Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Από... κόσκινο Πρόεδρος Αθλητικής Ομοσπονδίας!

 



ΠΗΓΗ: "AΔΕΚΑΣΤΟΣ" στην "Κυριακάτικη Δημοκρατία"

Στο... μικροσκόπιο του Οικονομικού Εισαγγελέα Παναγιώτη Καψιμάλη έχει μπει "γαλάζιος" Πρόεδρος μεγάλης αθλητικής Ομοσπονδίας, ο οποίος ελέγχεται, για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και απιστία!

Ο Πρόεδρος της αθλητικής Ομοσπονδίας, ο οποίος συνδεόταν πολύ στενά με βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, καταγγέλθηκε από μέλος του ΔΣ, γιά... "πάρτυ" διασπάθισης χρημάτων του δημοσίου, τα οποία "βαφτίζονται" έξοδα της Ομοσπονδίας. Mόνο για το 2023 - όπως αναφέρεται - υπερβαίνουν το ποσόν των 100.000 ευρω!

Οι σφοδρές καταγγελίες έχουν φτάσει και στον αθλητικό εισαγγελέα, όπως και στο ΣΔΟΕ, καθώς επίσης και στη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων, ενώ είναι απορίας άξιον, πως δεν έχει ασχοληθεί ακόμη με την υπόθεση το Υπουργείο Αθλητισμού?

Σημεία και τέρατα καταγγέλονται με έγγραφα, που έχει στα χέρια του ο Οικονομικός Εισαγγελέας, ο οποίος έχει ξεκινήσει να κάνει φύλλο και φτερό τα οικονομικά της Ομοσπονδίας και του ελεγχόμενου Προέδρου της, ο οποίος - όπως αναφέρεται - είναι και Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας του αθλήματος.

Τις καταγγελίες έκανε μέλος του ΔΣ της Αθλητικής Ομοσπονδίας, όπου γίνεται λόγος, γιά "συναλλαγές σε Βουλγαρική Τράπεζα και τα χρήματα τα έπαιρνε ο Πρόεδρος, στο χρονικό διάστημα του 2021", ενώ φέρεται να εμπλέκεται και "συνεργάτιδα της Ομοσπονδίας εν έτη 2022, με εμβάσματα σε λογαριασμό Κυπριακής Τράπεζας"!!



Αναφέρει:

"Τυγχάνω μέλος του Δ.Σ. της ... (Ομοσπονδία) από Ιούνιο του

2022 μέχρι και σήμερα. Ως μέλος του Δ.Σ. εξελέγην σε συμπληρωματικές εκλογές, λόγω θανάτου μέλους Δ.Σ. και ως εκ τούτου η γνώση μου περί των πεπραγμένων της Διοίκησης της ...εκκινεί από τον Ιούνιο του 2022.

Κατά την διάρκεια της θητείας μου έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου διοικητικές και οικονομικές εκτός Καταστατικού παρατυπίες στο όνομα της Ομοσπονδίας, οι οποίες χρήζουν άμεσης έρευνας από την Υπηρεσία σας, καθώς καταφανώς προσωπικές δαπάνες μελών του Δ.Σ. βαπτίζονται έξοδα και βαρύνουν τον προϋπολογισμό της Ομοσπονδίας, με αποτέλεσμα να πραγματοποιείται διασπάθιση δημοσίου χρήματος καθώς και το αδίκημα της απιστίας".

Για τα οικονομικά της ομοσπονδίας, οι καταγγελίες είναι.. φωτιά!

Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, "στα λιγοστά συμβούλια, που γίνονται με τηλεδιάσκεψη, τα περισσότερα εκ περιφοράς (σας τα επισυνάπτω), τα οποία βαπτίζονται έκτακτες συνεδριάσεις, για τις οποίες ενημερωνόμαστε το απόγευμα της ίδιας ημέρας και πρέπει να απαντήσουμε μέχρι τις 12:00 της επόμενης ημέρας... τα θέματα που καλούμαστε να απαντήσουμε είναι σημαντικά, όπως οικονομικά στοιχεία – δαπάνες, στις οποίες δαπάνες δεν υπάρχει πλήρης ανάλυση και το βασικότερο έχουν γίνει οι δαπάνες και μετά μας δίνονται να ψηφιστούν!"

Οπως υποστηρίζει το μέλος του ΔΣ:

"...πάρα πολλές από αυτές τις δαπάνες έχουν προσωπικά έξοδα του Προέδρου, που ονομάζονται : έξοδα μετακίνησης αθλητών/προπονητών Εθνικής Ομάδας– έξοδα ένδυσης αθλητών προπονητών Εθνικής Ομάδας κ.ά", ενώ "μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί κανένα Πρακτικό από το Δ.Σ., δεν είναι

ενημερωμένο το βιβλίο Πρακτικών, δεν γίνονται διαγωνισμοί για προμήθειες ή δεν μας δίνετε η πληροφόρηση εάν έχουν γίνει. Δεν αναρτιούνται τα οικονομικά και διοικητικά δρώμενα στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, εξ ολοκλήρου, μπορεί κάποια αποσπασματικά. Δεν υπάρχουν οι προεγκρίσεις των δαπανών"...

