Σημαντικότερη στιγμή της σημερινή διαδικασίας, όταν η εισαγγελέας της έδρας Σταματίνα Περιμένη πρότεινε να γίνει δεκτή η έφεση, που άσκησε αυτεπαγγέλτως η Εισαγγελία Εφετών Αθήνας, σε βάρος των κατηγορουμένων, που αθωώθηκαν πρωτόδικα, καθώς και για τις χαμηλές ποινές των καταδικασθέντων.
Οπως τόνισε η Εισαγγελέας, η έφεση της Εισαγγελίας είναι πλήρως αιτιολογημένη, ενώ συμπληρώθηκε και με υπόμνημα.
Το δικαστήριο θα κρίνει, αφού ακούσει και τους υπεράσπισης, οι οποίοι αντιτείνουν ενστάσεις, ζητώντας να απορριφθεί η αυτεπαγγέλτως ασκηθείσα έφεση και να επιστρέψει η δίκη, όπως αποφάσισε στην πρωτόδικη κρίση του το δικαστήριο, όταν είχαν κηρυχθεί αθώοι 15 από τους κατηγορούμενους ενώ στους υπόλοιπους έξι είχαν επιβληθεί εξαγοράσιμες ποινές φυλάκισης από πέντε έως τρία έτη. Η πρωτόδικη αυτή απόφαση είχε προκαλέσει τότε την οργή των συγγενών των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς.
Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δικάζονται από μηδενική βάση οι 21 αρχικώς κατηγορούμενοι της υπόθεσης, μετά την έφεση που ασκήθηκε κατά της πρωτόδικης απόφασης, η οποία είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Απρίλιο από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.
Το ακροατήριο του δικαστηρίου, το οποίο συνεδριάζει στην αίθουσα τελετών του Εφετείου ήταν και σήμερα γεμάτο από συγγενείς θυμάτων, που δήλωσαν δια των συνηγόρων τους παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας.
Σημείο τριβής στη σημερινή διαδικασία η απόφαση του δικαστηρίου, που απέβαλλε από πολιτικώς ενάγοντες συγγενείς θυμάτων, που δεν είχαν εμφανιστεί στην πρωτοβάθμια δίκη.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου κάλεσε τους πρώτους 15 μάρτυρες, αν και παραμένει αμφίβολο, εάν θα προλάβουν να εξεταστούν αύριο, που θα συνεχιστεί η δίκη, καθώς αναμένεται να αναπτύξουν τις ενστάσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης.
Αντιδράσεις προκλήθηκαν και από τους δικηγόρους, αλλά και από τους συγγενείς θυμάτων, όταν η Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι, αύριο η δίκη θα διεξαχθεί σε πολύ μικρότερης χωρητικότητας αίθουσα, καθώς στην αίθουσα τελετών θα συνεχιστεί η δίκη της "Χρυσής Αυγής".
Επιπλέον, παραμένει αμφίβολο εάν το δικαστήριο θα συνεδριάσει στις 23 Ιουλίου, καθώς είναι η ημέρα της μαύρης και θλιβερής επετείου της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, με τους 104 νεκρούς.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε καταδικάσει σε πενταετή φυλάκιση εξαγοράσιμη πέντε τότε υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού και συγκεκριμένα τους Σωτήρη Τερζούδη αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλο υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννη Φωστιέρη Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών και Χαράλαμπο Χιόνη Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής. Ποινή φυλάκισης μόλις τριών ετών, επίσης εξαγοράσιμη, επιβλήθηκε στον Κων. Αγγελόπουλο, τον άνθρωπος που προκάλεσε την πυρκαγιά καίγοντας ξερά κλαδιά στην αυλή του σπιτιού του, στο Νταού Πεντέλης. Επιπλέον το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στους τέσσερις από τους έξι καταδικασθέντες και συγκεκριμένα στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη.
Αντίθετα, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση δεν προέκυψε καμία ποινική ευθύνη για στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Πολιτικής Προστασίας και της Αστυνομίας. Έτσι, αθώοι ομόφωνα είχαν κριθεί πρωτοδίκως ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛ.ΑΣ. Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης, όπως επίσης ομόφωνα αθωώθηκαν και τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης. Ακόμη, αθώοι είχαν κριθεί, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου και Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.