Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Περιουσία της... πεθεράς "βάφτισαν" τις μίζες για τα υποβρύχια

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις στη δίκη, για τις συμβάσεις των εξοπλιστικών επι υπουργίας Τσοχατζόπουλου, που βρίσκονται στο στάδιο των απολογιών των κατηγορουμένων.
Απολογούμενος ο Ελβετός Ζαν Κλωντ Οσβαλντ, πρώην αναπληρωτής γενικός  διευθυντής της διεύθυνσης εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας και πρώην τραπεζικό στέλεχος των Ελβετικών Τραπεζών Dresdner Bank και BNP Baribas, έρριξε... βολές κατά του Αντώνη Κάντα, πρώην αναπληρωτή γενικού  διευθυντή της διεύθυνσης εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας, κατηγορώντας τον ότι, "βάφτισε" προσωπική περιουσία της... πεθεράς του, τα χρήματα από τις μίζες για τα εξοπλιστικά!
Ο πρωην ισχυρός Ελβετός τραπεζίτης απολογούμενος  στο Τριμελές Εφετειο Κακουργημάτων, προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών του, για τις μίζες, που κατέληξαν στις Ελβετικές τράπεζες, ισχυριζόμενος οτι, εκείνη την περίοδο η τράπεζα δεν ζητούσε αποδεικτικά στοιχεία απο τους πελάτες για την προέλευση των χρημάτων, που κατέθεταν.
Ειπε μάλιστα οτι, οταν η τράπεζα ζήτησε απο τον Κάντα να εξηγήσει την προσέλευση των χρημάτων του, εκείνος απάντησε οτι, ειναι χρήματα από την προσωπική περιουσία της πεθεράς του.
Ο Ζαν Κλωντ Οσβαλντ, ο οποίος εμφανίζεται να εχει παίξει ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια απόκρυψης παράνομων χρημάτων όχι μόνο στην υπόθεση των εξοπλιστικών, αλλά και στο σκάνδαλο των "μαύρων ταμείων" της Siemens, στην οποία ειναι επίσης κατηγορούμενος, χαρακτήρισε τον εαυτό του " κατεστραμμένο άνθρωπο", ειπε μεταξύ άλλων:
"Γνωρίζω τον Κάντα. Τον συνάντησα τρεις φορές. Η κάθε συνάντηση μας ηταν δεκάλεπτη περίπου".
Υποςτηριξε ότι δεν ειχε απευθείας επαφή μαζί του, επειδή ο Κάντας δεν  μιλούσε γαλλικά και πρόςθεςε ότι, το έτερο πρώην ιςχυρο τραπεζικό στέλεχος και συγκατηγορούμενος του, ο Φάνης Λιγυνός μετέφραζε  στα γαλλικά αυτά που έλεγε ο Κάντας.
" Ήμουν επικεφαλής σε έναν τομέα με δέκα πέντε υπαλλήλους, ειπε κατηγορούμενος Οςβαλντ και συνεχιςε: "Ο Λιγυνός ήταν ανάμεσα σε αυτούς
τους υπαλλήλους. Ο κάθε υπάλληλος ηταν υπεύθυνος για κάθε χώρα. Ο Κάντας ήταν ήδη πελάτης στην τράπεζα όταν τον συνάντησα. Είχε λογαριασμούς εκεί. Είχε ανοίξει λογαριασμούς πριν τον συναντήσω. Δεν ξέρω πόσους λογαριασμούς είχε. Ήξερα ότι είχε λογαριασμούς".
Πρόεδρος: Πόςους πελάτες ´εχει καθε τραπεζικός σύμβουλος;
Κατηγορούμενος: Κάθε τραπεζικός σύμβουλος έχει από 4 μέχρι 800 πελάτες στο όνομά του. Ο κ. Κάντας ήταν ένας από τους πελάτες που είχε χρεωθεί ο Λιγυνός".
Πρόεδρες: Ποιό καθεςτως διέπει τις ελβετικεςτραπεζες;
Κατηγορούμενος: Οτιδήποτε συμβαίνει στις ελβετικές τράπεζες συμβαίνει βάσει της νομοθεσίας. Προϋποτίθεται η συναίνεση του πελάτη. Ο Κάντας δεν μας είχε δώσει κάποια εντολή. Εάν δεν υπάρχει διαταγή εκτέλεσης δεν υπάρχει κίνηση. Η τράπεζα έχει υποχρέωση εκτέλεσης, εάν υπάρχει υπογραφή από δικαιούχο του λογαριασμού.
