Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Αναβρασμός στη Δικαιοσύνη, λόγω του Δικαστικού Χάρτη


ΠΗΓΗ: ΕΣΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στη Δικαιοσύνη η εφαρμογή του νέου Δικαστικού Χάρτη, με την ενοποίηση των Ειρηνοδικείων με τα Πρωτοδικεία.

Η πολλά υποσχόμενη -  διά στόματος του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη - μεταρρύθμιση, η οποία, υποτίθεται, θα επούλωνε τις χρόνιες πληγές - κυρίως - στην ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης, φέρεται να προκαλεί μεγαλύτερα "τραύματα", που ενδέχεται να οδηγήσουν σε ακατάσχετη "αιμοραγία".
 
Το όνειρο του Υπουργού Δικαιοσύνης, να κάνει πράξη την μεταρρύθμιση, που είχε σχεδιάσει 114 χρόνια πριν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος επιχείρησε - ανεπιτυχώς - να την εφαρμόσει, μήπως τελικά εξελιχτεί σε εφιάλτη?

Τα γεγονότα από την αρχή του νέου δικαστικού έτους στις 16 Σεπτεμβρίου, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη, με την ενοποίηση των Ειρηνοδικείων με τα Πρωτοδικεία, αναδεικνύουν μιά εικόνα για τη Δικαιοσύνη τρομακτική και τριτοκοσμική.

Γιατί, πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί το πρωτοφανές και ανήκουστο, οι δικαστικοί υπάλληλοι, επειδή δεν λειτουργεί ακόμη το ηλεκτρονικό σύστημα προδιορισμού των δικών, να φωνάζουν από τα... μεγάφωνα, για την αλλαγή αίθουσας εκδίκασης, με κίνδυνο να μην ακούσουν οι διάδικοι και να δικαστούν ερήμην?

Η, είναι εικόνα  χώρας - μέλους της Ευρωπαική Ενωσης, αυτό που συμβαίνει στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων,  όπου οι δικαστικοί υπάλληλοι κραδαίνοντας... "ντουντούκες" ειδοποιούν τον κόσμο, σε ποιά αίθουσα εκδικάζονται οι υποθέσεις, καθώς  οι κλήσεις είχαν σταλεί προ της εφαρμογής του νέου δικαστικού χάρτη και οι δίκες ήταν προσδιορισμένες σε άλλες αίθουσες από αυτές στις οποίες δικάζονται τελικά?

Και σε ποιά σύγχρονη χώρα του κόσμου,  τα δικαστικά έγγραφα περιφέρονται από ανακριτή σε ανακριτή δια... αερομεταφοράς, μέσα σε σακκούλες που μετακινούνται με... τροχαλίες πάνω από τον κόσμο, που παρακολουθεί άναυδος, όπως συμβαίνει στο Πρωτοδικείο της Αθήνας?

Και πόση ασφάλεια δικαίου και δίκαιης δίκης μπορεί να προκαλεί το γεγόνος ότι, οι 1000 Ειρηνοδίκες, που, κατά τις εξαγγελίες του κ. Φλωρίδη, θα πέσουν στη μάχη των Πρωτοδικείων, για να ανακουφίσουν τη Δικαιοσύνη από τον όγκο υποθέσεων του πρώτου βαθμού - θα δικάζουν υποθέσεις, χωρίς να έχουν τις αντίστοιχες γνώσεις και εμπειρία?

Mήπως θα έπρεπε να προηγηθεί η επιμόρφωση των Ειρηνοδικών, που αποδεικνύεται κομβικό «γρανάζι» στις επιδιώξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης και μετά να ξεκινήσει η εφαρμογή του νεου δικαστικού χάρτη?

Πόσο ασφαλές είναι, να ανεβαίνει στην έδρα ένας δικαστής και να δικάζει, ενώ δεν έχει  ολοκληρώσει την επιμόρφωση του, που μόλις ξεκίνησε και αναμένεται να διαρκέσει  έως τις 28-5-2025, όπως αναφέρει και η σχετική απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης? 

