Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Στο ΣτΕ κατά της συμφωνίας των Πρεσπών

Κεκλεισμένων των θυρών, με πρόεδρο τον Αθανάσιο Ράντο, συζητήθηκε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η αίτηση των Παμμακεδονικών Οργανώσεων, που στρέφονται κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, γιά το Μακεδονικό.
Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έχει προσφύγει η   Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και  13 Παμμακεδονικές Ενώσεις των αποδήμων Μακεδόνων και ζητούν να ανασταλεί και ακυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, επειδή   παραβιάζει το άρθρο  27 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο, πριν την υπογραφή της συμφωνίας,  απαιτείται προηγούμενη ψήφισή του από την Βουλή, με αυξημένη μάλιστα πλειοψηφία, καθώς περιλαμβάνει αλλαγή γεωγραφικών όρων (της περιοχής της Μακεδονίας).
Ακόμη, υποστηρίζουν ότι παραβιάσθηκε τόσο η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, του άρθρου 1 παρ. 3 Συντάγματος, επειδή υπογράφηκε παρά την αντίθεση σύσσωμου του ελληνικού λαού στην οποιαδήποτε παραχώρηση ονόματος, χωρίς διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά παραβιάσθηκε  και η αρχή της δεδηλωμένης για το θέμα της παραχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας.

Η κυρία αίτηση ακύρωσης θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, με εισηγητή τον Σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Σκαλτσούνη.