Πρόεδρος: Η τραπεζα γνωρίζει την προέλευςη των χρημα´των των πελατών;
Κατηγορούμενος:  Είναι υποχρέωση βάσει νόμου να ξέρουν από που προέρχεται το χρήμα. Αυτό έχει υποχρεωτικήεφαρμογή ως προς τραπεζικές εργασίες.
Πρόεδρος: Ο Κάντας ρωτηθηκε;
Κατηγορούμενος:  Η τράπεζα ζήτησε από Κάντα να εξηγήσει από που προέρχονται τα χρήματα και αυτός είπε ότι, προέρχονται από περιουσία της πεθεράς του. Τότε δεν ζητούσαν κάποια έγγραφα που να αποδεικνύουν την προέλευση. Τώρα ζητούν. Αρκούσε η δήλωση. Υπέγραφε υπεύθυνη δήλωση ο πελάτης. Δεν υπήρχε αμφισβήτηση από την τράπεζα ότι τα λεγόμενα του Κάντα ήταν αληθινά. Τα χρήματα έφυγαν από τους λογαριασμούς της Dresdner και πήγαν στην BNP. Έφευγαν από τους λογαριασμούς του Κάντα και πήγαιναν σε λογαριασμούς του Λυγινου.  Είχαν καλές σχέσεις μεταξύ τους. Είχαν υπηρεσιακές σχέσεις μεταξύ τους. Είχαν συναντηθεί δύο φορές μεταξύ τους με τις οικογένειές τους. Για να γίνει μεταφορά χρημάτων επιλαμβάνονται 4 άτομα. Δεν μπορεί να κάνει ένα άτομο ενέργειες σε βάρος της τράπεζας. Η μεταφορά των χρημάτων δεν γινόταν από τον Λιγονο, όπως είπε ο Βλάχος.. Γινόταν από την τράπεζα. Ο Κάντας είχε μία εξωχώρια εταιρεία. Δεν είμαι σίγουρος, εάν η εντολή ερχόταν από τον Κάντα ή από τον διευθυντή της εταιρείας αυτής. Ο Κάντας έδωσε την εντολή στην εξωχώρια και εκείνη έδωσε την εντολή στην τράπεζα. Ολα φαίνονται από τα τραπεζικά έγγραφα".
Πρόεδρος: Ο Κάντας ειχε διασυνδέσεις με πολιτικά πρόσωπα;
Κατηγορούμενος:  Υπήρχαν φήμες για πολιτικές διασυνδέσεις του με πολιτικά πρόσωπα. Ποτέ δεν είχα σχέση με κανένα πολιτικό πρόσωπο.
Πρόεδρος: Ο Λυγινός μπορουςε να ανοιξει λογαριασμούς;
Κατηγορούμενος: Δεν είχε τη δυνατότητα ο Λιγυνός να ανοίξει από μόνος του λογαριασμούς. Έπαιρνε υπογραφές από τον πελάτη (ο οποίος βρισκόταν σε αλλοδαπή χώρα) και η τράπεζα στην Ελβετία θαΝαποφάσιζε εάν θα άνοιγε λογαριασμό. Η τράπεζα πλήρωνε τον Λιγυνό να κάνει ακριβώς αυτό.
Πρόεδρος: Ο κ. Λυγινός ειχε ανοιξει λογαροασμους στην Ελλάδα;
Κατηγορούμενος: Γνωρίζω ότι είχε έρθει στην Ελλάδα για να λάβει υπογραφές από διάφορα άτομα. Πρέπει να μπουν υπογραφές απο τον αρχικό σύμβουλο, μετά να πάει στον προϊστάμενό του, έπρεπε να είναι σίγουροι ότι, η υπηρεσιακή αρμοδιότητα του υπαλλήλου για να το κάνει αυτό, τα δικαιολογητικά έπρεπε να έχουν όλες τις υπογραφές. Εάν ήταν σωστό, στελνόταν στο κεντρικό τομέα όπου ήλεγχαν την εγκυρότητα των εγγράφων, εάν επρόκειτο για εταιρεία, ήλεγχαν τη νομιμοποίηση της εταιρείας. Μετά πήγαινε στο τελικό στάδιο".
Σε αλλο σημειο της απολογίας του τόνιςε:
" Αρνούμαι παντελώς την κατηγορία. Είμαι κατηγορούμενος για μεταφορές χρημάτων ενώ δεν έχω κάνει ποτέ μεταφορές χρημάτων. Υπάρχει η αρμόδια διεύθυνση κεφαλαίων που είναι αρμόδια για αυτήν την εργασία.  Σήμερα, η Dresdner δεν υπάρχει πλέον.Εγκατέλειψα την Paribas το 20104-04- 2018".
Και κατέληξε:
"Έιμαι πια ένας κατεστραμένος άνθρωπος. Εχω τρία παιδιά και εχω καταστραφεί. Σας ευχαριστω που μου δώσατε την ευκαιρία να πω την αλήθεια".
Ο πρώην ταξίαρχος ε.α  Ελευθέριος Ψευδοοικονόμου, ο οποίος ειχε εμπλακεί στην προμήθεια των οπλικών συστημάτων ειπε:
" Δεν έκανα κάτι παράνομο ως προς τα Asrad. Ήμουν συνταγματάρχης τότε.
 Συμμετείχα σε επιτροπή τεχνικοοικονομικής αξιολόγησης με άλλα 8 άτομα για το πρόγραμμα asrad. Ήμουν πρόεδρος της επιτροπής. Θα υπέβαλαν 5 εταιρείες προσφορά. Η επιτροπή θα κατέγραφε και θα αξιολογούσε τις
προσφορές. Δεν είχαμε  δικαίωμα κατακύρωσης. Μπορούσαμε να κάνουμε παρατηρήσεις"
Πρόεδρος: Τι εγινε τελικά;
Κατηγορουμενος: Οι τέςσερεις εταιρείες υπέβαλαν προσφορές τελικά. Υπήρχαν και άλλες δύο υποεπιτροπές για την αξιολόγηση των συστημάτων και των Α/Ω. Πήρα τα αποτελέσματα των δύο υποεπιτροπών και άνοιξα τις προσφορές των εταιρειών και έκαναμία έκθεση με διαπιστώσεις – συμπεράσματα. Δεν ήταν εισήγηση ούτε πρόταση. Μία μόνο εταιρεία κάλυπτε τους όρους. Η STN, η οποία πήρε και το έργο.
Το Μάιο του 2005 ο Ευσταθίου μου ζήτησε να βοηθήσω την εταιρεία του STN να τηρήσει τη συμβατική της υποχρέωση. Μου ζήτησε να συντάξω μία έκθεση σχετικά. Το 2002 είχα αποστρατευθεί. Με κάλεσε στο γραφείο του. Νωρίτερα δεν τον γνώριζα, μόνο το όνομα της εταιρείας του". 
Πρόεδρος: Γιατι κάλεςε εσας;
Κατηγορούμενος: Δεν ρώτησα τον Ευσταθίου ποιός του ανέφερε το όνομά μου και την εμπειρία μου και αυτό τον ώθησε να με καλέσει. Με επέλεξε γιατί γνώριζα το αντικείμενο. Ζήτησε σύνταξη μίας μελέτης. Πρότεινε το ποσό των 60.000 ως αμοιβή και να ανοίξωλογαριασμό στο εξωτερικό γιατί τον βόλευε. Η συμφωνία ήταν προφορική. Επειδή ήταν ένα επιπλέον εισόδημα της σύνταξής μου, το ρίσκαρα.
Πρόεδρος: Δειξατε τοςο ευκολα εμπιςτοσυνη;
Κατηγορούενος: Τον  θεώρησα πρόσωπο εμπιστοσύνης, μου είπε ότι ήταν αξιωματικός. Το έργο το παρέδωσα στο τέλος του 2005. Το 2006 συνεχίστηκε η συνεργασία μας γιατί ασχολήθηκα με κωδικοποίηση ανταλλακτικών.
Πρόεδρος: Ποςα χρηματα σας εδωσε;
Κατηγορουνενος: Μου έβαλε 57.000 περίπου. Η αμοιβή για το δεύτερο έργο δεν ορίστηκε από την αρχή γιατί δεν γνώριζαν τον αριθμό των μηκωδικοποιημένων ανταλλακτικών. Η συμφωνια η´ταν οτι, θα επαιρνα 100  ευρω  ανα κομμάτι.  Δεν γνωρίζαμε εξαρχής τον αριθμό των ειδών.     2000 ήταν τα είδη ανταλλακτικών τελικά. Πήρα 210.000 ευρώ".
