Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Πράσινος εμφύλιος για τη «Θύρα 13»: Οι «στρατοί» του Γκύζη εναντίον των δυτικών προαστίων!


ΠΗΓΗ: iEdiseis


Δύο είναι οι ομάδες των οπαδών του Παναθηναϊκού, που βρίσκονται σε «πόλεμο» κατά τους τελευταίους μήνες, με αποκορύφωμα την αιματηρή συμπλοκή με τρεις τραυματίες έξω από το γήπεδο των «πρασίνων», λίγες δεκάδες μέτρα μακριά από το αστυνομικό μέγαρο της ΓΑΔΑ.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η μία ομάδα έχει έδρα την περιοχή του Γκύζη και είναι «αυτόνομη». Η αντίπαλη ομάδα έχει έδρα τη δυτική Αττική και έχει «υποβοήθηση» από οργανωμένους οπαδούς των βορείων και νοτίων προαστίων. Ο «εμφύλιος» μεταξύ τους ήταν γνωστός στις ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και περιγράφεται από τους αστυνομικούς ως «ανηλεής» και σίγουρα πιο σκληρός σε σχέση με τις αντιπαλότητες με οπαδούς διαφορετικών οπαδικών προτιμήσεων.

Μετά την αιματηρή συμπλοκή έξω από το γήπεδο του ΠΑΟ οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 74 συλλήψεις ατόμων και από τις δύο αντιμαχόμενες ομάδες. Όπως περιγράφουν αρμόδιες πηγές στο ieidiseis, έπρεπε να γίνει ακόμα και ειδική πρόβλεψη για την παραμονή τους στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, καθώς υπήρχε κίνδυνος σύρραξης. Έτσι, υπήρξε μέριμνα για τη «σύνθεση» των κρατουμένων σε κάθε κελί.

Από τους 74 συλληφθέντες περίπου οι 30 είναι σεσημασμένοι. Ανάμεσά τους άτομα με βαρύ ποινικό παρελθόν ακόμα και για εκβιάσεις και ληστείες. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι περίπου 40 άτομα που συμμετείχαν στη συμπλοκή κατάφεραν να εξαφανιστούν, ενδεχομένως ανάμεσά τους και ο χούλιγκανς που έβγαλε όπλο και πυροβόλησε. Η έρευνα του οπτικού υλικού από τις κάμερες ασφαλείας της περιοχής είναι σε πλήρη εξέλιξη για την ταυτοποίησή του.

Εκτιμάται ότι οι χούλιγκανς που συνελήφθησαν, αλλά και οι περίπου 40 που διέφυγαν θα έμπαιναν στον γήπεδο για να παρακολουθήσουν τον αγώνα της ομάδας τους με την ΑΕΚ Λάρνακας. Το ενδιαφέρον για την ΕΛ.ΑΣ. είναι πως σκόπευαν να μπουν στο γήπεδο. Για το λόγο αυτό θα εξεταστούν τα κινητά τηλέφωνα των συλληφθέντων για να διαπιστωθεί εάν είχαν μαζί τους ηλεκτρονικά εισιτήρια και εάν ήταν σωστές οι ταυτοποιήσεις των εισιτηρίων. Δεν αποκλείεται πάντως από τους αστυνομικούς κάποιοι να επιχειρούσαν να μπουν στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας χωρίς εισιτήριο.

Οι έμπειροι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Ασφάλειας Αττικής προσπαθούν να ανιχνεύσουν τα κίνητρα πίσω από τη συμπλοκή και παράλληλα να συνθέσουν κομμάτια του παζλ από το παρελθόν. Συγκεκριμένα, ψάχνουν τυχόν σύνδεση του εν εξελίξει «πολέμου» με παλιότερες επιθέσεις με χειροβομβίδες σε σπίτια οργανωμένων οπαδών και συνδέσμους.
Πού αποδίδεται ο «εμφύλιος» μεταξύ των οπαδών του Παναθηναϊκού

Όσον αφορά στο κίνητρο της συμπλοκής του Σαββάτου (13/7), αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. εξηγεί στο iEidiseis ότι «ο έχων την εξουσία της θύρας έχει και άλλα ωφελήματα. Και σε αυτά τα ωφελήματα ψάχνουμε να βρούμε τα πραγματικά κίνητρα. Είναι μεροκάματα; Είναι κερδοφόρα πόστα; Είναι ισχύς μέσω της δημιουργίας ‘στρατού’ που χρησιμοποιείται και εκτός γηπέδου;».

Πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν ότι είναι εμφανές στους κόλπους των χούλιγκανς ότι η Αστυνομία έχει αλλάξει επιχειρησιακό δόγμα. Έχει περάσει σε μία «επιθετική» τακτική. Δεν είναι τυχαίο που οι προανακριτικές ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ. θύμισαν το Σάββατο την έρευνα για τη δολοφονία Λυγγερίδη στου Ρέντη.

Σημειώνεται ότι η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των 74 συλληφθέντων αφορά στα κατά περίπτωση αδικήματα: εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, διατάραξη οικιακής ειρήνης, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, όπλα, βεγγαλικά, ναρκωτικά και παράβαση του νόμου περί αθλητισμού.
Το υλικό που έχει στα χέρια της η Αστυνομία

Οκτώ ώρες βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας της Λεωφόρου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η δικογραφία για τους 74 χούλιγκανς, που απολογούνται μεθαύριο, Τετάρτη 17 Ιουλίου, στη 10η ανακρίτρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνήγοροι υπεράσπισης κατηγορουμένων ισχυρίζονται ότι στις απολογίες τους, οι εντολείς τους θα κινηθούν σε πλήρη γραμμή άρνησης κυρίως για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, καθώς από τα βίντεο δεν προκύπτει ποιος πυροβόλησε στο πόδι έναν εκ των κατηγορουμένων, καθώς η συμπλοκή είχε χαρακτήρα οπαδικού εμφυλίου!

Να σημειωθεί ότι οι 69 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και οι τραυματίες, απολογούνται στην 10η ανακρίτρια, ενώ οι πέντε ανήλικοι σε ανακρίτρια ανηλ
ίκων.