Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Πήρε το... όπλο του!


Με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αδικημάτων, δίνει εξηγήσεις αυτή την ώρα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μετά τις καταγγελίες εναντίον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή, της εισαγγελέως εφετών Ελένης Ράϊκου και του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.
Ο πρώην υπουργός έχει καταγγείλει τη διαδικασία στην Προανακριτική, για παραβίαση της πρόβλεψης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί «λογικής προθεσμίας», προκειμένου να προετοιμάσει την υπεράσπισή του, καθώς του δόθηκε αφενός χρόνος μόλις 10 ημερών, για να μελετήσει 200.000 σελίδες δικογραφία, ενώ παράλληλα, όπως υποστήριξε, μέχρι την περασμένη Παρασκευή, δεν είχε λάβει το σύνολο των στοιχείων.
Σύμφωνα με διαμαρτυρία του, την οποία απέστειλε στο προεδρείο της Επιτροπής, ο πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι, την Παρασκευή, στις 12:30, ενημερώθηκαν οι συνήγοροί του να προσέλθουν στο Κοινοβούλιο, για να λάβουν αντίγραφα εγγράφων, που έχουν διαβιβαστεί στην Προανακριτική και τα οποία είναι απαραίτητα για την προετοιμασία της υπεράσπισής του, ενώ το ίδιο είχε προηγηθεί και την Πέμπτη.

«Είναι προφανές ότι αυτή η τακτική δεν αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα την υπόθεση, αφού δεν ανταποκρίνεται στις επιταγές του άρθρου 6 της Ε.Σ.Δ.Α. και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας» τονίζει και συμπληρώνει: «Αντιθέτως, παραβιάζει ευθέως τα υπερασπιστικά μου δικαιώματα, δεδομένου ότι καλούμαι στις 15/6/2020, δηλαδή εντός δεκαήμερης προθεσμίας από τις 4/6/2020 που εμφανίστηκα ενώπιόν σας, να δώσω εξηγήσεις σε μια σοβαρή υπόθεση που τα έγγραφα και οι καταθέσεις υπερβαίνουν τις 200.000 σελίδες».
Ο κ. Παπαγγελόπουλος υπογράμμιζε ότι, πολλά ακόμα ουσιώδη έγγραφα δεν του έχουν χορηγηθεί και ανέφερε ότι, την περασμένη Πέμπτη, 11/6/2020, εκλήθησαν και πάλι οι συνήγοροί του να παραλάβουν άλλα εισερχόμενα έγγραφα χιλιάδων σελίδων σε δύο cd.
Ο πρώην υπουργός, μετά την άρνηση της Επιτροπής, να του χορηγήσει προθεσμία ενός μήνα, όπως είχε ζητήσει, είχε κάνει λόγο «για πρωτοφανή αυταρχική καταπάτηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων του η οποία παραπέμπει ευθέως σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, και ισοδυναμεί με κατάλυση του κράτους δικαίου».
«…Μου έδωσαν προθεσμία 10 ημερών για να μελετήσω μια τεράστια δικογραφία και να προετοιμάσω την υπεράσπισή μου» σημείωνε σε δήλωση του και πρόσθετε «Ούτε να φυλλομετρήσω δεν προλαβαίνω 200.000 σελίδες σε δέκα ημέρες.
Ωστόσο υποστηρίζει ότι στην δικογραφία «υπάρχουν εκατοντάδες αδιάσειστα στοιχεία της αθωότητας του».
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, καλεί το νομικό κόσμο, τους Δικηγορικούς Συλλόγους, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους δημοκρατικούς πολίτες, να αντιδράσουν, στην κατ΄εξακολούθηση παραβίαση του Συντάγματος και στις συνεχείς παρανομίες σε βάρος του.
Τα αδικήματα, για τα οποία έχει κληθεί, για εξηγήσεις είναι:
Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση κακουργήματος, εκβίαση, δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου, δωροληψία Υπαλλήλου, ηθική Αυτουργία σε Κατάχρηση Εξουσίας, ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος και Παράβαση Καθήκοντος, εγκληματική Οργάνωση περίπτωση Συμμορίας.