Αδιάψευστος μάρτυρας ότι, η επιμόρφωση των ειρηνοδικών είναι στα.. σπάργανα, είναι το ίδιο το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με σχετική απόφαση του  στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπου όπως σημειώνεται, "οι υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του νόμου για το νέο δικαστικό χάρτη, ειρηνοδίκες παρακολουθούν υποχρεωτικά προγράμματα επιμόρφωσης στον τομέα του ποινικού δικαίου, του ποινικού δικονομικού δικαίου, του αστικού και του αστικού δικονομικού δικαίου, τα οποία ολοκληρώνονται έως τις 28-5-2025".

Μάλιστα τα συγκεκριμένα προγράμματα διαρθρώνονται σε δύο κύκλους. Ο πρώτος κύκλος υλοποιείται με ευθύνη της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (ΕΣΔι) και αφορά στη διοργάνωση σεμιναρίων σχετικών με τις παραπάνω θεματικές ενότητες. Ο δεύτερος κύκλος υλοποιείται με ευθύνη των Προϊσταμένων της έδρας των Πρωτοδικείων στα οποία υπηρετούν οι επιμορφούμενοι ειρηνοδίκες και υπό την εποπτεία της ΕΣΔι και αφορά στην τακτική παρακολούθηση δικαστικών διαδικασιών, όπως συνεδριάσεις Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, Δικαστικών Συμβουλίων, Προέδρων Υπηρεσίας κ.λπ. και στη σύνταξη σχεδίων δικαστικών ποινικών αποφάσεων επί υποθέσεων αρμοδιότητας Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και βουλευμάτων.

Οι δικηγόροι, οι οποίοι πλήττονται βάναυσα από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων της Κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, είναι οι πρώτοι που αντέδρασαν δυναμικά, κάνοντας λόγο, για "βεβιασμένη και πρόχειρη εφαρμογή του δικαστικού χάρτη, χωρίς την προηγούμενη ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, χωρίς τη δημιουργία των απαραίτητων υλικοτεχνικών υποδομών, χωρίς την πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού δικαστικών υπαλλήλων και τη θέσπιση των αναγκαίων ρυθμίσεων δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται προσπαθεί να επιλύσει".

Στην ομιλία του στην Παλιά Βουλή, την ημέρα του εορτασμού της Δικαιοσύνης, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, αναφερόμενος στα προβλήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή του νέου Δικαστικού Χάρτη χαρακτήρισε οπισθοδρόμηση τις τροποποιήσεις και επισήμανε την αναγκαιότητα για άμεση αποκατάσταση των πραγμάτων.

Ηδη, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, που πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις ενάντια στην κυβερνητική μεταρύθμιση, παρέτεινε μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου την  επταήμερη αποχή, που ξεκίνησε από την 1η Οκτωβρίου, ζητώντας από τα μέλη του, να αρνούνται να παραλαμβάνουν φακέλους για την έκδοση πράξης εγγραφής ή εξάλειψης προσημείωσης υποθήκης.

Οπως  ανέφερε ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρης Βερβεσσός, μιλώντας στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο  Δικηγορικών Συλλόγων,  που έγινε στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη και του Υφυπουργού Ιωάννη Μπούγα  "ο νέος δικαστικός χάρτης προβλήθηκε ως σημαντική μεταρρύθμιση,  αλλά αυτό που βιώνουμε στην πρώτη φάση της εφαρμογής τουλάχιστον είναι η βάναυση προσβολή της αξιοπρεπούς άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος, η απορρύθμιση της δικαιοσύνης, η αφάνταστη ταλαιπωρία των εμπλεκομένων φορέων στην απονομή της αλλά και των απλών πολιτών και η διαρκής αγωνία για τη δημιουργούμενη ανασφάλεια δικαίου και τον κίνδυνο απώλειας δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων των διαδίκων".

Στο συνέδριο, που είχε θέμα “ Από τη Δικηγορία που Ζούμε στη Δικηγορία που αξί-Ζουμε”, ο κ. Βερβεσσός μίλησε "για  βεβιασμένη και πρόχειρη εφαρμογή του δικαστικού χάρτη, χωρίς την προηγούμενη ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, χωρίς τη δημιουργία των απαραίτητων υλικοτεχνικών υποδομών, χωρίς την πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού δικαστικών υπαλλήλων και τη θέσπιση των αναγκαίων ρυθμίσεων δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται προσπαθεί να επιλύσει. Η χαοτική και τριτοκοσμική κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά είναι προφανές ότι δεν τιμά κανέναν. Ούτε την Πολιτεία ούτε τους λειτουργούς και συλλειτουργούς της δικαιοσύνης ούτε τους πολίτες".

