Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Χαρές και... πανηγύρια για SIEMENS την ερχόμενη Τρίτη;


Θα... τρίβουν τα χέρια τους από χαρά οι 54 κατηγορούμενοι, για τα “μαύρα ταμεία” της siemens, καθώς την ερχόμενη Τρίτη 19 Νοεμβρίου, που αναμένεται, να εκδοθεί η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το πιθανότερο είναι να ακούσουν τον πρόεδρο του δικαστηρίου κ. Γιαρένη, να ανακοινώνει την απαλλαγή τους, γιά την κακουργηματική πράξη της δωροδοκίας.
Εαν απαλλαγούν και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα), τότε... χαρές και πανηγύρια!
Η υπόθεση, που ταλάνισε τη Δικαιοσύνη σχεδόν 13 χρόνια, μετά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, οδεύει προς απαλλακτική απόφαση, καθώς μετά από τις αλλαγές στο νέο Ποινικό Κώδικα, φέρεται να έχει εξαλειφθεί, λόγω παραγραφής, η αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας υπαλλήλου, αφού με διάταξη στο νέο Ποινικό Κώδικα, ο υπάλληλος του ΟΤΕ δεν είναι πλέον δημόσιος υπάλληλος.

Απαλλαγή για την κατηγορία της δωροδοκίας λόγω της εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα είχε προτείνει και  η εισαγγελέας στη δίκη για την υπόθεση της Siemens, ζητώντας την ενοχή για τους  22 από τους 54 κατηγορουμένους, μόνο για το αδίκημα του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.
Η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά, η οποία αγόρευσε και πάλι στη δίκη της Siemens, λόγω της εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα, στηλίτευσε τις νέες ρυθμίσεις που μετέβαλαν σε πλημμέλημα την ενεργητική δωροδοκία οδηγώντας σε απαλλαγή τους υπευθύνους της γερμανικής εταιρείας και λοιπούς εμπλεκομένους στην υπόθεση, ενώ παράλληλα πρότεινε την απαλλαγή του Θεόδωρου Τσουκάτου, καθώς, όπως υποστήριξε, δεν αποδείχθηκε η εις βάρος του κατηγορία.
Κατά την εισαγγελέα, με τον νέο Ποινικό Κώδικα, οι υπάλληλοι και τα στελέχη του ΟΤΕ δεν ανήκουν στον δημόσιο τομέα πλέον, αλλά στον ιδιωτικό, ως εκ τούτου αλλάζει για αυτούς το ποινικό πλαίσιο της παραγραφής. Κατά την κρίση της, «η συμπεριφορά τους, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, είναι αξιόποινες», ωστόσο η κατηγορία της δωροδοκίας έχει υποπέσει –ακόμα και για τον ιδιωτικό τομέα– σε παραγραφή.
Για 22 εκ των κατηγορουμένων, ωστόσο, η κ. Σκεπαρνιά ζήτησε την ενοχή τους για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κατ’ επάγγελμα. Μεταξύ αυτών, οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλλας, Πρόδρομος Μαυρίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ και άλλοι.
Για τον Θεόδωρο Τσουκάτο, η εισαγγελέας υποστήριξε ότι δεν αποδείχθηκε πως τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ.