Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Επιστολή - φωτιά, γιά το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά


Από εργαζόμενους στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά, λάβαμε την παρακάτω επιστολή, που κάνει λόγο, γιά επικίνδυνη απογύμνωση του νοσοκομείου, εν μέσω κορωνοϊού.
Τη δημοσιεύουμε αυτούσια:

ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟΥ ΜΕΤΑΞΑ


Το αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά» στον Πειραιά είναι από τις πλέον σημαντικές νοσοκομειακές μονάδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου καθώς δέχεται ογκολογικούς ασθενείς από τον Πειραιά, την Αθήνα και όλα τα νησιά του Αιγαίου. Θα υπέθετε κανείς ότι με τέτοιο φόρτο το νοσοκομείο θα διέθετε τις καλύτερες δυνατές εγκαταστάσεις τόσο για να εξυπηρετεί τους καρκινοπαθείς όσο και για να κάνει το προσωπικό σωστά τη δουλειά του. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει. Οι εγκαταστάσεις εκτός από κάποιο βάψιμο περιμένουν μια ιδιωτική χορηγία για να ανακαινιστούν όπως πρόσφατα συνέβη με μια από τις κλινικές του.

Αν, όμως, οι εγκαταστάσεις είναι δύσκολο να βελτιωθούν δεν είναι το ίδιο δύσκολο η επαρκής στελέχωση του νοσοκομείου με προσωπικό. Το προσωπικό του «Μεταξά» χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: εκείνο που έχει ως εργοδότη το Δημόσιο και στελεχώνει τις ιατρικές, νοσηλευτικές και διοικητικές υπηρεσίες και το ιδιωτικό που αναλαμβάνει όλες τις υποστηρικτικές λειτουργίες και το οποίο το νοσοκομείο μισθώνει.

Αν ο ιδιώτης ο οποίος έχει αναλάβει τις υποστηρικτικές λειτουργίες του νοσοκομείου για να έχει κέρδος διαθέτει το απολύτως απαραίτητο προσωπικό, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την Διοίκηση του νοσοκομείου. Είναι κοινό μυστικό ότι όλα τα τμήματα του «Μεταξά» είναι υποστελεχωμένα με αποτέλεσμα η καθημερινή λειτουργία τους να είναι από δύσκολη έως πολύ δύσκολη και η ολοκλήρωση των βαρδιών τους άθλος. Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους τόσο για το προσωπικό που εργάζεται στα όρια του όσο και για την ποιότητα των υπηρεσιών απέναντι στους ογκολογικούς ασθενείς.

Χαρακτηριστικά, στο τμήμα προμηθειών υπάρχει ήδη πρόβλημα λόγω των αναστολών και υπάρχουν για παράδειγμα ελλείψεις σε υλικά που έχει ανάγκη το νοσοκομείο για να γίνουν οι χημειοθεραπείες των ασθενών. Στα χειρουργεία είναι σε λειτουργία μόνο τα 3 εκ των 6 τραπεζιών λόγω έλλειψης σε αναισθησιολόγους και πιθανότατα θα κλείσουν ολικά τις επόμενες μέρες. Στη ΜΕΘ ενώ άνοιξαν 5 επιπλέον κρεβάτια δεν προσελήφθη επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό με αποτέλεσμα να τρέχουν και να μην προλαβαίνουν οι υπηρετούντες στο τμήμα. Η νοσηλευτική υπηρεσία στο σύνολό της αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης τα τελευταία χρόνια. Τα παραπάνω οδηγούν σε σύμπτυξη νοσηλευτικών τμημάτων προκειμένου να βγουν οι βάρδιες. Στο Φαρμακευτικό Τμήμα στο οποίο παρασκευάζονται σε καθημερινή βάση, Σαββατοκύριακα και αργίες οι χημειοθεραπείες για τις κλινικές του νοσοκομείου η κόπωση είναι τεράστια καθώς είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένο εδώ και ένα χρόνο και μόλις και μετά βίας βγαίνει ο καθημερινός όγκος εργασίας με επισφάλεια. Στο Τμήμα Διατροφής υπάρχει τεράστια ανάγκη για μάγειρες, τραπεζοκόμους αλλά και διαιτολόγους όπου έως το τέλος του χρόνου πιθανόν θα υπηρετεί μια μόνο διαιτολόγος με κίνδυνο να σταματήσει η σίτιση των ασθενών καθώς θα αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες.

