Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Ποιοί υποκινούν τη βία στο ποδόσφαιρο (video)



Περί υποκίνησης βίας ο λόγος στην "Δίκη στο Οpen", την περασμένη Δευτέρα, με προσκεκλημένους στο πάνελ τον καθηγητή Ποινικού Δικαίου Λεωνίδα Κοτσαλή, τον πρώην υφυπουργό εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη, τον δικηγόρο Τάκη Μπαλτάκο και τον στοιχηματικό αναλυτή Νίκο Παναγόπουλο.
Μπενέα: Kύριε Θωμαίδη, ο καθηγητής κ. Κοτσαλής έχει γράψει βιβλίο για τη βία, όπου αναφέρονται πολλά παραδείγματα
Θωμαίδης: Συμφωνείτε μαζί μου ότι, υπάρχουν στοιχεία υποκίνησης βίας;
Kοτσαλής: Γιά τη βία υπάρχει μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη, πραγματεία, εμπειρική μελέτη, του κ. Παρασκευά Αδάμη, που είναι ο έλληνας εισαγγελέας στη Eurojust, στη Χάγη. Εκανε μία πολύχρονη μελέτη, εμπειρική και εδώ και έξω. Και επικεντρώθηκε μάλιστα στο Λονδίνο σε δύο ομάδες, στην Τότεναμ και στην Τσέλσυ. Εντόπισε σημεία βίας και από πλευράς παικτών και από πλευράς οπαδών και αξιωματούχων..
Θωμαίδης: Μπορείτε να βάλετε ένα τίτλο, για το συμπέρασμα;
Kοτσαλής: Mονολεκτικά δεν μπορώ..
Θωμαίδης: Θα κάνουμε μία άλλη εκπομπή..
Κοτσαλής: H βία είναι στοιχείο... πολυπαραγοντικό. Δεν μπορούμε να το απαντήσουμε με μία λέξη και να πούμε αυτή είναι η αιτία. Και επομένως χτυπώντας αυτή την αιτία, εξαφανίζεται και η βία.
Θωμαίδης: Aπλώς ο Γιώργος Μπούζος είπε κάτι σημαντικό προηγουμένως. Τι να περιμένει κανείς, όταν οι παράγοντες είναι αυτοί, που παράγουν τη βία, ενώ θα περίμενε κανείς, να την παράγουν, ενδεχομένως, οπαδοί.. Ενδεχομένως κάποιοι, που δεν θέλουν να προστατεύσουν μία ομάδα και δεν θέλουν να προστατέψουν κυρίως το άθλημα.
Δείτε την εκπομπή: https://www.tvopen.gr/watch/12064/hdikhstoopen042f112f2019