Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Σταυρόλεξο της Πέμπτης...

Σε... σταυρόλεξο, για τη Δικαιοσύνη, έχει εξελιχτεί η επιλογή των προσώπων, που θα στελεχώσουν τη νέα ενοποιημένη υπερ-Εισαγγελία Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος.

Φαβορί, για τη θέση του νέου επικεφαλής της Εισαγγελικής Αρχής, θεωρείται ο εισαγγελέας Εφετών Χρήστος Μπαρδάκης, ο οποίος επελέγη πρόσφατα, ως επικεφαλής στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος.

Ωστόσο, υπάρχουν δύο ακόμη εισαγγελείς εφετών, που φέρονται ως υποψήφιοι, γιά τη θέση του νέου υπερεισαγγελέα, εκ των οποίων η μία είναι γυναίκα εισαγγελέας εφετών.

Μεταξύ αυτών, θα επιλεξει, ποιόν θα προτείνει ως νέο... Τσάρο της Οικονομικής Εισαγγελίας, ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ο οποίος έχει οριστεί εισηγητής στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει την Πέμτη 4 Δεκεμβρίου, το οποίο και θα επιλέξει ποιοι θα είναι οι εισαγγελείς. που θα επανδρώσουν τη νέα ενοποιημένη, υπερ-Εισαγγελία Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος.

Η συνεδρίαση του ΑΔΣ θα γίνει με τηλεδιάσκεψη, ενώ η πρόταση του κ. Βουρλιώτη, παρότι απόλυτα τεκμηριωμένη, δεν είναι δεσμευτική για το ΑΔΣ.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νόμο, στο τμήμα αυτό  θα υπηρετούν τέσσερις εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς Εφετών, με ισάριθμους αναπληρωτές, οι οποίοι θα ορίζονται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου και θα έχουν τριετή θητεία. Ο αρχαιότερος εξ αυτών θα είναι και ο προϊστάμενος του τμήματος. Επιπλέον, προβλέπεται ότι το έργο των οικονομικών εισαγγελέων θα συνεπικουρούν έξι εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς πρωτοδικών, καθώς και ειδικοί πραγματογνώμονες με σκοπό τη σε βάθος και ταχεία έρευνα των υποθέσεων.