Οι επικείμενες συνταξιοδοτήσεις σε συνδυασμό με τις συμβάσεις προσωπικού το οποίο καλύπτει πάγιες ανάγκες οι οποίες λήγουν σύντομα και δεν έχουν ανανεωθεί χειροτερεύουν την κατάσταση. Αν δε προστεθεί και η πίεση που δημιουργείται από τις αναστολές του μη εμβολιασμένου προσωπικού, τότε μιλάμε για μια άκρως οριακή κατάσταση. Μια κατάσταση στην οποία οι εναπομείναντες στις θέσεις τους εμβολιασμένοι εργαζόμενοι νιώθουν πως είναι τα μόνιμα θύματα.

Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση δεν είναι τωρινή. Γι’ αυτό και παγίως τα τελευταία χρόνια όλα τα τμήματα του νοσοκομείου και ο σύλλογος εργαζομένων ζητούν από την Διοίκηση προσωπικό για να καλυφθούν έστω οι κενές οργανικές θέσεις. Η Διοίκηση από την πλευρά της υποβάλλει αιτήματα στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια χωρίς όμως σπουδαία αποτελέσματα. Φήμες οι οποίες φαίνεται να επιβεβαιώνονται αναφέρουν πως την ίδια στιγμή που επισήμως η Διοίκηση του «Μεταξά» φαίνεται να υποβάλλει αρμοδίως κάποιο αίτημα ενημερώνει την 2η Υ.ΠΕ. πως δεν έχει τόσο μεγάλη ανάγκη (παρά το γεγονός ότι υπέβαλλε το αίτημα).

Όλη αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει την υποψία ότι επιδίωξη της Διοίκησης του «Μεταξά» είναι να ιδιωτικοποιήσει μέρος των λειτουργιών του νοσοκομείου μέσω των Σ.Δ.Ι.Τ. (Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα). Το Σ.Δ.Ι.Τ. είναι ένας νόμιμος τρόπος με τον οποίο μπορούν να παρακαμφθούν τα νομικά ζητήματα που στο ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο θα μπλόκαραν μια ιδιωτικοποίηση δημόσιων λειτουργιών. Το Σ.Δ.Ι.Τ. προσφέρει στον ιδιώτη την ευκαιρία ν’ αναλάβει μια δημόσια λειτουργία η οποία λόγω της «σύμπραξης» παραμένει τυπικά κάτω από τον έλεγχο του Κράτους. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό των εργαζομένων και στο «Μεταξά» πως αυτή η σύμπραξη δεν θα είναι τεείως προσχηματική οδηγώντας τόσο αυτούς όσο και το νοσοκομείο στην ιδιωτικοποίηση με ότι αυτό συνεπάγεται.Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση αυτή τη στιγμή από άποψη στελέχωσης είναι τόσο οριακή και η κούραση (σωματική και ψυχολογική) τέτοια που κανέναν απ’ όσους γνωρίζουν δεν θα εκπλήξει αν η λειτουργία του νοσοκομείου καταρρεύσει. Ακόμη περισσότερο αν η κατάσταση με τις εισαγωγές λόγω κοροναϊού χειροτερεύσει. Τότε, Κράτος και Διοίκηση θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν ενώ οι μόνοι χαμένοι (εκτός των εργαζομένων) θα είναι οι καρκινοπαθείς, οι οποίοι προσβλέπουν στο «Μεταξά» για τη θεραπεία τους ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον.