Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018

Τρίτωσε... για ΕΛΣΤΑΤ και Γεωργίου η υπόθεση της διόγκωσης του χρέους

Πηγαινοέρχεται στη Δικαιοσύνη η υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, καθώς αναμένεται να κριθεί για τρίτη φορά από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.
Μέχρι τώρα έχει ήδη απαλλαγεί δύο φορές με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ενω η επανεξέταση της υπόθεσης, για τρίτη φορά, αποφασίστηκε από τον Αρειο Πάγο.
Οπως έγινε γνωστό, το αρμόδιο ποινικό τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για δεύτερη φορά, έκανε δεκτή αναίρεση κατά της απαλλαγής Γεωργίου, την οποία άσκησε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, οδηγώντας την υπόθεση και πάλι - για τρίτη συνεχή φορά στο Συμβούλιο των Εφετών.
Η υπόθεση αφορά τις καταγγελίες πρώην μελών της ΕΛΣΤΑΤ, κυρίως της κ. Ζωής Γεωργαντά, σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην επικεφαλής της Αρχής διόγκωσε σκόπιμα το έλλειμμα του 2009, προκειμένου να καταστεί εφικτή η υπαγωγή της χώρας σε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η υπόθεση Γεωργίου σχετικά με το έλλειμμα του 2009 είχε προκαλέσει αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι μετείχαν στα αλλεπάλληλα προγράμματα διάσωσης της χώρας, ενώ η ίδια η Eurostat με έγγραφό της, το οποίο υπάρχει στη σχετική δικογραφία, έχει επισημάνει πως το έλλειμμα για το 2009 υπολογίστηκε με βάση τα ευρωπαϊκά στάνταρ και έχει τύχει της δικής της εγκρίσεως.
Σημειωτέον ότι ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ αντιμετωπίζει, σε σχέση με τα καταγγελλόμενα περί διόγκωσης του ελλείμματος, κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για ψευδή βεβαίωση, από την οποία έως τώρα έχει απαλλαγεί δύο φορές, ενώ απαλλακτικές υπήρξαν και οι σχετικές εισαγγελικές προτάσεις.
Παράλληλα, είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, κατηγορία που αφορούσε ότι για ένα μικρό χρονικό διάστημα είχε κρατήσει τη θέση του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όταν ήταν επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, και ότι δεν συγκαλούσε πάντα, ως όφειλε, τη διοίκηση της Αρχής. Για αυτά είχε αθωωθεί σε πρώτο βαθμό όμως στη συνέχεια στο Εφετείο καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο χρόνων. Προσέφυγε ο ίδιος στον Αρειο Πάγο και η αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Ευσταθία Σπυροπούλου πρότεινε να αναιρεθεί (να ακυρωθεί) η ποινή αυτή, και τώρα η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου.