Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Γ.ΔΩΝΗΣ στη "ΔΙΚΗ": «Από τα χειρότερα Euro, στο τέλος θα μιλήσουν οι προσωπικότητες»


Ο Γιώργος Δώνης σχολίασε στη «Δίκη στο OPEN» την εξέλιξη του Euro, την εικόνα των ομάδων, τον Κριστιάνο Ρονάλντο και το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Ευρώπη.

«Νομίζω ότι είναι ενδιαφέρον Euro, παρότι η ποιότητα είναι πιο χαμηλή σε σχέση με το παρελθόν, και δεν έχει το μεγάλο φαβορί. Η Κροατία φαίνεται αρκετά γερασμένη, η Ιταλία κάνει μία καινούργια προσπάθεια.

Στα τελευταία παιχνίδια των ομίλων θα δούμε και ποιοι θα είναι οι καλύτεροι τρίτοι. Δεν υπάρχουν ομάδες που εντυπωσιάζουν, η Ισπανία είναι καλή, αλλά αν την κάνουμε σύγκριση με το παρελθόν δεν είναι το ίδιο δυνατή. Είναι από τα χειρότερα Euro από άποψη ποιότητας, νομίζω ότι στο τέλος θα μιλήσουν οι προσωπικότητες», ανέφερε αρχικά.

Συνεχίζοντας μίλησε:

Για την Ισπανία και τις ομάδες που του έχουν αρέσει: «Επειδή είναι μία ομάδα που ρισκάρει όταν έχει την μπάλα, έχει μεγάλα προβλήματα στο τρανζίσιον και θα έχει ακόμη μεγαλύτερα στη συνέχεια που οι αντίπαλοι θα είναι καλύτεροι. Μου αρέσει από εκεί και πέρα το ταλέντο των Πορτογάλων, ειδικά μεσοεπιθετικά. Είναι ο Βιτίνια, ο Λεάο, ο Σίλβα ακόμη και ο Ρονάλντο, υπάρχουν πολλές επιλογές. Η Γαλλία, φυσικά, είναι πολύ έμπειρη και έχει γενικώς στο DNA της τον πρωταθλητισμό. Θα είναι αμφίρροπο. Προσπαθούμε να δούμε ποια θα είναι η έκπληξη».

Για τον Ρονάλντο: «Επειδή βλέπω τον Ρονάλντο στην Αραβία και έχουμε παίξει αντίπαλοι, εκτός από το ταλέντο που είχε, το δούλεψε αρκετά. Έχει αφήσει και το εγώ του πίσω και θέλει το καλό της ομάδας. Την ίδια εικόνα παρουσιάζει και στην Αραβία με τους συμπαίκτες του. Παρότι δεν έχει την ίδια ταχύτητα και την ίδια αλτικότητα με το παρελθόν, έχει κερδίσει τον σεβασμό όλων. Ο Καντέ, επίσης, είναι στα γήπεδα της Αραβίας και στην Αλ Ιτιχάντ τρέχει όσο οι υπόλοιποι δέκα».

Για το δέλεαρ των χρημάτων στη Σαουδική Αραβία: «Τα χρήματα που μπορείς να πάρει κάποιος είτε ως παίκτης, είτε ως προπονητής δεν μπορεί να τα πάρει στην Ευρώπη, είναι δέκα φορές πάνω, αλλά από εκεί και πέρα παίζει ρόλο ο επαγγελματισμός και ο χαρακτήρας του καθενός. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ποδοσφαιριστών είναι διεθνείς. Οι παράγοντες δεν πετάνε τα χρήματα έτσι. Πρέπει οι αθλητές να είναι μπροστάρηδες και στην προώθηση του προϊόντος, θέλουν την διαφήμιση προς τα έξω με τον σωστό τρόπο».

Για τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων: «Στα πέντε χρόνια που είμαι στη Σαουδική Αραβία έχω δει μεγάλες διαφορές, ειδικά τώρα με τον νέο βασιλιά. Είναι πιο φιλελεύθερος. Εχει ανοίξει τα σύνορα για τουρισμό. Οι Άραβες μοιάζουν στο dna με τους Έλληνες πριν από 30 χρόνια. Δεν τους βάζω στην ίδια μοίρα με το Κατάρ, που είναι πιο εμπορικό. Ηθελαν πολύ να διοργανώσουμε μαζί το Μουντιάλ, ήθελαν να κάνουν και τέσσερα γήπεδα στην Ελλάδα. Αλλά επειδή έχουμε καλές σχέσεις και μας συμπαθούν πολύ νομίζω ότι θα έρθει ξανά η ευκαιρία».

Για το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Ευρώπη: «Γενικώς σαν αθλητής και σαν προπονητής ποτέ δεν μου έλειψαν τα χρήματα. Είχα πάει στην Αγγλία με ικανοποιητικά συμβόλαια, αλλά και σαν προπονητής ακόμη και στις μικρότερες κατηγορίες. Δεν έβαζα ποτέ για κριτήριο τα χρήματα. Αν είχα πρόταση από την Πολωνία με πολλά χρήματα και από την Τσάμπιονσιπ με λιγότερα, θα πήγαινα στην Τσάμπιονσιπ. Πάντα στο μυαλό μου θα υπάρχει η χώρα μου και η εθνική ομάδα, αλλά ξέρω ότι οι μεγάλες ελληνικές ομάδες προτιμούν ξένους προπονητές και ο Έλληνας αμφισβητείται εύκολα».

Για τις απόψεις που εκφράστηκαν από παίκτες της Εθνικής Γαλλίας για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα: «Μπορεί τους αθλητές να τους σκεφτόμαστε μόνο αγωνιστικά, αλλά έχουν άποψη. Καλό είναι να μην μπαίνουν σε πολιτικές αντιπαραθέσεις. Στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν ξέρουμε πως λειτουργούν τα αποδυτήριά της, εμείς είμαστε μακριά. Μόνο, πάντως, που ο λαός σκέφτεται διαφορετικές λύσεις, άσχετα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε, πρέπει να προβληματιστούμε γι' αυτό. Πλέον, ακόμη και στη χώρα μας αν κάποιος πει ότι είναι υπέρ της πατρίδας και της οικογένειας μπορεί να χαρακτηριστεί ακροδεξιός, νομίζω πρέπει να βρούμε την γραμμή ανάμεσα στις ακραίες και τις κανονικές απόψεις».

Για τα πολιτικά μηνύματα: «Οι κανόνες της UEFA είναι ξεκάθαροι και θα πρέπει να αποφεύγονται τα πολιτικά μηνύματα. Το ποδόσφαιρο πρέπει να ενώνει τον κόσμο γιατί είναι κάτι σαν διασκέδαση. Τα ζητήματα αυτά είναι σημαντικά. Ειδικά και μόνο σε ιστορικά γεγονότα θα μπορούσαν να περάσουν ένα μήνυμα.
Θα πρέπει να μένουν έξω τα πολιτικά γεγονότα. Υπάρχουν κοινωνικά ζητήματα που θα μπορούσε ο αθλητισμός να βοηθήσει. Υπάρχουν, όμως, κανόνες για τον τρόπο που θα πρέπει να βγουν προς τα έξω. Σε αυτή την κουβέντα δεν θα μπει ποτέ τελεία. Άλλες πλευρές θα υποστηρίξουν την Ρωσία, την Ουκρανία και άλλες το Ισραήλ. Οι Αραβικές χώρες είναι όλες κατά του Ισραήλ. Εμείς σαν προπονητές και αθλητές δεν μπορούμε να μπούμε σε αυτή την διαδικασία. Θα πρέπει όλοι μας να προσπαθήσουμε να ακολουθούμε τους κανόνες που ισχύουν και να έχουν όλοι οι άνθρωποι το δίκαιό τους».