Και συνεχίζει:

"Ο Πρόεδρος έχει εις χείρας του Χρεωστική Κάρτα συνδεδεμένη με τον Τραπεζικό Λογαριασμό Χρηματικών Διαθεσίμων της.. Ομοσπονδίας, με απόφαση Δ.Σ. και σε αντίθεση με το Καταστατικό της τα μέλη του ΔΣ και συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας και ο Ταμίας, έχουν εξουσιοδοτήσει τον Πρόεδρο... να έχει την αποκλειστική χρήση κωδικών τραπέζης (OTP) όλων των λογαριασμών ΕΤΕ της ΕΟΠ (ΙΒΑΝ) στο κινητό του, καθώς και την χρήση της Χρεωστικής Κάρτας στο όνομά του και συνδεδεμένη με τον αριθμό κινητού του, καθιστώντας τον αποκλειστικά υπεύθυνο για πληρωμές, εξοφλήσεις, αγορές κλπ. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, πως έχει δοθεί πράσινο φως για πραγματοποίηση εξόδων αυστηρά προσωπικού χαρακτήρα και εκτός των σκοπών της Ομοσπονδίας, με χρήση της χρεωστικής κάρτας της και των Τραπεζικών λογαριασμών της».

Σε άλλο σημείο υποστηρίζει ότι, «από τον Ιούλιο του 2023, αντιλαμβανόμενος πως αυτή η πρακτική δεν είναι ορθή και διαφανής... ζήτησα, ως έχω έννομο συμφέρον και δικαίωμα, πλήρη πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία και παραστατικά για τα πραγματοποιθέντα έξοδα και δαπάνες της Ομοσπονδίας, αντί απαντήσεως όμως, την αμέσως επόμενη ημέρα, ετέθη εις το Δ.Σ. της ... παραπομπής μου στην Πειθαρχική Επιτροπή με αστείες αιτιολογίες, ενέργεια την οποία εγώ μεταφράζω ως προσπάθεια φίμωσης μου...".

Και συνεχίζει:

"Έχουν πραγματοποιηθεί έξοδα υπέρογκα, σε αγορές ρούχων, κινητών τηλεφώνων και αεροπορικών εισιτηρίων, διαμονές σε ξενοδοχεία και γεύματα, δεκάδων χιλιάδων ευρώ, όταν η Ομοσπονδία δαπανά ελάχιστα χρήματα για τις διαμονή

των Αθλητών στις διοργανώσεις που συμμετέχουν, αναζητώντας πάντοτε τις φθηνότερες τιμές και ως εκ τούτου οι δαπάνες αυτές, πέραν του παρανόμου, εφόσον αποδειχθεί ότι αποτελούν προσωπικά έξοδα, δημιουργούν και ένα τεράστιο ηθικό πρόβλημα στην Ομοσπονδία. Μονάχα για το έτος 2023, έχω εντοπίσει περιπτώσεις πιθανής διασπάθισης δημοσίου Χρήματος, άνω των 100.000 ευρώ. Μάλιστα ο Προέδρος της Ομοσπονδίας έχει εις χείρας του Χρεωστική Κάρτα συνδεδεμένη με τον Τραπεζικό Λογαριασμό Χρηματικών Διαθεσίμων της ΕΟΠ".

Ο καταγγέλων αναφέρει δεκάδες περιστατικά.

Ενδεικτικά τα παρακάτω:

- (Α.) ΚΑΡΤΕΛΕΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΏΝ ΓΕΝ. ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ (ΕΞΟΔΑ) 1/1/2023 – 30/4/2023

Αύξων Αριθμός 19. Κωδικός ... ΔΑΠΑΝΕΣ Δ/Σ – ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ –

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΚΛΠ.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ : 5 ΔΙΟΔΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ Δ/Σ. 350 Ευρώ (200 + 150)

- ΚΑΥΣΙΜΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΜΕΛΩΝ Δ/Σ. 302,86 Ευρώ. (202,86 + 100)

Δεν είναι δυνατόν να έχουν πραγματοποιηθεί τέτοια έξοδα, καθώς οι συνεδριάσεις του Δ.Σ γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα (online) και είναι προφανώς πως προσωπικά έξοδα μελών της Διοίκησης περνάνε ως έξοδα της Ομοσπονδίας.

- Αύξων Αριθμός 20. Κωδικός...

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ : 1. . ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

14.1.2023. 180 ευρώ

Διαμονή του προέδρου της .... Ομοσπονδίας, σε κατάλυμα εντός της Αττικής, χωρίς να υπάρχει λόγος (είναι κάτοικος Αθηνών άλλωστε ο Προέδρος) και χωρίς να υπάρχει προηγούμενη έγκριση της δαπάνης από το Δ.Σ.

- 2. ΚΑΥΣΙΜΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ. 100 ευρώ

Ποιου οχήματος και για ποιο λόγο? Προσωπική δαπάνη που εμφανίζεται ως έξοδο της ...

- 3..... hotel ΔΙΑΜΟΝΗ Προέδρου ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ. 98,60 ευρώ (85 +13,60)

διαμονή του προέδρου σε Ξενοδοχείο στα Γιάννενα, χωρίς ναυπάρχει προηγούμενη έγκριση της δαπάνης από το Δ.Σ.

- 5. ΑΕΡΟΠ. ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑ –

ΘΕΣ/ΝΙΚΗ – ΑΘΗΝΑ. 15.2.2023 406,10 ευρώ

Καμία προσκομιδή ή επίδειξη εισιτηρίου, καμία προηγούμενη ενημέρωση του Δ.Σ. καμία εμφανής δραστηριότητα της Ομοσπονδίας. Ιδιαιτέρως αυξημένη δαπάνη για ένα αεροπορικό εισιτήριο, πτήσης εσωτερικού προς Θεσσαλονίκη.