Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

"Χτυποκάρδια"... επιτυχίας στο Βερολίνο, για τον Καθηγητή Σαββόπουλο!


Ο καθηγητής Σαββόπουλος και η ομάδα του, όλοι ιατροί του Κέντρου Αριστείας Υπέρτασης, που λειτουργεί στο ΑΧΕΠΑ, έβαλαν τα... γυαλιά στους πάντες, στο 33ο Ετήσιο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Υπέρτασης, που διεξήχθη στο Βερολίνο (31-3 Ιουνίου) .

Ο Καθηγητής Χρήστος Σαββόπουλος, που διευθύνει την Α' Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική ΑΠΘ του ΠΓ Νοσοκομείου "ΑΧΕΠΑ", έκανε σημαντικές ανακοινώσεις στο στο 33ο Ετήσιο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Υπέρτασης, όπου παρουσίασε την έρευνα του ΑΧΕΠΑ για τη χρησιμότητα του holters στην αγωγή

Η Κλινική υπέρτασης του ΑΧΕΠΑ, εκπροσωπήθηκε από την ομάδα των ιατρών του Κέντρου Αριστείας Υπέρτασης που λειτουργεί στην Κλινική (Ελευθερία Ζτριβά, Μάρκος Ανδρονόγλου, Βασίλης Καχτσίδης, Αναστασία Κοντάνα, Χριστιάνα Γώγου, Γρηγόρης Δήμας, Γιώργος Σαββόπουλος).

Η ομάδα του κ. Σαββόπουλου, ανακοίνωσε τα συμπεράσματα για την αξία εφαρμογής της 24ωρης καταγραφής, στους υπερτασικούς, της αρτηριακής πίεσης, πέραν των κλασικών μετρήσεων στο ιατρείο από τους γιατρούς και στο σπίτι.

Το συμπέρασμα της μελέτης ανέδειξε τη χρησιμότητα της μεθόδου στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, δεδομένου ότι με βάση τα αποτελέσματα των μετρήσεων με τα μηχανήματα (Holters) 24ωρης καταγραφής χρειάστηκε στο 1/3 των ασθενών να μεταβληθεί και να ενισχυθεί η αντιϋπερτασιακή τους αγωγή, ιδιαίτερα σημαντικό για τους ασθενείς που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, αφού ήταν αυξημένου καρδιακού κινδύνου με υποκείμενες συννοσηρότητες όπως σακχαρώδης διαβήτης, δυσλιπιδαιμία, στεφανιαία νόσος. «Η αρτηριακή πίεση (ΑΠ) είναι μια δυναμική παράμετρος που χαρακτηρίζεται από διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του 24ώρου.

Κατά τις νυχτερινές ώρες, η ΑΠ μειώνεται κατά 10-20% στους φυσιολογικούς και χωρίς θεραπεία υπερτασικούς ασθενείς - ένα φαινόμενο βύθισης, που ακολουθείται από ταχεία και σταδιακή αύξηση κατά τις ώρες εγρήγορσης.

Το φαινόμενο της βύθισης μπορεί να ελεγχθεί με περιπατητική μέτρηση πίεσης αίματος. Οι κύριες κλινικές ενδείξεις για την υπέρταση, που προτείνονται από τις διαθέσιμες μελέτες, είναι τα φαινόμενα «λευκής μπλούζας», η συγκαλυμμένη υπέρταση και η νυχτερινή υπέρταση» τόνισε ο Καθηγητής κ. Σαββόπουλος.

Στη μελέτη συμμετείχαν 45 ασθενείς με διαφορά άνω του 20% μεταξύ μετρήσεων αρτηριακής πίεσης στο γραφείο και εκτός ιατρείου. Ελέγθηκε το ιατρικό τους ιστορικό για άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως δυσλιπιδαιμία, σακχαρώδη διαβήτη, στεφανιαία νόσο. Οι ασθενείς ταξινομήθηκαν ανάλογα με το ποσοστό πτώσης της συστολικής ΑΠ κατά τη διάρκεια 24ωρης καταγραφής σε τέσσερις κατηγορίες.

Τα συμπεράσματα, ανέδειξαν τη σημασία της 24ωρης καταγραφής της πίεσης για την αγωγή την οποία θα πρέπει να ακολουθήσει ο υπερτασικός ασθενής. «Στη μελέτη μας δεν μπορέσαμε να αποδείξουμε ότι οι ασθενείς με διαφορά μεταξύ μετρήσεων ΑΠ και εκτός γραφείου και παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου θα μπορούσαν να ωφεληθούν περισσότερο από το ABPM, αλλά δείξαμε ότι οι ασθενείς με ιστορικό υπέρτασης θα μπορούσαν να ωφεληθούν από το ABPM, έτσι ώστε ο γιατρός μπορούσε να επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία», συμπλήρωσε ο κ. Σαββόπουλος.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: