Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

H... Μπαρτσελόνα της Δικαιοσύνης, έλαμψε στο Ναύπλιο! (pics)


Μόνο με την... Μπαρτσελόνα μπορεί να συγκριθεί η Ελληνική ομάδα της Eurojust, η οποία με επικεφαλής τον Αντεισαγγελέα Εφετών Πάρη Αδάμη, κατάφερε να επισκιάσει, τις αντίστοιχες εισαγγελικές ομάδες μεγάλων Ευρωπαικών χωρών.

Μία ακόμη επιτυχία, ήταν η ενημερωτική συνάντηση, γιά την ποινική - δικαστική συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, που έγινε την Παρασκευή 8 Ιουλίου στο μαγευτικό Ναύπλιο, παρουσία του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Κώτσηρα, με κεντρικό θέμα το «Ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο».

Μετά την περυσινή ενημερωτική εκδήλωση της Eurojust, που γιά τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, έγινε στην Αρεόπολη της Μάνης, επόμενο ήταν να... ανέβει ο πήχης.





Η φετεινή ενημερωτική συνάντηση της Eurojust, που φέτος γιορτάζει τα 20 της χρόνια, έγινε σε έναν από τους πιό ιστορικούς χώρους της Νεότερης Ελλάδας, στο Βουλευτικό ή Βουλευτήριο, εκεί όπου λειτούργησε η πρώτη Βουλή των Ελλήνων το 1825. Στο χώρο, που είναι άρρηκτα συνδεμένος με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, όπως εκφράστηκε από τους δικαστές Πολυζωίδη και Τερτσέτη, στη δίκη του ήρωα της Επανάστασης Θοδωρή Κολοκοτρώνη και του Δημήτρη Πλαπούτα, έδωσαν το παρόν εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης, της Πολιτικής και της Εκκλησίας, υπό το άγρυπνο βλέμμα του Τύπου, που εκπροσωπήθηκε από τη δημοσιογράφο Μαίρη Μπενέα, η οποία παρουσίασε και συντόνισε την εκδήλωση.


Με μισή ώρα καθυστέρηση, στις 7.30 το απόγευμα, ξεκίνησε η ενημερωτική εκδήλωση, λόγω της αργοπορίας του κυβερνητικού βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Ανδριανού, που... "απολογήθηκε", επικαλούμενος το βαρύ πρόγραμμα του.


Κεντρικό θέμα ήταν το «Ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο», το οποίο ανέπτυξε με αδιάσειστα επιχειρήματα ο ο ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Λεωνίδας Κοτσαλής, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής.

Ο καθηγητής κ. Κοτσαλής, με πλούσιο συγγραφικό έργο και πολλές επιτυχίες σε κορυφαίες ποινικές υποθέσεις, προσφωνήθηκε από την παρουσιάστρια ως το "βαρύ πυροβολικό της Νομικής Επιστήμης".

Το επιβεβαίωσε λίγο αργότερα στην ομιλία του, όταν με νομικά, πολιτικά και κοινωνικά επιχειρήματα, ξεκίνησε την ομιλία του γιά το Ευρωπαικό Ποινικό Δίκαιο και κατέληξε, να προτείνει την  κατάργηση του Νόμου περί ευθύνης Υπουργών, του νόμου γιά την ατιμωρησία των Υπουργών, που δεν ισχύει σε κανένα άλλο σύγχρονο ευρωπαικό κράτος !



Ηχηρές απουσίες της εκδήλωσης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, που δεν κατάφερε να έρθει στο Ναύπλιο, όπως και ο νέος Εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος επίσης δεν προσήλθε, αλλά έστειλε χαιρετισμό.



Ο κ. Τσιάρας εκπροσωπήθηκε από τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Κώτσηρα, ο οποίος τιμήθηκε από το Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο, με ειδικό αναμνηστικό, λίγο πριν αναχωρήσει αυθημερόν, για την Αθήνα, πριν ολοκληρωθεί η εκδήλωση.


Αναπάντεχη παρουσία, που κυριολεκτικά έκλεψε την παράσταση, ήταν η ε.τ. Εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία, όχι μόνο ήρθε στην εκδήλωση της Eurojust, αλλά καταχειροκροτήθηκε, γιά την εξαιρετική τοποθέτηση, που έκανε στην ομιλία της, στο πλαίσιο των χαιρετισμών.

Με αμεσότητα, ευθύτητα και ειλικρίνεια, η ε.τ. Ανώτατη Εισαγγελική Λειτουργός, εξήρε το έργο και την προσπάθεια της ελληνικής ομάδας των Εισαγγελέων της Eurojust και κυρίως του επικεφαλής της Παρασκευά Αδάμη, ενώ ανέφερε περιπτώσεις μεγάλων Ευρωπαικών χωρών, που δεν αντικαθιστούν εισαγγελείς σε τομείς, που έχουν επιτύχει, αντιθέτως τους διατηρούν ακόμη και 14 - 15 χρόνια, προκειμένου να επιτύχουν πολλά περισσότερα.

Η κ. Δημητρίου χάρηκε ιδιαίτερα, όταν ο εισαγγελέας κ. Αδάμης της δώρισε πιστό αντίγραφο διάσημου πίνακα "Το κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρήκι", του Ολλανδού Ζωγράφου Γιοχάνες Βέρμερ, από το Μουσείο της Χάγης.


Με σεμνότητα αναφέρθηκε στις μεγάλες επιτυχίες της ελληνικής συμμετοχής στις κοινές ομάδες έρευνας της Eurojust ο εισαγγελέας Πάρης Αδάμης, που κατέληξαν στη εξάρθρωση διεθνών παράνομων δικτύων και εγκληματικών οργανώσεων, στοιχεία που επιβεβαίωσε και ο Αντεισαγγελέας Εφετών και Διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ναυπλίου Ηλίας Κωνσταντακόπουλος, ο οποίος είχε άμεση γνώση, καθώς είχε υπηρετήσει περί τα δέκα χρόνια στην Ευρωπαική Εισαγγελία.

Ο κ. Κωνσταντακόπουλος, ο οποίος μαζί με το Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο ήταν εκ των συνδιοργανωτών της εκδήλωσης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στο πόσο σημαντική είναι η ψηφιοποίηση των εργαλείων της Eurojust, καθώς επίσης και στο πόσο σημαντική είναι η πολύ καλή σχέση, που έχει αναπτύξει με τους εταίρους της - Europol και OLAF, καθώς και με την ΕPPO, που άρχισε πρόσφατα να λειτουργεί, εστιάζοντας στην καταπολέμηση των εγκλημάτων, κατά του προυπολογισμού της Ε.Ε.



O κ. Κωνσταντακόπουλος, που γιά χρόνια υπήρξε μέλος της Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ε.Ε., μεταξύ άλλων τόνισε:

"Tα αριθμητικά στοιχεία της Eurojust mιλούν από μόνα τους. Εκτός του ότι, υποστήριξε πάνω από 10.000 υποθέσεις, η Εurojust απέστειλε σχεδόν 2.000 ταχείες απαντήσεις σε αιτήματα δικαστικής συνεργασίας και συμμετείχε σε πάνω από 1.400 επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, που αποτελούν προιόντα εγκλήματος  αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, την κατάσχεση ναρκωτικών αξίας 7 δισεκατομμυρίων και τη σύλληψη ή παράδοση 3.329 υπόπτων. Επιπλέον, η Eurojust εξακολούθησε να χειρίζεται δεκάδες υποθέσεις, που σχετίζονταν  με την ίδια την πανδημία , όπως πωλήσεις πλασματικού ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού, γιά την προστασία των Ευρωπαίων, ενώ βρίσκονταν στην πλέον ευάλωτη κατάσταση".

Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αργολίδας κ. Νεκτάριος, όπως και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, που μάγεψε με τα λόγια του, μιλώντας γιά τον ανθρώπινο και το θείο νόμο.

Ο Διοικητικός Διευθυντής της Eurojust Nικόλαος Παναγιωτόπουλος, πήρε τη σκυτάλη των χαιρετισμών, αφού τον προλόγισε ο επικεφαλής της Πάρης Αδάμης, λέγοντας γι΄αυτόν ότι, είναι η πρώτη φορά, που ένας Ελληνας κατέχει την κορυφαία θέση στην Ευρωπαική Δικαστική Συνεργασία.

Λιτός και λακωνικός, ως γνήσιος Μανιάτης - Λάκων ο ε.τ. Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έδωσε το δικό του στίγμα, χαιρετίζοντας την εκδήλωση.

