Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Κατόπιν... εορτής κατηγορούμενοι οι Καζακστανοί Ολιγάρχες, για τη φωτιά στο δάσος της Υδρας


Κατόπιν εορτής ασκήθηκε ποινική δίωξη, για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό σε βάρος των ενήλικων αλλοδαπών επιβατών της θαλαμηγού «Περσεφόνη», για τη φωτιά στην Ύδρα.

Κατηγορούμενοι, αφού πλέον έχουν επιστρέψει στο Καζακστάν χωρίς να έχουν κληθεί να καταθέσουν, είναι οκτώ από τους επιβάτες της πολυτελούς θαλαμηγού, που φέρονται ως υπεύθυνοι, για τη φωτιά στο δάσος της Υδρας. Πρόκειται για ολιγάρχες του Καζακστάν, καθώς και μέλη των οικογενειών τους.


Οι εξελίξεις έρχονται με φόντο τα ερωτήματα για τους χειρισμούς των Αρχών, καθώς και τις αντιδράσεις που προέκυψαν, σχετικά με το γιατί επετράπη στους επιβαίνοντες του σκάφους να αποχωρήσουν από τη χώρα.

Σημειώνεται πως για τη φωτιά στην Ύδρα διώκονται ποινικά τα μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού, ενώ είναι προσωρινά κρατούμενοι ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η αποχώρηση των επιβατών εκ της θαλαμηγού «Περσεφόνη», που φέρεται να εμπλέκεται στη φωτιά που προκλήθηκε σε πευκοδάσος στην Ύδρα, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ζήτησε ενημέρωση και εξηγήσεις από τα αρμόδια προανακριτικά όργανα του Σώματος ως προς τις ενέργειες τους, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 24 ωρών.

Επισημαίνεται ότι, οι εξηγήσεις ζητήθηκαν από τα αρμόδια όργανα του Πυροσβεστικού Σώματος πριν την εισαγγελική εντολή για διερεύνηση τυχόν ευθυνών των αρμόδιων προανακριτικών αρχών (Πυροσβεστική και Λιμενικό) από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής διαβίβασε το έγγραφο των απαντήσεων που έλαβε, προκειμένου να συνδράμει στην έρευνα της Διεύθυνσης της Εσωτερικών Υποθέσεων, καλώντας την ταυτόχρονα να του γνωστοποιήσει κάθε πόρισμά της προς άμεση απόδοση πειθαρχικών ευθυνών.