Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Ανοίγει ο δρόμος, γιά κακουργηματικές διώξεις, γιά το φονικό Λούνα Παρκ της Χαλκιδικής!


Ανοίγει ο δρόμος, γιά την άσκηση ποινικής δίωξης κακουργηματικής μορφής, γιά την υπόθεση του Λούνα Πάρκ στη Χαλκιδική, μετά το πόρισμα του πραγματογνώμονα, που αποκάλυψε το πώς έχασε τη ζωή του ο 19χρονος.

Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης, που διενεργεί η Εισαγγελία Πολυγείρου Χαλκιδικής, η πιθανότερη εκδοχή είναι να ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, καθώς με βάση το πόρισμα του πραγματογνώμονα, που ορίστηκε από την εισαγγελέα, ο θάνατος του 19χρονου Γιάννη στο Λούνα Πάρκ, στο Πευκοχώρι, προήλθε από τη θραύση της μεταλλικής βάσης της καμπίνας του παιχνιδιού, το οποίο ήταν ιδιοκατασκευή με συρραφή εξαρτημάτων χωρίς καμία πιστοποίηση.

Σύμφωνα με άλλη νομική εκδοχή, η Εισαγγελία Χαλκιδικής θα έπρεπε να έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, αμέσως μετά το δυστύχημα και  να έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης από τον ανακριτή. Ωστόσο γιά άγνωστο λόγο, η εισαγγελέας κ. Αλεξάκου, που χειρίστηκε την υπόθεση, επέλεξε να διενεργηθεί έρευνα απο το ΑΤ και να αφεθούν ελεύθεροι ο ιδιοκτήτης του Λούνα Παρκ και ο χειριστής του παιχνιδιού.

Την Παρασκευή, η εισαγγελία Χαλκιδικής έκανε δεκτό το αίτημα που υπέβαλε ο πατέρας του 19χρονου, για διενέργεια ελέγχου από εξειδικευμένο τεχνίτη, στο φονικό παιχνίδι του Λούνα Παρκ.

Όπως αποκαλύπτει το πόρισμα, η θραύση προήλθε γιατί το παιχνίδι ήταν παλιό, δηλαδή λόγω γήρανσης και διάβρωσης του μηχανήματος και όχι λόγω της ταχύτητας που αναπτύχθηκε.

Ο πραγματογνώμονας που διορίστηκε από την Εισαγγελία Χαλκιδικής, στα συμπεράσματά του αναφέρει ότι, πρόκειται περί ιδιοκατασκευής με συρραφή εξαρτημάτων, που σημαίνει ότι «αυτοί που έφτιαξαν το μηχάνημα θα μπορούσαν να είχαν προλάβει οποιοδήποτε ατύχημα, καθώς γνώριζαν ότι, μπορεί να χαλάσει, αφού  οι ίδιοι έκαναν την κατασκευή».

Η έρευνα της εισαγγελίας επεκτάθηκε και κινείται σε τρία σκέλη, καθώς αφορά:

- Το θάνατο του παιδιού και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προήλθε.

- Το καθεστώς λειτουργίας του Λούνα Παρκ τη  φετινή περίοδο και τις ευθύνες όσων χορήγησαν άδεια, έκαναν ελέγχους κλπ.

- Το καθεστώς λειτουργίας του Λούνα Παρκ, για όλες τις προηγούμενες περιόδους, το πως και από ποθούς  έπαιρνε άδεια λειτουργίας και αν είχε πιστοποιήσεις και σχετικά έγγραφα.


Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Οργισμένοι οι εποχικοί πυροσβέστες για το θάνατο συναδέλφου τους: "Κάποιοι θα χάσετε τον ύπνο σας"!


