Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Ο ΔΣΑ πήρε το... όπλο του!


Κατηγορούμενοι πειθαρχικά είναι ο Αλέξης Κούγιας και ο Γιάννης Βλάχος, ως δικηγόροι στη δίκη του καταδικασθέντος σε 12ετή κάθειρξη Δημήτρη Λιγνάδη, μετά από δίωξη, που άσκησε εναντίον τους ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας.

Τη δίωξη εναντίον Κούγια - Βλάχου άσκησε ο επικεφαλής των Πειθαρχικών Συμβουλίων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ζήσης Κωνσταντίνου, γιά όσα έγιναν στη δίκη Λιγνάδη και από τις δύο πλευρές.

Εισηγητής ορίστηκε ο δικηγόρος Βασίλης Κατσάνης, ο οποίος θα διερευνήσει εάν οι δύο δικηγόροι έχουν διαπράξει πειθαρχικά αδικήματα, τα οποία είναι αντίθετα στον Κώδικα Δικηγόρων και στον Κώδικα Δεοντολογίας των Δικηγόρων.

Εαν διαπιστωθεί ότι, οι δικηγόροι Κούγιας - Βλάχος έχουν πειθαρχική εμπλοκή, θα κληθούν να παρέχουν εξηγήσεις και θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Οι διώξεις κατά Κούγια και Βλάχου έρχονται λίγες μέρες μετά την απόφαση του ΔΣΑ, να προχωρήσει σε πειθαρχική διαδικασία κατά παντός υπευθύνου δικηγόρου για τις αποκαλούμενες τηλεδίκες, επι εκκρεμών υποθέσεων.

Ο πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ζήσης Κωνσταντίνου έχει ήδη ασκήσει πειθαρχική δίωξη κατά παντός υπευθύνου (in rem) για παραβάσεις του κώδικα δικηγόρων, σχετικά με συμμετοχή σε δημόσιες τηλεοπτικές συζητήσεις για εκκρεμείς υποθέσεις στη Δικαιοσύνη.

Η δίωξη δεν είναι προσωποποιημένη, αλλά ο αρμόδιος εισηγητής θα κληθεί να εξατομικεύσει τις κατηγορίες, μέσα από ένα μακρύ κατάλογο δικηγόρων, που εκτιμάται ότι μπορει να ξεπεράσει τους 20.

Σύμφωνα με τον Κώδικα περί Δικηγόρων, παρέχεται η δυνατότητα στο ΔΣΑ, να ελέγξει πειθαρχικά - πανελλαδικά όλους τους δικηγόρους για τις τηλεοπτικές εμφανίσεις τους, ανεξάρτητα αν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλο Δικηγορικό Σύλλογο, εκτός των Αθηνών.

Αφορμή, γιά τον πειθαρχικό έλεγχο δόθηκε από υποθέσεις, όπως αυτή της Ρούλας Πισπιρίγκου, ή και άλλες όπως η στυγερή δολοφονία της Καρολάιν Κράουτς στα Γλυκά Νερά και οι δίκες των ηθοποιών Δημήτρη Λιγνάδη και Πέτρου Φιλιππίδη.

Σε αυτό το πλαίσιο το πειθαρχικό συμβούλιο θα ζητήσει από τους τηλεοπτικούς σταθμούς αντίγραφα εκπομπών των τελευταίων δύο ετών, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοί δικηγόροι συμμετείχαν σε τηλεοπτικές εκπομπές, για εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις.