Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Ερχεται η νέα... Novartis?


Μετά τη Novartis, σε ένα ακόμη φαρμακευτικό σκάνδαλο, που συγκλονίζει τις ΗΠΑ, εμπλέκονται δύο έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι κατηγορούνται ότι, χρησιμοποίησαν απόρρητες πληροφορίες, για να επωφεληθούν από τις συγχωνεύσεις, τις επιχειρηματικές κινήσεις και άλλες συνεργασίες, που αφορούσαν φαρμακευτικές εταιρείες.
Ο ένας από αυτούς, ο 38χρονος επιχειρηματίας Τηλέμαχος Λαβίδας, που κατηγορείται μόνο για την μεταβίβαση πληροφοριών που αφορούσαν την εταιρία Ariad, κρατείται σε μία από τις πιό σκληρές φυλακές των ΗΠΑ και δικάζεται στις 6 Ιανουαρίου του 2020.
 Εκτός από την Ariad, σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, εταιρείες των οποίων οι μετοχές ήταν στο στόχαστρο του κυκλώματος ήταν ακόμη οι Life Technologies Corp., Onyx Pharmaceuticals Inc., Cadence Pharmaceuticals Inc. Pharmaceuticals Inc., σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Ο Τηλέμαχος Λαβίδας δικάζεται, για 9 κακουργήματα, γιά τα οποία - και σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα των ΗΠΑ - προβλέπονται ιδιαίτερα σκληρές ποινές, που φτάνουν ακόμα και τα 25 χρόνια, για κάθε μία. 
Οι Αμερικανοί εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι, από το 2013 έως το 2015 ο Τηλέμαχος Λαβίδας, γιος του Θανάση Λαβίδα, έδωσε πληροφορίες, για την φαρμακευτική εταιρία Ariad στον επιχειρηματία Γιώργο Νίκα, ο οποίος με τη σειρά του τις αποκάλυψε στον γαλλοελβετό trader Μαρκ Ντεμάν-Ντεμπί και τουλάχιστον σε άλλους 13 εμπλεκόμενους.  (H υπόθεση είναι : U.S. v. Lavidas, 19-cr-716, U.S. District Court, Southern District of New York-Manhattan).
Η φυλακή Metropolitan Correctional Center, στην οποία κρατείται ο έλληνας κατηγορούμενος, βρίσκεται στο Μανχάταν και σύμφωνα με το CNN.com εκεί ήταν προσωρινά κρατούμενος και ο ΕΛ Τσάπο. Ακόμα εκεί είχε μεταφερθεί ο Bernie Madoff, ο οποίος κατηγορήθηκε για την μεγαλύτερη πυραμίδα PONZI στην ιστορία, ο campaign manager του Τραμπ, Paul Manafort, ο οποίος κατηγορήθηκε για απάτη κλπ.

Το Metropolitan Correctional Center, είναι το κέντρο κράτησης, που έχει μπει στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής από τα αμερικανικά ΜΜΕ, λόγω των κάκιστων συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων.
 Μάλιστα ένας κρατούμενος, μιλώντας στους «New York Times», το χαρακτήρισε «χειρότερο και από το Γκουαντάναμο», υπογραμμίζοντας ότι, δεν πρόκειται για υπερβολή, αλλά για την ωμή και σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι κρατούμενοι καθημερινά στις συγκεκριμένες φυλακές, οι οποίες έγιναν γνωστές για τις βρώμικες εγκαταστάσεις, την απουσία ιατρικής περίθαλψης, τη βία και την κακομεταχείριση από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
Οι αμερικανικές έρευνες, για το δίκτυο insider trading ξεκίνησαν το 2013, σε συνεργασία και με άλλες Αρχές. 
Στο δίκτυο, σύμφωνα με τις αμερικανικές εισαγγελικές Αρχές εκτιμάται ότι συμμετείχαν κάτοικοι των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ελβετίας, του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και του Χονγκ Κονγκ. 
Συνολικά, από την υπόθεση Insider Trading, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα του FBI, επωφελήθηκαν περίπου 16 άτομα, αλλά έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις, μόνο σε 6 από αυτούς. 
Οι δύο είναι Έλληνες και πρόκειται για τους Γιώργο Νίκα και Τηλέμαχο Λαβίδα.
Εναντίον του Νίκα έχουν ασκηθεί 31 ποινικές διώξεις , σύμφωνα με το Αμερικάνικο Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Εισαγγελία του Νότιου Τομέα της Νέας Υόρκης. 
Οι κατηγορούμενοι της υπόθεσης Insider trading, σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ποινικό Δίκαιο κατηγορούνται, για συνωμοσία σε διαπραχθείσα απάτη και απάτη τίτλων, σε σχέση με δημόσια προσφορά, που φέρει μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε ετών, συνωμοσία για τη διάπραξη απάτης και απάτη κινητών αξιών, η οποία φέρει μέγιστη ποινή 20 χρόνια και απάτη σύμφωνα με τον Title 15 του Κώδικα των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος έχει νόμιμα ανώτατα όρια φυλάκισης 20 ετών, καθώς επίσης και απάτη σε σχέση με προσφορά μετοχών, που έχει μέγιστη διάρκεια 20 ετών στη φυλακή.
Επίσης κατηγορούνται, για αδικήματα που αφορούν κινητές αξίες δυνάμει του Title 18 του Κώδικα των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος προβλέπει  μέγιστο όριο φυλάκισης 25 ετών.
Σύμφωνα με την Εισαγγελία του Νοτίου Τομέα της Νέας Υόρκης ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας κατηγορείται για τα εξής: 
18 U.S.C. § 371 (conspiracy to commit securities fraud). Συνωμοσία για την διάπραξη απάτης σε μετοχές
8 U.S.C. § 1349 (conspiracy to commit wire fraud and securities fraud)
15 U.S.C. §§ 78j(b) and 78ff, 17 C.F.R. § 240.10b-5 (securities fraud) Απάτη κινητών αξιών – Έως 20 χρόνια φυλακή 
18 U.S.C. § 1343 (wire fraud): Απάτη – Έως 25 χρόνια φυλάκιση 
8 U.S.C. § 1348 (securities fraud) Απάτη σε μετοχές – Έως 20 χρόνια φυλάκιση.
To trading στην φαρμακευτική εταιρία Ariad, σύμφωνα με τις Αρχές, βασίστηκε σε τέσσερα σημαντικά γεγονότα, που επηρέασαν την κίνηση της μετοχής της. 
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τον Ιούνιο του 2013 ο Λαβίδας φέρεται, να δήλωσε στον Νίκα ότι, το διοικητικό συμβούλιο της Ariad είχε μάθει ότι, ένα από τα φάρμακά του, το Iclusig, θα λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όμως εκείνη την εποχή μέλος του ΔΣ της Ariad ήταν ο πατέρας του Τηλέμαχου, Θανάσης Λαβίδας. 
Ο Νίκας αγόρασε χιλιάδες μετοχές και επωφελήθηκε, όταν δημοσιοποιήθηκε η είδηση, οδηγώντας τις μετοχές της Ariad σε άνοδο 12%. 
Τον Σεπτέμβριο και στις αρχές Οκτωβρίου του 2013, ο Λαβίδας είπε στον Νίκα ότι, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανησυχεί, για το αν είναι ασφαλές φάρμακο το Iclusig.
Ο Νίκας μετέφερε τις πληροφορίες στον Ντεμάν-Ντεμπί και σε άλλους,  οι οποίοι φέρονται ότι, άλλαξαν τις θέσεις τους στην Ariad από long σε short. Η μετοχή έκανε βουτιά 67% , όταν έγιναν γνωστές οι ανησυχίες του FDA.
Στη συνέχεια, τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο του 2013, οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι, ο Λαβίδας έδωσε στον Νίκα πληροφορίες, για την απόφαση της FDA να δώσει το πράσινο φως για την επιστροφή του Iclusig στην αγορά, είδηση που οδήγησε σε άνοδο 16% τη μετοχή της εταιρείας. 
Και τον Ιούλιο του 2015, όπως δήλωσαν οι εισαγγελείς, ο Νίκας προχώρησε σε συναλλαγές στη μετοχή, πριν γίνουν γνωστά τα νέα, για πιθανή εξαγορά της Ariad, είδηση που εκτίναξε τις μετοχές της κατά 41%.