Θάσος: θύμα τροχαίου ο πυροσβέστης Ανδρέας Ανδρεάδης λίγο πριν αναλάβει υπηρεσία

Αποφασισμένοι να "το πάνε μέχρι τέλους", όπως αναφέρουν σε αναρτήσεις τους είναι οι εποχικοί πυροσβέστες, μετά τον αναπάχτεχο θάνατο του συναδέλφου τους, Ανδρέα Ανδρεάδη, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα, ενώ πήγαινε αναλάβει υπηρεσία, μετά από συνεχόμενη 24ωρη υπηρεσία και χωρίς να έχει μεσολαβήσει ο χρόνος απάπαυσης, που προβλέπεται μετά από 24ωρη υπηρεσία.

Οπως αναφέρουν "η συλλογική σύμβαση εργασίας των Εποχικών Πυροσβεστών είναι ξεκάθαρη. Ανάμεσα σε δύο υπηρεσίες θα πρέπει να μεσολαβεί 12 ώρες ανάπαυση.
Ο συνάδελφος μας στην Θάσο, που έχασε τη ζωή του εν ώρα υπηρεσίας, ήταν ορισμενος 34 ώρες υπηρεσία με 2,5 ώρες ανάπαυση στο σύνολο των ωρών αυτών. ( ανάπαυση δόθηκε μετά από 24 ώρες 07:30 με 10:00 το πρωί όπου ανέλαβε και πάλι υπηρεσία )."



Και συμπληρώνουν:

"Για όλα αυτά εννοείται πως υπάρχουν ακράδαντα στοιχεία.

 Ο θάνατος του συναδέλφου βαραίνει τη διοίκηση του Π.Κ ΘΑΣΟΥ καθως υπαρχει σορεια παραβάσεων ωραρίων. Πλέον έχουν ανοίξει τα στόματα και μαθαίνουμε τα μύρια οσα για όσα συμβαίνουν στο συγκεκριμένο κλιμάκιο.
Κάποιοι θεωρούν πως το Πυροσβεστικό Σώμα είναι τσιφλίκι τους, κάποιοι νομίζουν πως μπορούν να είναι διοικητές και ταυτόχρονα ιδιοκτήτες κρεπερι, κάνοντας διανομή τρόφιμα για το μαγαζί τους με υπηρεσιακα αυτοκίνητα.
Κάποιοι θα χάσετε τον ύπνο σας...
Πλέον αναμένουμε την αντίδραση του Πανελληνίου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών το οποίο απ' όσο ενημερωνομαστε έχει ξεκινήσει ήδη τις απαραίτητες διαδικασίες για την υπόθεση.
Υγ: Να χαίρεστε το Νέο Δόγμα σας άπαντες"!

Για το θάνατο του συναδέλφου τους Ανδρέα Ανδρεάδη αναφέρουν:

"Δυστυχώς η μεγάλη οικογένεια των Εποχικών Πυροσβεστών θρηνεί μια ακόμα απώλεια.
Ο συνάδελφος μας Ανδρέας Ανδρεάδης την ώρα που πήγαινε να αναλάβει υπηρεσία σκοτώθηκε σε τροχαιο δυστύχημα.
Την ίδια ώρα μας έρχονται καταγγελίες από συναδελφούς για εξαντλητικά ωράρια καθώς ο συνάδελφος μας ήταν 24ωρη υπηρεσία και του ζητήθηκε να πάει εκ νέου μετά απο λίγες ώρες, χωρίς να έχει λάβει τον χρόνο ανάπαυσης που προβλέπεται μετα απο 24ωρη υπηρεσία".
 
Το Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών έχει ήδη ενημερωθεί και θα ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να διευκρινιστεί το αν και κατά πόσο τηρήθηκαν τα ωράρια καθώς αν ισχύουν τα όσα καταγγέλονται, τότε μιλάμε για εγκληματική καταπάτηση εργασιακών ωραρίων με ευθύνη της διοίκησης Θάσου όπου υπηρετούσε.
Συνάδελφε, καλό ταξίδι...".

