Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Οι τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα δεν γλύτωσαν τους 22 από τους 54 της siemens

Ενοχοι για ξέπλυμα "βρώμικου χρήματος" κρίθηκαν 22 από τους 54 κατηγορούμενους, για την υπόθεση των "μαύρων ταμείων" της siemens.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, μετά από σχεδόν 14 χρόνια από τότε που ξεκίνησαν από τη δικαιοσύνη οι έρευνες, για την υπόθεση, που αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις οικονομικού αντικειμένου, αποφάσισε την καταδίκη των 22 από του 54.
Μεταξύ εκείνων που κρίθηκαν ένοχοι είναι πρώην στελέχη της Siemens Hellas, όπως οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος έχει διαφύγει στη Γερμανία και έχει δικαστεί εκεί, ο Χρήστος Καραβέλας που δεν έχει εντοπιστεί μετά τη διαφυγή του στο εξωτερικό και στελέχη της μητρικής εταιρείας όπως Μικαέλ Κουτσενρόιτερ Ραιχαντ Σικατσεκ, καθώς και το πρώην μεγάλο αφεντικό της γερμανικής πολυεθνικής Φον Πύρερ.

Όσοι καταδικάστηκαν κρίθηκαν ένοχοι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος μεταξύ των οποίων και πρώην στελέχη του ΟΤΕ αλλά και τραπεζικά στελέχη όπως ο Φάνης Λυγινός και Κλώντ Οσβαλντ, που επίσης καταζητείται από τότε που διέφυγε παραβιάζοντας το βραχιολάκι.

Απαλλάχτηκε, λόγω παραγραφής ο Θεόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος είχε κατηγορηθεί,  για ένα εκατομύριο Γερμανικά μάρκα, τα οποία είχαν βρεθεί σε λογαριασμούς παρένθετων προσώπων και γιά τα οποία, ο ίδιος είχε ομολογήσει από την αρχή ότι, τα έδωσε στο κομματικό ταμείο.

Ολοι οι κατηγορούμενοι απαλλάχτηκαν, για δωροδοκία,  μετά από τις τελευταίες νομοθετικές τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, που τιμωρούν μόνο  τη δωροδοκία στο δημόσιο και όχι στον ιδιωτικό τομέα ιδιωτικού, όπως είναι πλέον ο ΟΤΕ.

Αθώους έκρινε το Δικαστήριο πέντε κατηγορουμένους και συγκεκριμένα τους: Νικόλαο Μανασή,Σάββα Γιαννακάκη, Αθανάσιο Ράμμο, Βασίλη Τυρογαλά, Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκη.

Αρχικά στο εδώλιο είχαν παραπεμφθεί 64 κατηγορούμενοι ωστόσο στο μεταξύ δέκα εξ αυτών απεβίωσαν.