Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Επιστρέφει στη δράση ο ε.τ. Αντεισαγγελέας ΑΠ Γιώργος Γεράκης


Ούτε δέκα μήνες δεν άντεξε μακριά από τη... δράση ο ε.τ Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Γιώργος Γεράκης, ο οποίος μετά την αποχώρηση του από το δικαστικό σώμα, λόγω ηλικίας, επελέγη από την Κυβέρνηση ως επικεφαλής στη Μονάδα Εσωτερικών Ερευνών του ΕΦΚΑ.

Ο πρώην Ανώτατος Εισαγγελικός Λειτουργός, που είχε ηγηθεί σημαντικών ερευνών, ενώ θεωρείτο αδέκαστος ως εισαγγελέας, τοποθετήθηκε επικεφαλής στην πειθαρχική διαδικασία του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, που συγκεντρώνει το 48% των συνολικών παραπόνων και καταγγελιών που πηγαίνουν στον Συνήγορο του Πολίτη.

Ηδη τον περιμένουν σε εκκρεμότητα 1.250 καταγγελίες και παράπονα, που δεν έχουν διευθετηθεί.

Η τοποθέτηση του κ. Γεράκη εγκρίθηκε σήμερα κατά πλειοψηφία από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Η Μονάδα αυτή προβλέπεται στον πρόσφατο νόμο 4892/2022, για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού και στόχο έχει την άμεση διερεύνηση των καταγγελιών και αιτημάτων των πολιτών, καθώς και τη διενέργεια αυτεπάγγελτων ελέγχων σε περιπτώσεις που παρατηρούνται καθυστερήσεις ή παραλείψεις εκ μέρους των υπαλλήλων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Στόχος είναι η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη πειθαρχική διαδικασία, καθώς προβλέπονται συντομότερες προθεσμίες, για την διενέργεια των πειθαρχικών διαδικασιών.

Ειδικότερα, η άσκηση της πειθαρχικής δίωξης θα γίνεται σε 1 μήνα (αντί 3 μηνών) και θα ολοκληρώνεται σε ένα μήνα από την κλήση σε απολογία (αντί 2 μηνών). Το Πειθαρχικό Συμβούλιο θα συγκροτείται με τρία μέλη (πρόεδρος δικαστικός, πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και μόνιμο υπάλληλο εκτός Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων), με κατάργηση της συμμετοχής των αιρετών εκπροσώπων εργαζομένων του ΕΦΚΑΟ Γιώργος Γεράκης ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στον εισαγγελικό κλάδο το 1983, οπότε και διορίστηκε Εισαγγελικός Πάρεδρος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Προήχθη στον βαθμό του Αντεισαγγελέα Εφετών, με θητείες στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας και στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Διετέλεσε ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (2005-2008) επί εξειδικευμένων νομικών ζητημάτων και θεμάτων εκπαίδευσης δικαστικών λειτουργών, ενώ το 2019 προήχθη στον βαθμό του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, από όπου και αποχώρησε το 2021 λόγω ορίου ηλικίας.