Μετά τις μηνύσεις, τις διώξεις, τη βιομηχανία αγωγών και την φίμωση του Τύπου, με το περιβόητο άρθρο 391, γιά τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, η Κυβέρνηση επιχειρεί έναν ακόμη στραγγαλισμό της δημοσιογραφίας και κυρίως των εφημερίδων, που δεν της είναι αρεστές.
Αφού ορίζει ως υπεύθυνο για αυτές το ΕΣΡ, δηλαδή το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που είναι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, υπεύθυνο μόνο για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο και για οπτικοακουστικό υλικό αποκλειστικά!
Επίσης καταργεί το νομικό καθεστώς, που ισχύει για τις Ανώνυμες Εταιρείες ταυτίζοντας το εταιρικό προφίλ με τα φυσικά πρόσωπα. Και, προσοχή, όχι για τις Ανώνυμες Εταιρείες, που έχουν κανάλια ή ραδιοσταθμούς, αλλά μόνο για τις εταιρίες που εκδίδουν εφημερίδες: Η τροπολογία Υπουργείου Εσωτερικών ορίζει ότι, εαν το πρόστιμο «δεν καλύπτεται για οποιονδήποτε λόγο από την εταιρεία, υπέχει την ίδια υποχρέωση ο μέτοχος ή ο εταίρος που κατέχει το ήμισυ τουλάχιστον των μετοχών».
Εν τω μεταξύ τα πρόστιμα, που θα βάζει το ΕΣΡ θα τα εισπράττει κατευθείαν το κράτος από το πρακτορείο διανομής Τύπου παρακρατώντας τα έσοδα της εφημερίδας: «Τα βεβαιωμένα πρόστιμα της παρούσας παραγράφου παρακρατούνται από τα Πρακτορεία διανομής τύπου και αποδίδονται αμελλητί», ορίζει ο νέος νόμος.
"Με νυχτερινή και αιφνιδιαστική τροπολογία όπως αποκάλυψε το Newsbreak.gr, η κυβέρνηση αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο ειδικά για τα έντυπα, προκειμένου οι εκδότες εφημερίδων να χάνουν την προσωπική τους περιουσία μέσω αγωγών! Ουσιαστικά έχουμε μία δήθεν φιλελεύθερη κυβέρνηση που… καταργεί τον νόμο περί Ανωνύμων Εταιρειών για τις εκδοτικές επιχειρήσεις εφημερίδων!
Φτάνουμε λοιπόν στο σημείο όπου μία κυβέρνηση ελέγχει πλήρως τα κανάλια, σχεδόν όλα τα ραδιόφωνα και απέμεναν μόνον μερικές εφημερίδες με τις οποίες είχε «ζήτημα» η κυβέρνηση Μητσοτάκη μιας και «επιμένουν» να την αντιπολιτεύονται. Οπότε χθες, πριν τα μεσάνυχτα, κατέθεσε τροπολογία με πρόστιμα, διώξεις κλπ, μόνο για τις εφημερίδες και όχι για ΜΜΕ συνολικά.
Μιλάμε για μία ενέργεια που θα έκανε ακόμα και τον ηγέτη της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιόνγκ Ουν να δακρύσει…".
Ανησυχία της ΕΣΗΕΑ, για την τροπολογία για τον Τύπο
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για την επιλογή της Κυβέρνησης να αλλάξει, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, το νομοθετικό πλαίσιο της αστικής ευθύνης για δημοσιεύματα των εφημερίδων.
Ειδικότερα, οι συγκεκριμένες διατάξεις έρχονται στο κοινοβούλιο προς ψήφιση, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, αν και μόλις πριν μια εβδομάδα το Δ.Σ της Ένωσής μας είχε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, χωρίς να μας ενημερώσει επισήμως ή έστω να κάνει κάποια νύξη για τις κυβερνητικές προθέσεις.
Η ΕΣΗΕΑ υπήρξε πάντα υπέρ της διαφάνειας σε ότι αφορά την ιδιοκτησία και την ευθύνη περιεχομένου στα ΜΜΕ ακόμη και με ονομαστικοποίηση των μετοχών και στηρίζει κάθε προσπάθεια σε αυτήν την κατεύθυνση. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, ωστόσο, αντιμετωπίζει το θέμα αποσπασματικά και ανεπαρκώς. Ειδικά σε μια εποχή που το φαινόμενο της βιομηχανίας αγωγών, διεθνώς αποκαλούμενο ως SLAPPs, λαμβάνει και στην Ελλάδα ανησυχητικές διαστάσεις, η εν λόγω ρύθμιση θα μπορούσε να απειλήσει την βιωσιμότητα των ΜΜΕ, ειδικά των μικρότερων σε μέγεθος.
Το θέμα μάλιστα το θέσαμε στην τελευταία μας συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό και τον Γ.Γ Ενημέρωσης, ζητώντας η κυβέρνηση, στο πλαίσιο και της συζήτησης που διεξάγεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να λάβει μέτρα προς την κατεύθυνση της ανάσχεσης του φαινομένου.
Περαιτέρω, οι συνοδές διατάξεις που εμπλέκουν το ΕΣΡ στην διαδικασία συμμόρφωσης των υπόχρεων εκδοτικών επιχειρήσεων εγείρουν θέματα και ως προς την σκοπιμότητα και ως προς την συνταγματικότητα της συγκεκριμένης διάταξης, καθώς εμπλέκει το ΕΣΡ σε ένα πεδίο άσχετο με τα ραδιοτηλεοπτικά θέματα.
Κατά συνέπεια, ορθότερος είναι ο δρόμος της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκομένους και όχι αιφνιδιαστικά νομοθετήματα της τελευταίας στιγμής.