Την απάντηση στους δικηγόρους έδωσε ο Πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων, Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης, με όσα είπε στη δική του ομιλία στην Παλιά Βουλή, όπου προσπάθησε να εξωραίσει την εικόνα της Δικαιοσύνης.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος ήταν αυτός, που αρχειοθέτησε την υπόθεση των υποκλοπών, απαντώντας στον κ. Βερβεσσό, που είχε περιγράψει την κατάσταση του Κράτους Δικαίου και της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα αναφέροντας ότι “στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δικαιοσύνη το 56% των Ελλήνων πολιτών τοποθετούνται αρνητικά (πολύ ή λίγο) ως προς την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης…”, είπε  ότι, "η έκθεση της Ε.Ε. δείχνει βελτίωση σε όλες τις εξεταζόμενες θεματικές”.

Ο κ. Ζήσης ανέφερε ότι, η έκθεση “παρουσιάζει βελτίωση στο σύνολο των εξεταζόμενων θεματικών σε σχέση με το 2023” και μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως αρμόδιο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, εξέδωσε πρόσφατα στις 24-7-2024 την ετήσια (2024) Έκθεσή της για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου. Στην Έκθεση καταγράφονται για τη Χώρα τέσσερεις συστάσεις, γεγονός που την κατατάσσει πάνω από το μέσο όρο του συνόλου των Κρατών-Μελών της Ε.Ε., ενώ για δεκαοκτώ εξ αυτών, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Πορτογαλία, καταγράφονται άνω των πέντε".

Δεν εξήγησε ωστόσο ο Πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων, σε ποιούς τομείς της Δικαιοσύνης των 18 χωρών της Ε.Ε., που υπολείπονται της χώρας μας, καταγράφονται συστάσεις, ενώ δεν εξήγησε επίσης, γιατί θα πρέπει να κινούμεθα, στη λογική που ο σοφός λαός, αποκαλεί: "Στους τυφλούς ο μονόφθαλμος βασιλεύει"?

Την περασμένη Τρίτη το βράδυ, αφού στο μεταξύ είχε ανακοινωθεί από το ΔΣΑ η παράταση της αποχής μέχρι τις 14 Οκτωβρίου το Υπουργείο Δικαιοσύνης,  εξέδοσε ανακοίνωση, για να απαντήσει  στους λόγους αποχής των δικηγόρων, επιβεβαιώνοντας ωστόσο, με όσα ανέφερε το πρόβλημα, τα τεράστια προβλήματα, που δημιούργησε η προχειρότητα στην εφαρμογή του νεου δικαστικού χάρτη.

Το ίδιο το  Υπουργείο Δικαιοσύνης παραδέχεται τον καταιγισμό ερωτημάτων, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ενώ αναφέρει: "Μέχρι σήμερα έχουν απαντηθεί 343 ερωτήματα, έχουν δε ομαδοποποιηθεί και αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης 51 απαντήσεις ομοειδών ερωτημάτων".

Γιά την ιστορία, στην ανακοίνωση του Υπουργείου δίνονται απαντήσεις στα πέντε σοβαρά ζητήματα, για τα οποία οι δικηγόροι αντιδρούν ζητώντας την επαναφορά στην προγενέστερη ομαλή κατάσταση.

Αναφέρεται:

Αναφορικά με τα ζητήματα, τα οποία αναφέρονται ως αιτίες αποχής των δικηγόρωντου Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για την περίοδο από 07.10.2024 έως 14.10.2024 σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου από την 24.09.2024 και αφορούν την εφαρμογή τουΔικαστικού Χάρτη σημειώνονται τα ακόλουθα:

1. “Πλήρης αδυναμία εκδόσεως πιστοποιητικών από το ηλεκτρονικό σύστημαΟΣΔΔΥ ΠΠ με τις όποιες έννομες συνέπειες από τη μη προσκομιδή τουςενώπιον Δικαστηρίων και Αρχών, για την απώλεια έννομων δικαιωμάτωνΕλλήνων πολιτών και επιχειρήσεων”.