 
Η πρώτη γυναίκα στο τιμόνι της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας Μαρία Γκανέ, μίλησε για τη Εurojust στο δικό της χαιρετισμό της, ενώ γιά το νέο της ρόλο ως Εθνικής Ανταποκρίτριας της Εurojust Aθηνά μίλησε η Αντεισαγγελέας ΕφετώνAθηνά Θεοδωροπούλου.

Την ενότητα των χαιρετισμών έκλεισε ο Αντεισαγγελέας Εφετών Ναυπλίου Δημητρίου Σταύρου.

Παρεμβάσεις έκαναν οι:


- Σταυρούλα Κουτουλάκου, Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, Εκπρόσωπος Ευρωπαικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), που μίλησε γιά τις "Αρμοδιότητες του OLAF".


- Λάμπρος Τσόγκας, Αντεισαγγελέας Εφετών Λάρισας, με θέμα |"Κοινές Ομάδες Ερευνας".


- Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Παναγιώτης Μανιάτης, Αναπληρωτής του Εθνικού Μέλους της Ελλάδας στη Eurojust, με θέμα "Ευρωπαικές Εντολές Ερευνας".

- Η Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών και Επίκουρη Εισαγγελέας  Οικονομικού Εγκλήματος Κατερίνα Κολιοκώστα, μίλησε για την "Αμοιβαία αναγνώριση αποφάσεων δέσμευσης και δήμευσης περιουσιακών στοιχείων".

- Τις παρεμβάσεις έκλεισε ο Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, Βοηθός Εθνικού Μέλους της Ελλάδας στη Eurojust Iωάννης Παπαθανασίου, με θέμα "Δικαιοπολιτική προσέγγιση των ζητημάτων εκτέλεσης των Ευρωπαικών Ενταλμάτων Σύλληψης".

Τα συμπεράσματα τη εκδήλωσης έθεσε σε όλους τους συμμετέχοντες ο καθηγητής - κοσμήτορας του Ευρωπαικού Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Τσιμάρας.



Ειδικό αναμνηστικό δόθηκε από τον εισαγγελέα Πάρη Αδάμη στον Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Δημήτρη Ασπρογέρακα, τιμώντας τον γιά την θητεία του στη Δικαιοσύνη, αλλά και στο τιμόνι της Ενωσης Εισαγγελέων.




Η πιό ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς ήταν η αυθόρμητη παρέμβαση του καθηγητή Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Εμμανουήλ Γιαννακουδάκη, ο οποίος ξεδίπλωσε μοναδικές και αποκαλυπτικές στιγμές, από την εποχή που ανέλαβε να μυήσει στον κόσμο της Πληροφορικής τους κορυφαίους της Δικαιοσύνης, όπως τους τότε Προέδρους και Εισαγγελείς Αρείου Πάγου.


Η πρώτη και πιό συνεπής... μαθήτρια του ήταν, όπως είπε, η σημερινή ε.τ Αρεοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη.

Στην πρώτη σειρά των επισήμων, η κ. Μπιτζούνη, η δικαστής με την πολύ έντονη προσωπικότητα και τη λαμπερή εμφάνιση, τον ευχαρίστησε γιά το ΑΡΙΣΤΑ στη βαθμολόγια, αφού την χαρακτήρισε την πιό "καλή μαθήτρια" και με τη σεμνότητα, που τη χαρακτηρίζει απάντησε ότι, λέγοντας ότι, υπερβάλλει.

Ο κορωνοιός έβαλε κι εδώ το... χεράκι του, αφού έγινε η αιτία, γιά δύο σημαντικές απουσίες από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, όπως της Εισαγγελέα Εφετών Σταματίνας Περιμένη, Εθνικής Ανταποκρίτριας, για θέματα Τρομοκρατίας και της Ερωφίλης Σταθοπούλου, Ειδικής Ανακρίτριας Διεθνών Δικαστικών Συνδρομών.

Η βραδιά έκλεισε με... ψαροτσιμπούσι και κρασοκατάνυξη στην ταβέρνα "Ψαροσαβούρας", στην παραλία του Ναυπλίου, με οικοδεσπότη το Δήμαρχο της πόλης Δημήτρη Κωστούρο.