Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Κληρώθηκαν τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου, γιά Παπαγγελόπουλο - Τουλουπάκη


Εικοσιένα ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, που θα αποτελέσουν την έδρα του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, που θα δικάσει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτριο Παπαγγελόπουλο και την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη κλήρωσε η Ολομέλεια της Βουλής.

Από αυτούς, οι δεκατρείς αποτελούν τα τακτικά μέλη του ΑΕΔ και έξι τα αναπληρωματικά.

Επίσης κληρώθηκαν η τακτική και η αναπληρωματική εισαγγελέας.

Ακολουθεί η κλήρωση των δικαστών, για την υπόθεση του πρώην Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά

Η κλήρωση διεξήχθη από τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, για την ανάδειξη δεκατριών τακτικών και έξι αναπληρωματικών μελών του αρμοδίου Ειδικού Δικαστηρίου, καθώς και του ασκούντος καθήκοντα εισαγγελέα και του αναπληρωτή του, σύμφωνα με τα άρθρα 86 παρ. 4 του Συντάγματος, 158 παρ. 1 και 2 του Κανονισμού της Βουλής και 12 του ν. 3126/2003 «Ποινική ευθύνη των Υπουργών» όπως ισχύουν, μετά από την έκδοση του με αριθμό 25/2022 Βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου του άρθρου 86 παράγραφος 4 του Συντάγματος.

Τα μέλη, που κληρώθηκαν από τον Άρειο Πάγο είναι 7 τακτικά και 3 αναπληρωματικά μέλη και είναι:

Τακτικά μέλη

1. Μυρσίνη Παπαχίου

2. Μαρία Μουλιανιτάκη

3. Ανθή Γκάμαρη

4. Μαριάνθη Παγουτέλη

5. Ζαμπέτα Στράτα

6. Ελένη Φραγκάκη

7. Βασιλική Ηλιοπούλου

Αναπληρωματικά μέλη

1. Αικατερίνη Κρυσταλλίδου

2. Μαρία Κουβίδου

3. Γεώργιος Κόκκορης


Tα μέλη, που κληρώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (6 τακτικά μέλη και 3 αναπληρωματικά μέλη) είναι τα παρακάτω:

Τακτικά μέλη

1. Βασίλειος Αραβαντινός

2. Νικόλαος Σκαρβέλης

3. Σοφία Βιτάλη

4. Βαρβάρα Ραφτοπούλου

5. Όλγα Ζύγουρα

6. Ρωξάνη Γιαννουλάτου

Αναπληρωματικά μέλη

1. Παναγιώτης Τσούκας

2. Χρήστος Λιάκουρας

3. Άννα Καλογεροπούλου

Kαθήκοντα τακτικής Εισαγγελέα του ΑΕΔ θα ασκεί η Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή.


Αναπληρώτριας Εισαγγελέας θα είναι η Αριστέα Θεοδόση

Με βάση το βούλευμα του Αρείου Πάγου, που έκρινε ότι, δεν υπάρχει σκευωρία Νοvartis, καθώς κατέρρευσαν οι σχετικές κατηγορίες, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η Ελένη Τουλουπάκη παραπέπονται, γιά άλλες πράξεις.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης θα δικαστεί για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και της πλημμεληματικής παράβασης καθήκοντος, ενω η Ελένη Τουλουπάκη, για κατάχρηση εξουσίας.

Οι ανώτατοι δικαστές, με την απόφαση τους παρέπεμψαν τον κ. Παπαγγελόπουλος, γιά το ότι, δεν διαβιβάστηκε αμμελητί στη Βουλή το 2017, η μηνυτήρια αναφορά σε βάρος των πρώην υπουργών Υγείας Κουρουμπλή- Ξανθού, γιά το ότι, δεν τιμολόγησαν φάρμακα για να ρίξουν την τιμή τους, καθώς επίσης και γιά όσα είχαν καταγγείλει οι εισαγγελείς Τσατάνη, Ράικου, Αθανασίου, για παρεμβάσεις στο έργο τους.

Μεταξύ των παραβάσεων καθήκοντος (πλημμέλημα), που προσάπτεται στον πρωην υπουργό είναι ότι, στις αρχές Μαρτίου 2017 άσκησε πιέσεις στην τότε εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Ελένη Ράικου να διαβιβάσει τον φάκελο στη Βουλή, για τα πολιτικά προσωπα «χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων που να δικαιολογούν την ενέργεια αυτή, πράγμα που ο «ιδιος γνώριζε , προτρέποντάς την , όπως από αυτήν εξελήφθη, να κατασκευάσει στοιχεία».

Η πρώην Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, με οριακή πλειοψηφία 3-2 , για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας, που αφοράτη δικογραφία Ξανθού- Κουρουμπλή.

Ακολούθως, έχει προγραμματιστεί αντίστοιχη κλήρωση για τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου, που θα δικάσουν τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, γιά την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.