Σε σχέση με το Πρωτοδικείο Αθηνών πλέον εκδίδονται ηλεκτρονικά:

1) πιστοποιητικά αποποιήσεων,

2) πιστοποιητικά διαθηκών για δικαστική χρήση,

3) πιστοποιητικά διαθηκών,

4) πιστοποιητικά περί μη κήρυξης πτώχευσης,

5) αρνητικά πιστοποιητικά περί μη κατάθεσης ανακοπών (αναμένεται άμεσα

η επίλυση από την ανάδοχο του προβλήματος μεταφοράς των

αποτελεσμάτων της αναζήτησης στα θετικά πιστοποιητικά),

6) αρνητικά πιστοποιητικά περί μη κατάθεσης τακτικών ή έκτακτων ένδικων

μέσων (αναμένεται άμεσα η επίλυση από την ανάδοχο του προβλήματος

μεταφοράς των αποτελεσμάτων της αναζήτησης στα θετικά πιστοποιητικά),

7) πιστοποιητικά περί μη κατάθεσης αγωγής προσβολής αρχαιρεσιών

σωματείου,

8) πιστοποιητικά περί μη έκδοσης απόφασης δικαστικής συμπαράστασης,

9) πιστοποιητικά περί μη κατάθεσης δικογράφου αίτησης οικονομικού

ενδιαφέροντος (φυσικά πρόσωπα),

10) πιστοποιητικά περί μη κατάθεσης δικογράφου αίτησης οικονομικού

ενδιαφέροντος (νομικά πρόσωπα),

11) πιστοποιητικά περί μη κατάθεσης αγωγής αμφισβήτησης κληρονομικού

δικαιώματος,

12) πιστοποιητικά περί μη έκδοσης απόφασης γονικής μέριμνας/επιμέλειας,

13) πιστοποιητικά περί λύσεως ή μη γάμου,

14) πιστοποιητικά περί κατάθεσης ή μη καταστατικού εταιρίας

(πιστοποιητικό μεταβολών) και

15) πιστοποιητικά περί κατάθεσης ή μη καταστατικού σωματείου

(πιστοποιητικό μεταβολών).

16) πιστοποιητικό ανάκλησης / αφαίρεσης / τροποποίησης

κληρονομητηρίου.

Σε σχέση με τις Περιφερειακές Έδρες εκδίδονται τα ίδια ως άνω

πιστοποιητικά, πλην των διαθηκών (επισημαίνεται ότι τυχόν αναρμοδίως

υποβληθείσα σε περιφερειακή έδρα αίτηση χορήγησης πιστοποιητικού

αναδρομολογείται αυτομάτως στο Πρωτοδικείο Αθηνών προς εξυπηρέτηση).

2. “Απόλυτη σύγχυση ως προς την κατά τόπον αρμοδιότητα των εκκρεμών υποθέσεων που είχαν προσδιορισθεί να εκδικασθούν στα πρώην Ειρηνοδικεία χωρικής αρμοδιότητας πλειάδας Δήμων κυρίως του Βορείου και Ανατολικού Τομέα της Αττικής, με κίνδυνο περαιτέρω επιβράδυνσηςστην έκδοση αποφάσεων λόγω τοπικής αναρμοδιότητας και παραπομπής τους στο Κεντρικό Πρωτοδικείο”.

Έχει σταλεί έγγραφο από το γραφείο κ. Υφυπουργού με μήνυμαηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Πέμπτη 03.10.2024 και ώρα 11.35) στους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών και Πειραιώς με αναλυτική αναφορά στην κατά τόπον και καθ’ ύλην αρμοδιότητα των Πρωτοδικείων Αθηνών, Πειραιώςκαι Περιφερειακών Εδρών, το οποίο αναρτήθηκε στις ιστοσελίδες των ανωτέρω Δικηγορικών Συλλόγων αυθημερόν.