Προεδρος: Στον ανακριτη ειπατε α´λλα ποςα.
Κατηγορούμενος: Στον ανακριτή ανέφερα τη δεύτερη αμοιβή. Με ξανακάλεσε ως μάρτυρα και κατέθεσα καισχετικά με αυτό το ποσό. Συνολικά πήρα γύρω στις 254.000 ευρώ. Τα χρήματα τα έβαζε τμηματικά ανάλογα με το πώς πληρωνόταν αυτός από τις εταιρείες. Θεωρούσα ότι ήταν νόμιμα τα λεφτά. Μου ζήτησε  να ανοίξω λογαριασμό στην Ελβετία. Κατευθείαν τα έβαλα σε λογαριασμό στην Ελλάδα γιατί τα θεωρούσα νόμιμα.
Πρόεδρος: Εχετε ξαναςυναντηθει με τον κατηγορουμενο Ευςταθίου;
Κατηγορούμενος: Δεν έχω δει τον Ευσταθίου για να του μιλήσω αφού μας κατηγόρησε στον ανακριτή.  Δεν ήθελα να μάθω το λόγο. Δεν ήθελα να ασχοληθώ. Ήταν περιττό.  Το πρακτικό συνυπεγράφη απόόλα τα μέλη της επιτροπής. Δεν ήμουν μόνος μου. Το asrad ήταν το σύστημα που πρότεινε η STN. Οι άλλες εταιρείες πρότειναν άλλα συστήματα. Όλα τα συστήματα ήταν πολύπλοκα. Τα είδη των ανταλλακτικών δεν είχαν κάποια διαφορά μεταξύ τους. Δεν μπορούσα με κάποιο τρόπο να σταματήσω τον διαγωνισμό. Κατέγραψα και τα αρνητικά καιτα θετικά δεδομένα. Αν κάτι δεν πήγαινε καλά με τις επιτροπές, δεν θα μπορούσαμε να σταματήσουμε το διαγωνισμό.Θα το καταγράφαμε".
Σε αλλο σημειο της απολογίας του υποστήριξε οτι ορισμένα  συστήματα δεν κάλυπταν τους απαράβατους όρους. "Αυτή είναι μία αρνητικήκαταγραφή, ειπε και συμπλήρωςε: "Από εκεί και πέρα η υπηρεσία θα αποφάσιζε τι θα έκανε.Δεν κάναμε ούτε πρόταση ούτε εισήγηση. Δεν στράφηκα κατά του Ευσταθίου. Δεν το έκρινα σκόπιμο γιατί δεν ήξερα ποια θα ήταν η εξέλιξη".
Προεδρος: Γιατι η καταβολη των χρημάτων εγινε ενα χρονο ατγότερα;
 Κατηγορουμενος: Η καταβολή των χρημάτων γιατί έγινε ένα χρονο μετά. Πρώτη καταβολή εγινε  το 2006. Η καθυστέρηση καταβολής ήταν θέμα του Ευσταθίου. Κατέβαλε όπως διευκολυνόταν αυτός καλύτερα. Οι καταβολές έγιναν στον λογαριασμό στην Ελβετία. Φαίνονται στο πόρισμα του Βλάχου. Ως προς το έργο της κωδικοποίησης των ανταλλακτικών δεν έχω κάποιο αντίγραφο της εργασίας. Το έργο μου δεν σταμάτησε το 2005, συνεχίστηκε και κατά τα επόμενα έτη. Η ολοκλήρωση της εργασίας έγινε το 2007. Την κωδικοποίηση την έκανα εκτός της εταιρείας του Ευσταθίου. Έπρεπε να επισκεφθώ εταιρείεςτις οποίες αφορούσε το έργο κ.λπ., π.χ. ΕΒΟ, ΙΝΤΡΑΚΟΜ κ.λπ. Συμμετείχα μόνο στην επιτροπή τεχνικοοικονομικής αξιολόγησης. Σε καμία άλλη, ούτε επιτροπή ούτε υποεπιτροπή".
Η δικη θα συνεχιστεί στις 30 Απριλίου με απολογίες άλλων κατηγορουμένων.



.