίο - αν και έχει ψηφιστεί από το 2022 στην Ελλάδα - εν τούτοις δεν εφαρμόζεται.

Το εντυπωσιακό ωστόσο είναι άλλο.

Ενώ επί σειρά ετών οι διαιτητές διαμαρτύρονται, φωνάζουν και εν πολλοίς "κλαίγονται" - και όχι άδικα, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν γίνει δέκτες επιθέσεων ακόμη και δολοφονικών (Τζήλος, Κωνσταντινέας) μάλιστα ουκ ολίγοι έχουν ακόμη και κρατική φύλαξη - εν τούτοις όχι μόνον παραμένουν στο επάγγελμα, αλλά όλο και περισσότεροι καίγονται να εισχωρήσουν σε αυτό!

Και εδώ ανακύπτει το ερώτημα:

Αν δεν τους αρέσει, γιατί το κάνουν?

Tην απάντηση την έχει δώσει χρόνια πριν ο μεγάλος Ελληνας συγγραφέας Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: "Πας άνθρωπος εργάζεται δι’ εαυτόν, επί τη προφάσει ότι εργάζεται δια τους άλλους"!