Επιπλέον, στην ιστοσελίδα του Πρωτοδικείου Αθηνών αναρτήθηκε την 04.10.2024 επικαιροποιημένο έγγραφο με τις τοπικές αρμοδιότητες του Πρωτοδικείου Αθηνών και των Περιφερειακών του Εδρών.

3. “Συνωστισμός δικηγόρων σε πλήρως ακατάλληλες αίθουσες του πρώηνΕιρηνοδικείου, ιδίως στις υποθέσεις ανακοπών και τις οικογενειακές κατά πλήρη παραβίαση στοιχειωδών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας”.

Από την 1.10.2024 το πρόβλημα συνωστισμού, που παρατηρήθηκε αποκλειστικά εκάστη Τρίτη στο κτίριο της οδού Λουκάρεως, αντιμετωπίστηκε σε σημαντικό βαθμό, με τη μεταφορά δύο εκ των τεσσάρων πινακίων ανακοπών (πινάκια ΟΑΑ και ΟΒΑ) στις αίθουσες τουΝεόδμητου Κτιρίου του Εφετείου Αθηνών.

4. “Ραγδαία υποχώρηση της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων μέσω του συστήματος solon και την επιστροφή στην δια ζώσης κατάθεσης δικογράφων που κατατίθενται σε περιφερειακά Ειρηνοδικεία”.

Το Τμήμα Πληροφορικής του Πρωτοδικείου Αθηνών έχει ήδη ολοκληρώσει το άνοιγμα πινακίων στις Περιφερειακές Έδρες, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων σε αυτές.

Ήδη την 07.10.2024 εκδόθηκε ανακοίνωση από το Πρωτοδικείο Αθηνών μεθέμα: “Έναρξη ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων που απευθύνονται στις Περιφερειακές Έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών” στην οποία αναφέρεται ότι «από σήμερα, Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2024, παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων που απευθύνονται στις πέντε περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών (Περιφερειακές Έδρες Αμαρουσίου, Περιστερίου, Κορωπίου, Καλλιθέας και Ελευσίνας)».

5. “Άρνηση των γραμματειών ορισμένων Περιφερειακών όσο και του Κεντρικού Πρωτοδικείου στην παραλαβή δικογράφων ακόμα και για δικαιώματα που βρίσκονται στα πρόθυρα της παραγραφής ή την«υβριδική» παραλαβή με την πρόσδοση ΓΑΚ/ΕΑΚ καταργημένων Ειρηνοδικείων καθιστώντας «γράμμα κενό» τη σχετική νομοθετική πρόβλεψη εναλλακτική για δυνατότητα κατάθεσης εισαγωγικώνδικογράφων”.

Μετά το υπ’ αριθ. 4 αναφερόμενο άνοιγμα πινακίων στις ΠεριφερειακέςΈδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών, έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα για την κατάθεση αγωγών που απευθύνονται σε Περιφερειακή Έδρα (άρθρο 215 παρ. 1 ΚΠολΔ) είτε στη Γραμματεία αυτής είτε στη Γραμματεία του(κεντρικού) Πρωτοδικείου Αθηνών. Ωστόσο, για την έναρξη της κατάθεσηςαυτής είναι απαραίτητο η ανάδοχος να δημιουργήσει δυναμικά πεδία («tags») στις εκθέσεις κατάθεσης των δικογράφων, ώστε να μπορεί νααναγράφεται η οικεία περιφερειακή έδρα στην οποία απευθύνεται το δικόγραφο (διαφορετικά, χωρίς τη δημιουργία των δυναμικών πεδίων, οι εκθέσεις κατάθεσης θα αναγράφουν «Πρωτοδικείο Αθηνών» και ο γραμματέας θα πρέπει απλώς και για μικρό χρονικό διάστημα, εωσότου επιλυθεί τεχνικά, να προσθέτει χειρόγραφα την οικεία περιφερειακή έδρα.

Επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει να δέχεται και να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν πρακτικά ζητήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι δικαστές, οι δικηγόροι και οι δικαστικοί υπάλληλοι σχετικά με την εφαρμογή του Δικαστικού Χάρτη.

Μέχρι σήμερα έχουν απαντηθεί 343 ερωτήματα, έχουν δε ομαδοποποιηθεί και αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης 51 απαντήσεις ομοειδών ερωτημάτων.