Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018

"Οχι" απο τον ΑΠ στην παραγραφή της υπόθεσης του επιχειρηματία Μυτιληναίου

Υπενθυμίζεται ότι το συμβούλιο εφετών είχε αποφασίσει την παραπομπή του κ. Μυτιληναίου για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας ,με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου, ενώ για νομικούς λόγους τον απήλλαξαν για την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).Οι δικαστικοί λειτουργοί σε ό,τι αφορά τον κ. Νέζη αποφάσισαν επίσης την παραπομπή του σε δίκη για παθητική δωροδοκία με τος ίδιες επιβαρυντικές περιστάσεις και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Το επίμαχο έμβασμα εντοπίστηκε σε εταιρεία του κ. Νέζη από εταιρεία συμφερόντων του Ευάγγελου Μυτιληναίου, και κατά τις εισαγγελικές αρχές, που άσκησαν και την ποινική δίωξη αφορούσε ανάθεση έργου της ΔΕΗ στο Λαύριο στην εταιρεία ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου.Η υπόθεση ανάγεται στο 2003 και καταγγελίες είχε κάνει ο τότε πρόεδρος της ΔΕΗ Γιάννης Παλαιοκρασσάς. Και οι δύο εμπλεκόμενοι πάντως αρνούνται τις πράξεις που τους αποδίδονται και υποστηρίζουν ότι η επίμαχη συναλλαγή αφορούσε σε παλαιότερη παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών εκ μέρους του κ. Νέζη προς τον Όμιλο Μυτιληναίου και σε καμία περίπτωση δεν αφορούσε το συγκεκριμένο εργο της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο δικαςτες της πλειοψηφίας έκριναν οτι, το αδίκημα της δωροδοκίας δεν εχει παραγραφεί, επειδη το ποςον ειναι  ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης, οπου η παραγραφή ειναι 20ετης.
Ανώτατες δικαστικές πηγές είπαν στις "ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ" οτι, εαν το αδίκημα Μιυτιληναιου - Νέζη θεωρείτο παραγεγραμμένο, με το ιδιο σκεπτικό θα έπρεπε να παραγραφούν ολα τα σκάνδαλα των προηγούμενων κυβερνήσεων, οπως τα εξοπλιστικά κλπ, για τα οποία οι δίκες βρίσκονται σε εξέλιξη.