Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Δίκη Ζακ: "Αν όλοι ενεργούσαμε ενστικτωδώς, θα ζούσαμε σε ζούγκλα"!


Αν όλοι ενεργούσαμε ενστικτωδώς, θα ζούσαμε σε ζούγκλα"!

Με αυτή τη φράση η πρόεδρος του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ελεάνα Σταυγιανουδάκη αποδόμησε τον ισχυρισμό του εκ των κατηγορουμένων, για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, μεσίτη, ο οποίος μαζί με τον κοσμηματοπώλη χτύπαγαν στο κεφάλι τον ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή, ενώ προσπαθούσε να βγει από τη βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου.

Ο ΜΕΣΙΤΗΣ

"Εφταιγε ο Ζακ Κωστόπουλος, για τα χτυπήματα, που δέχτηκε", είχε πει λίγο νωρίτερα ο κατηγορούμενος - μεσίτης, που υποστήριξε ότι αυτό, που προσπάθησε, να κάνει ήταν, να τον προστατέψει από το να χτυπήσει σοβαρά.

Ενώ ισχυρίστηκε ακόμη ότι, ο Ζακ έπεσε μόνος του πάνω στο πόδι του!

Ο μεσίτης, που απολογήθηκε μετά τον κατηγορούμενο κοσμηματοπώλη, χαρακτήρισε "πάρα πολύ λυπηρό" το θανάτου ενός νέου ανθρώπου, ωστόσο είπε ότι "δεν αποδέχεται το κατηγορητήριο που του αποδίδεται" και ότι δηλώνει "αθώος".

Μίλησε μάλιστα για "εσφαλμένες παραδοχές της ιατροδικαστικής, που έχουν φανεί και στο δικαστήριό".

Όπως είπε, στην απολογία του, όταν διαπίστωσε ότι ο Ζακ κρατούσε μαχαίρι, αντέδρασε ενστικτωδώς "για να προστατέψει τον κόσμο" και υποστήριξε ότι, ο Ζακ "δεν είχε συναίσθηση και θα μπορούσε να είναι πολύ επικίνδυνος".

Είπε ακόμη ότι, έσπασε την τζαμαρία του κοσμηματοπωλείου, "για να περάσει ο Ζακ χωρίς να τραυματιστεί από τα γυαλιά" και ότι την ώρα που "κλοτσούσε στον αέρα, το πρόσωπο του Ζακ έπεσε πάνω στο πόδι του"!

Ωστόσο δεν μπόρεσε να εξηγήσει, γιατί αυτό έγινε επανειλημμένα, όπως προέκυψε από την ιατροδικαστική έκθεση.

Αποκορύφωμα της απολογίας του ήταν ο ισχυρισμός του ότι, ενήργησε ενστικτωδώς και ότι " είναι στοιχείο του χαρακτήρα του να βοηθάει τον κόσμο και γι' αυτό ενήργησε έτσι".

Στην παρατήρηση της προέδρου του δικαστηρίου ότι, "αν όλοι ενεργούσαμε ενστικτωδώς, θα ζούσαμε σε ζούγκλα", ο κατηγορούμενος απάντησε:
"Xρησιμοποίησα όλη τη λογική μου, ώστε η δράση μου να μην του κάνει κακό".

Προέβαλε επίσης τον ισχυρισμό πως, όταν έμαθε ότι ,ο Ζακ Κωστόπουλος πέθανε, είχε την εντύπωση ότι αυτοκτόνησε!

"Γι' αυτό και είχα κάνει και δηλώσεις ότι, αυτοκτόνησε, είπε στο δικαστήριο και συνέχισε:
"Έμαθα ότι δεν είναι αυτή η αιτία. Έμαθα τη Δευτέρα ότι κανένα από τα τραύματά του δεν είναι θανατηφόρα".

Ό ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΠΩΛΗΣ

Νωρίτερα, στην απολογία του ο κατηγορούμενος κοσμηματοπώλης είπε μεταξύ άλλων ότι, λυπάται για τον θάνατο του Ζακ, ενώ υποστήριξε ότι δεν ήταν τα δικά του χτυπήματα αυτά, τα οποία επέφεραν τον θάνατό του.

Ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι, δεν βρέθηκε τίποτα κλεμμένο από το μαγαζί του στον Ζακ, επέμεινε ωστόσο στην πεποίθηση μπήκε, γιά να κλέψει.

"Σε δευτερόλεπτα θα μπορούσε να έχει αδειάσει το μαγαζί, είπε. Πήγε στο ταμείο, δεν είχε λεφτά, να πάρει και όταν πήγε να φύγει είδε ότι η πόρτα ήταν κλειδωμένη και είπε “τι να κλέψω τώρα, θα με πιάσουν”.

Υποστήριξε ότι, τα χτυπήματα στο κεφάλι του Ζακ δεν ήταν δικά του, ενώ στην παρατήρηση της προέδρου ότι, "υπάρχει βίντεο",
απάντησε:
"Πατάω το χέρι κάποιου με το πόδι και χτυπάω το κεφάλι κάποιου, πώς το σκέφτεστε; Έχει κάποια διαφορά; Δεν μπορεί να επιφέρει θάνατο, οι δικές μου κλοτσιές τον βρήκαν ξώφαλτσα. Από άλλη αιτία πέθανε ο Ζαχαρίας".

Στο σημείο αυτό, πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με ό,τι είπαν οι δικηγόροι του "είχε πάθει ισχαιμικό επεισόδιο πριν μπει στο κατάστημά μου. Έτρεχε σε έξαλλη κατάσταση από πριν, δεν ήταν καλά. Είχε πρόβλημα. Δεν μπαίνεις σε ένα κατάστημα έτσι. Πρέπει να έχεις σοβαρό πρόβλημα".

Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

Ο εισαγγελέας ρώτησε τον κατηγορούμενο, αν έκανε κάποια ενέργεια, για να μείνει μέσα στο κατάστημα ο Ζακ και πώς βγήκε από το κατάστημά του.

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Bγήκε έξω έρποντας. Σκέφτηκα να τον κρατήσει μέσα με το πόδι.

Όταν σύνεδρος τον ρώτησε τι τον φόβισε περισσότερο και άρχισε τα χτυπήματα στο κεφάλι, που είναι ευπαθές σημείο, απάντησε:

"Ο σκοπός ήταν να τον κρατήσω μέσα μέχρι να έρθει η αστυνομία, αυτός ήταν ο σκοπός δεν ήθελα να τον σκοτώσω".

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Tο να μην κάνετε τίποτα, σας πέρασε από το μυαλό;

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Ίσως παρασύρθηκα και από τις φωνές του κόσμου, που έλεγαν να μην τον αφήσουμε να βγει.

Στην παρατήρηση του εισαγγελέα ότι, " κόσμος όμως έλεγε να σταματήσετε, γιατί θα τον σκοτώσετε", απάντησε ότι "κάποιοι έλεγαν αυτό και κάποιοι το άλλο", ενω υποστήριξε ότι βίωνε μεγάλο στρες εκείνη τη στιγμή.

Στην παρατήρηση δικαστή ότι, υπήρξε μάρτυρας, που κατέθεσε ότι του είπε "σταματήστε, θα τον σκοτώσετε" και εκείνος απάντησε ότι, ξέρεις τι μου έχει κάνει εμένα αυτός;", ισχυρίστηκε ότι, δεν το θυμάται.

Υποστήριξε επίσης ότι, μέχρι τότε δεν γνώριζε τον συγκατηγορούμενο του μεσίτη και ότι, παρασύρθηκε από τη συμπεριφορά του.

Ο εισαγγελέας του υπενθύμισε τις καταθέσεις μαρτύρων, που είπαν ότι, όταν ο Ζακ ήταν μέσα στο κατάστημα ήταν σε μια ψυχική διέγερση και το παραδέχθηκε.

Ρωτήθηκε ακόμη, εάν ο Ζακ είχε την εικόνα ληστή και απάντησε: "Πολύ κακή εικόνα έχω, όταν βλέπω άνθρωπο μέσα στο κατάστημά μου με μαχαίρι. Αισθάνθηκα πολύ άσχημα".

Πρόσθεσε ότι, ο ίδιος και η γυναίκα του έχουν κατάθλιψη, επειδή έφυγε ένα παιδί.

"Κάθε βράδυ βλέπω αυτό. Πήρε ένα ρίσκο και μπήκε σε ένα μαγαζί διακινδυνεύοντας τη ζωή του, να κοπεί και να μείνει επί τόπου. Πώς ρισκάρεις έτσι τη ζωή σου; Πώς το διακινδυνεύεις έτσι; Και να μπουκάρει έτσι. Το αν έκλεψε ή δεν έκλεψε πάει στα κομμάτια, δεν έκλεψε αλλά το θέμα είναι ότι θα έπρεπε να είναι εδώ".

Όταν τον ρώτησαν, γιατί έκλεισε μετά το μαγαζί, ο κατηγορούμενος απάντησε: "Το μαγαζί έκλεισε, έγινε μνημείο τύπου Γρηγορόπουλου. Έβαζαν κεράκια".

Και στην παρατήρηση του προέδρου ότι "και σε άλλα περιστατικά έχει γίνει αυτό. Kαι στη Θεσσαλονίκη με το παιδί", είπε:
"Aν το δείτε είναι βαμμένο ροζ. Δεν ήθελα να το ανοίξω ξανά".

ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ

Οι δύο από τους τέσσερις αστυνομικούς, που απολογήθηκαν, εξέφρασαν αρχικά τη λύπη τους, για το θάνατο του Ζακ και επέμειναν ότι, στα μάτια τους έγινε επικίνδυνος, από τη στιγμή που πήρε το γυαλί και προσπάθησε να φύγει και ότι ο μόνος σκοπός τους ήταν να τον συλλάβουν.

«Εμείς τον παραδώσαμε ζωντανό», είπε ο ένας από τους δύο κατηγορούμενος αστυνομικούς.

Σε υποστήριξη του αιτήματος, για την απόδοση δικαιοσύνης, ομάδα από την Ανοιχτή Ορχήστρα, έκανε μίνι συναυλία έξω από το δικαστήριο, με κεντρικό σύνθημα: «Αλλάξτε την κατηγορία τώρα», ώστε το κατηγορητήριο να μετατραπεί σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 4 Απριλίου, με τις απολογίες των άλλων δύο αστυνομικών κατηγορουμένων.