Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Στέλνουν πάλι τη Δούρου στο σκαμνί, για τη Μάνδρα!


Στο σκαμνί πάλι, στέλνει  η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, την πρώην Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, καθώς άσκησε έφεση 
κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, που την έκρινε αθώα,  όπως και άλλους τέσσερις κατηγορούμενους, για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα το 2017, που κόστισε 25 ανθρώπινες ζωές, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Η Εισαγγελία Εφετών άσκησε έφεση, γιά το σκέλος της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, που κήρυξε αθώους κατά πλειοψηφία την πρώην περιφερειάρχη Αττικής, δύο πρώην στελέχη του Δασαρχείου και δύο πρώην στελέχη της Πολεοδομίας, για κατηγορίες,  που αφορούσαν ανά περίπτωση τις πράξεις της πλημμύρας διά παραλείψεως από υπόχρεο, ανθρωποκτονίας και σωματικής βλάβης από αμέλεια.

Η κ. Δούρου και οι τέσσερις συγκατηγορούμενοί της θα ξανακαθίσουν στο εδώλιο, όταν ξεκινήσει η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την τραγωδία της Μάνδρας και θα δικαστούν από μηδενική βάση.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των συνηγόρων υπεράσπισης της κ. Δούρου, η εισαγγελική έφεση είναι απαράδεκτη καθώς ασκήθηκε εκπρόθεσμα, μετά την παρέλευση του ορίου των δέκα ημερών από την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου επί της ενοχής ή της αθώωσης και τόνισαν ότι, ασκήθηκε μόνο για να καταστεί η πρώην περιφερειάρχης «πολιτικά όμηρος ενόψει των εκλογών»..

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο είχε απαλλάξει τους περισσότερους από τους 21 κατηγορούμενους, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. 
Οι δεκατρείς είχαν αθωωθεί και για τις υπόλοιπες κατηγορίες που αντιμετώπιζαν, τόσο για την πλημμύρα όσο και τους θανάτους και τις σωματικές βλάβες.

Ενοχοι κρίθηκαν οκτώ κατηγορούμενοι, σε τρεις εκ των οποίων, 
το δικαστήριο επέβαλε συνολική ποινή 5 ετών και 19 μηνών.

Επίσης ποινή 5 ετών και 14 μηνών επεβλήθη σε άλλους τέσσερις κατηγορούμενους, ενώ σε ποινή 4 ετών και 22 μηνών καταδικάστηκε η  πρώην Δήμαρχος Μάνδρας.

Ολες οι ποινές ήταν ξαγοράσιμες προς 7 ευρώ ημερησίως και με ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.