Giga τζακ ποτ 90 εκατ. ευρώ στο Eurojackpot – Απόψε στις 21:00 η μεγάλη κλήρωση


Την ευκαιρία να διεκδικήσουν 90 εκατ. ευρώ έχουν οι παίκτες του Eurojackpot στην αποψινή κλήρωση, που θα διεξαχθεί στις 21:00, έπειτα από 9 συνεχόμενα τζακ ποτ. Η κατάθεση δελτίων πραγματοποιείται αποκλειστικά στα καταστήματα ΟΠΑΠ με τις συμμετοχές να ολοκληρώνονται σήμερα στις 19:00.

Όσοι επιθυμούν να διεκδικήσουν το μεγάλο έπαθλο του παιχνιδιού μπορούν να καταθέτουν τα δελτία τους είτε στους πάγκους εξυπηρέτησης των καταστημάτων ΟΠΑΠ, είτε μέσω της εφαρμογής OPAP Store App.

Η κλήρωση για τα 90 εκατ. ευρώ θα διεξαχθεί απόψε στις 21:00, ενώ το βίντεο της κλήρωσης θα είναι διαθέσιμο στο YouTube κανάλι του παιχνιδιού.

Κέρδη έως και 120 εκατομμύρια ευρώ

Oι κληρώσεις του Eurojackpot πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη, στις 21:15, και Παρασκευή, στις 21:00, στο Ελσίνκι. Στο παιχνίδι, που μοιράζει έπαθλα που ξεκινούν από 10 εκατομμύρια και φτάνουν έως και 120 εκατομμύρια ευρώ, συμμετέχουν ακόμα 18 χώρες εκτός της Ελλάδας.

Στις υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες, υπάρχουν συνολικά 12 κατηγορίες κερδών. Στην Ελλάδα ωστόσο, καθιερώθηκε μια επιπλέον κατηγορία κερδών για τους παίκτες που προβλέπουν σωστά δύο αριθμούς, έναν σε κάθε πεδίο.

Τα ομαδικά δελτία και το «ΟΠΑΠ Επιβραβεύσεις»

Στο δελτίο του Eurojackpot υπάρχουν 6 στήλες συνολικά, με κάθε στήλη να περιλαμβάνει 2 πεδία συμπλήρωσης αριθμών. Οι παίκτες επιλέγουν τουλάχιστον 5 αριθμούς στο πρώτο πεδίο, από το 1 έως το 50, και τουλάχιστον 2 αριθμούς στο δεύτερο πεδίο, από το 1 έως το 12.

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής πλήρους ή τυποποιημένου συστήματος, τυχαίας επιλογής αριθμών, συνεχόμενων κληρώσεων και συμμετοχής σε ομαδικό δελτίο.

Οι παίκτες του Eurojackpot μπορούν να σκανάρουν τα δελτία τους στην εφαρμογή OPAP Store App για να δουν αν έχουν κερδίσει. Παράλληλα, συμμετέχουν και στο πρόγραμμα πιστότητας «ΟΠΑΠ Επιβραβεύσεις», μέσω του οποίου διεκδικούν προνόμια και δώρα.


 

 

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Κλαυσίγελος, για 15 «ξεκάρφωτες» ερωτήσεις και 15 «καρφωτές» απαντήσεις…


Μεταφέρει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

     Καλημέρα στις φίλες και στους φίλες αναγνώστες εδώ στον αγαπημένο ιστότοπο, που με φιλοξενεί κάθε εβδομάδα. Με προβληματίζουν, όπως και εσάς συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, πολλά θέματα της καθημερινότητας καθώς τελειώνει ο Αύγουστος, ο μήνας που «οι μύγες είναι παχιές», ο μήνας που κάποτε λέγαμε «να ήταν δυο φορές τον χρόνο» ο μήνας με το σταφύλι…

     Είπα, όμως, καλημέρα και θα το αφήσω εκεί χωρίς να σας παρασύρω σε περαιτέρω κοινωνικό- ψυχολογικό ή οικονομικό προβληματισμό και ελπίζω να μην με παρεξηγήσετε για τη «μεταφορά» του σημερινού λακωνικού κειμένου και δηλώνω εντίμως ότι δεν διεκδικώ την πατρότητά του.

«Κλαυσίγελος» ταιριάζει σε όσα ακούσαμε και θα ακούσουμε, όπως κάθε χρόνο, στη Δ.Ε.Θ… Ας γελάσουμε με 15 εμφανώς ξεκάρφωτες ερωτήσεις και καρφωτές απαντήσεις που είχε την καλοσύνη να μου στείλει ο Ανέστης δηλώνοντας με ειλικρίνεια ότι τις ψάρεψε στο διαδίκτυο…

1. Γυρίζεις σπίτι κατάκοπος και σου λένε:

- Ήρθες;

Όχι έρχομαι σε 10 λεπτά!..

2. Σε παίρνουν τηλέφωνο στο σταθερό: -

- Έλα ρε σπίτι είσαι;

Όχι, είμαι στην παραλία κι έχω κάνει εκτροπή!..

3. Σε καφετέρια: - Ένα φραπέ γλυκό, χωρίς.

- Χωρίς γάλα;

Όχι, χωρίς καλαμάκι!..

4. Συναντιέσαι με ένα φίλο:

- Έλα ρε που είσαι;

Στην απέναντι γωνία!..

5. Ανάβεις στο θερμοσίφωνο:

- Θα κάνεις μπάνιο;

Όχι το άναψα για να ενισχύσω τις εταιρείες παροχής ρεύματος!..

6. Ντύνεσαι και ετοιμάζεσαι να φύγεις, οπότε ακούς:

- θα βγεις; Όχι, προβάρω ρούχα!..

7. Τρως το φαΐ, ζητάς δεύτερο πιάτο και σου λένε:

- Σ'  άρεσε;

Όχι, αλλά μη σε προσβάλω!..

8. Λες στον άλλο ότι βρήκες κοπέλα και σου λέει:

- Καλή είναι;

Όχι αλλά μια ψυχή που είναι να βγει...

9. Έρχεται ο υδραυλικός σπίτι και τον ρωτά ο ιδιοκτήτης:

- Ήρθατε για τη βρύση;

Όχι! Ήρθα να αλλάξω μια λάμπα και να κρεμάσω τις κουρτίνες!..

10. Δώδεκα τη νύχτα, βάζεις πιτζάμες, λες καληνύχτα, πας στο δωμάτιό σου και σε ρωτάνε:

- Πας για ύπνο;

Όχι πάω να ρίξω μπετό στην απέναντι οικοδομή!..

11. Κάθεστε σε καφετέρια και περνάει γνωστός:

- Α, εδώ κάτσατε;

Όχι, ολόγραμμα είμαστε…

12. Πας στο βενζινάδικο, κατεβαίνεις από το αμάξι και ανοίγεις το πορτάκι

της βενζίνης:

- Βενζίνη θέλεις;

Όχι, να του βάλω πορτοκαλάδα...

13. Καλείς κλειδαρά, έρχεται μετά από 40 λεπτά και σε βρίσκει από έξω:

- Κλειδώθηκες από έξω;

Όχι, απλά ψάχνω εναλλακτικούς τρόπους να ανοίγω πόρτες

14. Θα μειωθεί πλησιάζοντας μηδενικά ποσοστά η ανεργία στην Ελλάδα

- Θα γίνει πραγματικότητα χειροπιαστή

Αφού ξενιτευτούν άλλες 700,000 επαγγελματίες, τεχνίτες, τεχνικοί και επιστήμονες

15. Θα διπλασιασθεί ο σημερινός κατώτατος μισθός στην Ελλάδα

- Σε ποιόν χρονικό ορίζοντα;

Με το παρόν Πολιτικό Σύστημα, Κυβέρνησης Αντιπολίτευσης, στα τέλη του 21ου αιώνα..

Αντιμετωπίστε με «κλαυσίγελο» τις καταστάσεις που βιώνουμε…

ΤΖΟΚΕΡ: Κληρώνει απόψε 6,3 εκατ. ευρώ – Ομαδικά δελτία και για τους διαδικτυακούς παίκτες στο opaponline.gr

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποψινή κλήρωση του ΤΖΟΚΕΡ ξεκίνησε. Μετά από 21 συνεχόμενα τζακ ποτ, οι παίκτες διεκδικούν τουλάχιστον 6,3 εκατ. ευρώ στην πρώτη κατηγορία καθώς και από 100.000 ευρώ στη δεύτερη κατηγορία.

Το opaponline.gr και η εφαρμογή Opaponline App δίνουν σε όλους την ευκαιρία να καταθέτουν διαδικτυακά τα δελτία τους, από όπου κι αν βρίσκονται, με μόλις λίγα κλικ.

Μάλιστα, για τους νέους παίκτες υπάρχει διαθέσιμη και μια μοναδική προσφορά γνωριμίας* για την οποία ισχύουν όροι και προϋποθέσεις.

Με το TZOKER Group Play αυξάνονται οι πιθανότητες των παικτών να κερδίσουν

Στο opaponline.gr οι διαδικτυακοί παίκτες έχουν επιπλέον την ευκαιρία να αγοράσουν συμμετοχές σε ομαδικά δελτία και να μοιραστούν το κόστος και τα κέρδη.

Με τα ομαδικά δελτία, τα οποία έχουν συμπληρωμένους περισσότερους από 5 αριθμούς καθώς και όλα τα νούμερα ΤΖΟΚΕΡ, αυξάνονται οι πιθανότητες των παικτών να κερδίσουν, ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται ότι οι παίκτες θα πετύχουν σίγουρα τον αριθμό ΤΖΟΚΕΡ.

Η κλήρωση για τα 6,3 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 22:00, ενώ η προθεσμία κατάθεσης δελτίων στα καταστήματα ΟΠΑΠ όλης της Ελλάδας και μέσω διαδικτύου στο opaponline.gr ολοκληρώνεται μισή ώρα νωρίτερα, στις 21:30.

*Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

18+ επίγειο, 21+ ψηφιακό |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 1114 | Παίξε Υπεύθυνα

Παρέμβαση Αδειλίνη, για τα νεκρά ψάρια του Παγασητικού


Οι 57 τόνοι νεκρά ψάρια στον Παγασητικό Κόλπο προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, η οποία διέταξε κατεπείγουσα έρευνα, εξετάζοντας ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

Η έρευνα επικεντρώνεται στις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς και στις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και την τοπική οικονομία, που έχουν προκύψε από αυτήν την εφιαλτική κατάσταση.

Ολόκληρη η παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την υπόθεση αυτή έχει ως εξής:

«Ενόψει της εφιαλτικής εικόνας με τόνους νεκρών ψαριών της λίμνης Κάρλας στον Παγασητικό, και με προφανείς τις δυσμενέστατες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και στην οικονομική ζωή του νομού, παρακαλούμε να διενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί, εκτός των άλλων, αν έπρεπε και για ποιο λόγο ήταν ανοικτό το θυρόφραγμα που οδηγεί στην σήραγγα, η οποία αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τα νερά όλης της πεδιάδας της Λάρισας – Κάρλας στον Παγασητικό, και γενικά πώς ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας της σήραγγας αυτής.Να διερευνηθεί περαιτέρω ποιοι έλαβαν την απόφαση για την άρδευση της ως άνω πεδιάδας, με τον τρόπο που έγινε, και εάν στάθμισαν ή όχι τον κίνδυνο για τον Παγασητικό από τη συνεχή ροή της Κάρλας σ’ αυτόν.
Να ελεγχθεί επίσης αν το θυρόφραγμα έπρεπε να κλείσει σε προγενέστερο χρόνο, μόλις δηλ. εμφανίστηκαν νεκρά ψάρια στον Παγασητικό ή ακόμη και προγενέστερα, ενόψει της χαμηλής στάθμης του νερού στην Κάρλα.
Να διερευνηθεί επί πλέον αν υπάρχει και ποιο είναι το εγκεκριμένο σχέδιο αποστράγγισης νερού από τη λίμνη Κάρλα, καθώς επίσης ποιος έδωσε την εντολή ταφής νεκρών ψαριών στο χείμαρρο Ξηριά (δείτε και την αναφορά στη συνέντευξη τύπου του Περιφερειάρχη και της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου την 27-8-2024, συνημμένο σχετικό δημοσίευμα του thessaliatv, σε εργολαβία για τη συλλογή των ψαριών από τη γέφυρα Διμηνίου και πάνω και σε δίχτυ του Λιμεναρχείου στον Ξηριά).
Να ενημερωθούμε σχετικά.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου









Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Δείτε το νέο τρέιλερ της "Δίκης στον Σκάι" (ΒΙΝΤΕΟ)

Η "Δίκη στον Σκάι" στη νέα εποχή.

Η αθλητική εποχή των μεγάλων αποκαλύψεων δίνει και πάλι τον τόνο, για να μην μείνει τίποτα στο σκοτάδι.

- Η δικογραφία της ελληνικής εκδοχής του διεθνούς κυκλώματος παράνομου στοιχηματισμού, με 170 κατηγορούμενους.

- Στο στούντιο ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας, ο στοιχηματικός αναλυτής Νίκος Παναγόπουλος και οι δημοσιογράφοι Γιώργος Μπούζος και Μαίρη Μπενέα.

- Παρεμβαίνει από την Οξφόρδη ο δικηγόρος και καθηγητής Αθλητικού Δικαίου Γρηγόρης Ιωαννίδης.

- Ολες οι επίμαχες φάσεις με την Ελένη Λαμπαδαρίου, πρώην μέλος της ΚΕΔ.

Τριάντα επτά χρόνια "Δίκη", με τον Κυριάκο Θωμαΐδη.

Το μακροβιότερο talk show, τη Δευτέρα, στις 10 το βράδυ, ζωντανά, στην υβριδική τηλεόραση του ΣΚΑΪ και σε μαγνητοσκόπηση, 45 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, στον ΣΚΑΪ

 

Ατυπο - παράτυπο, ένα τσιγάρο δρόμος!



Ο Αστικός Κώδικας στο άρθρο 107, εξομοιώνει, νομικά,  με εταιρίες, τα Ταμεία Αλληλοβοηθείας, τα οποία έχουν ιδρύσει και διατηρούν πολλοί εργαζόμενοι,  με σκοπό -  μεταξύ άλλων - την ανάπτυξη της αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας των μελών τους μέσω: 

α) Της συμπληρωματικής κάλυψης δαπάνης νοσοκομεια­κής και εξωνοσοκομειακής περίθαλψής τους, καθώς και των οικογενειών τους.  β) Της καταβολής χρηματικής αρωγής σε περιπτώσεις βα­ριάς ασθένειας ή ατυχήματος ή βοηθήματος στους κληρο­νόμους σε περίπτωση θανάτου μέλους, εφόσον οι κληρονό­μοι είναι σύζυγος ή συγγενής πρώτου βαθμού. γ) Της λειτουργίας κατασκηνώσεων σε συνεργασία με φο­ ρείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλους οργανισμούς. δ) Της παροχής έκτακτων βοηθημάτων στα μέλη του κατά τα Χριστούγεννα και τις καλοκαιρινές διακοπές. ε) Της διοργάνωσης κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώ­σεων για τα μέλη του και τις οικογένειές τους, προς σύσφιγ­ξη των σχέσεων και ανάπτυξη των πολιτιστικού χαρακτήρα ενδιαφερόντων τους, που μπορούν να πραγματοποιούνται και σε συνεργασία με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Για να είναι νόμιμο ένα ταμείο αλληλοβοηθείας ωστόσο, πρέπει να τηρούνται όλα όσα προβλέπει ο νόμος, όπως το να κόβει νόμιμα παραστατικά, για οποιαδήποτε δαπάνη ή γιά οποιαδήποτε προσφορά ή εισφορά των μελών του.

Το καταθετήριο των χρημάτων στην Τράπεζα, δεν αποτελεί απόδειξη νομιμότητας, καθώς ο νόμος δεν αναγνωρίζει άτυπο ταμείο αλληλοβοηθείας.

Εξ όυ και η δικαστική έρευνα, που όπως αποκάλυψε η "Δίκη στον Σκάι", διενεργείται με παραγγελία της αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βιργινίας Σακελλαροπούλου, για τον τρόπο  διάθεσης των χρημάτων στο άτυπο Ταμείο Αλληλοβοηθείας των διαιτητών της SL1.

Με απόλυτο σεβασμό στο τεκμήριο αθώωτητας για τους δύο κορυφαίους διαιτητές, που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη, για την υπόθεση αυτή, να κάνουμε μία επισήμαση, που μπορεί να αποδειχτεί προφητική, σίγουρα πάντως θα αποβεί  διδακτική: Πολλές φορές η απόσταση, που χωρίζει  το άτυπο από το παράτυπο δεν είναι μεγάλη, ενώ ακόμη μικρότερη μπορεί να αποδειχτεί η απόσταση, που χωρίζει το παράτυπο με το παράνομο!




Η ΕΠΟ προτιμάει τις γυναίκες


Αρωμα γυναίκας και πάλι στην προεδρία της Επιτροπής Συμμόρφωσης της ΕΠΟ, μόνο που δεν θα είναι το γαλλικό, μεθυστικό άρωμα της μέχρι πρότινος Προέδρου της Επιτροπής, επίτιμης Αρεοπαγίτη Διονυσίας Μπιτζούνη, η οποία τελικά δεν επανεξελέγη.

Δεν θα είναι ούτε από το χώρο της Δικαιοσύνης η νέα Πρόεδρος, όπως ήταν η προκάτοχος της κ. Μπιτζούνη.

θα είναι από όμως από τη νομική επιστημονική κοινότητα, καθώς η πρόταση του Προέδρου της ΕΠΟ Μάκη Γκαγκάτση, που βάσει καταστατικού θα γίνει  δεκτή defacto, είναι τα ηνία της Επιτροπής Συμμόρφωσης να αναλάβει η καθηγήτρια της Νομικής  Δέσποινα Κλαβανίδου.

Οπως αποκάλυψε ο ιστότοπος της "Δίκης", η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και αναπληρώτρια πρύτανη Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Δέσποινα Κλαβανίδου είναι η νέα πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης της ΕΠΟ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ συνεδριάζει σήμερα, για να αποφασίσει μεταξύ άλλων τα πέντε μέλη, που θα απαρτίσουν τη νέα Επιτροπή Συμμόρφωσης.   

Η νέα Πρόεδρος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του αμερικανικού κολλεγίου «Ανατόλια» (1980). Είναι πτυχιούχος με βαθμό «άριστα» του Τμήματος Νομικής της Σχολής Ν.Ο.Ε. του Α.Π.Θ. (1984).

Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα του κλάδου Ιδιωτικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής της Σχολής Ν.Ο.Ε. του Α.Π.Θ. με βαθμό «άριστα» (1986) και έχει αναγορευτεί διδάκτορας Νομικών Επιστημών του Τμήματος Νομικής της ίδιας Σχολής με βαθμό «άριστα» (1991). Εξελέγη και διορίστηκε σε θέση λέκτορα Αστικού Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του Α.Π.Θ. το 1993 και από το 2010 υπηρετεί ως καθηγήτρια στο ίδιο Τμήμα.

Υπήρξε υπότροφος του ΙΚΥ κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών της σπουδών και κατά τα έτη 1985, 1986, 1996 και 2001 έλαβε υποτροφία του γερμανικού κράτους (D.A.A.D) για τη διεξαγωγή έρευνας στο Ruprecht-Karls-Universität της Χαϊδελβέργης.

Από το Σεπτέμβριο 2014 ανέλαβε καθήκοντα Αναπληρώτρια Πρύτανη Προγραμματισμού και Ανάπτυξης.

Διδάσκει Αστικό Δίκαιο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Επίσης, έχει διδάξει Κληρονομικό Δίκαιο στην Εθνική Σχολή Δικαστών.

Είναι μέλος του Συμβουλίου Ποιοτικού Ελέγχου (ΣΠΕ) της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ). Διετέλεσε δικηγόρος (1987-2012) και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού (2006-2009).

Είναι μέλος διάφορων επιστημονικών φορέων, όπως είναι η Ένωση Αστικολόγων, η Μακεδονική Ένωση Εμπορικού Δικαίου, η Εταιρία Νομικών Βορείου Ελλάδος (Ε.ΝΟ.Β.Ε.), η Ένωση Δικαίου Προστασίας του Καταναλωτή, η Ελληνική Εταιρία Τραπεζικού Δικαίου και Δικαίου της Κεφαλαιαγοράς, η Society of European ContractLaw (SECOLA).

Έχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις και παρεμβάσεις σε συνέδρια, σεμινάρια και επιστημονικές εκδηλώσεις ποικίλων φορέων, μεταξύ των οποίων Δικηγορικοί Σύλλογοι, η Ένωση Αστικολόγων, η Ε.ΝΟ.ΒΕ., η Europäische Rechtsakademie(Ε.R.Α.), το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Mεγάλης Βρετανίας, το Working Party No 2 on Competition and Regulation του ΟΟΣΑ.

Μιλάει ελληνικά, γερμανικά, αγγλικά και γαλλικά.

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Επίθεση Αρείου Πάγου σε ΜΜΕ, που σχολίασαν αρνητικά ότι, αφέθηκαν ελεύθεροι τρεις Πακιστανοί, γιά βιασμό τουρίστριας


Στα ΜΜΕ επιτίθεται γιά μία ακόμη φορά ο Αρειος Πάγος, που παρενέβη , για  δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου, τα οποία σχολίασαν αρνητικά το γεγονός ότι αφέθηκαν ελεύθεροι, χωρίς περιοριστικούς όρους τρεις Πακιστανοί, οι οποίοι καταγγέλθηκαν από τουρίστρια ότι, την βίασαν στην Μύκονο.

Οι Πακιστανοί αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς από τα βίντεο  της Αστυνομίας,τα οποία ήταν στην δικογραφία δεν προέκυψε ότι, η σεξουαλική συνεύρεση ήταν χωρίς τη  συναίνεση της καταγγέλλουσας τουρίστριας.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Με αφορμή δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου αναφορικά με καταγγελία για την τέλεση του κακουργήματος του βιασμού σε τουριστικό θέρετρο, επισημαίνουμε τα ακόλουθα: Η μυστικότητα της προανάκρισης είναι βασική αρχή της δίκαιης δίκης. Η συχνότατη δυστυχώς και οπωσδήποτε παράνομη τακτική της επιλεκτικής διαρροής πληροφοριών για το περιεχόμενο ποινικών δικογραφιών, που βρίσκονται μάλιστα στο στάδιο της προκαταρτικής εξέτασης, όπως η προκείμενη υπόθεση και η προβολή ως δεδομένων πραγματικών περιστατικών τα οποία όμως δεν αποτελούν περιεχόμενο της δικογραφίας, έχει ως συνέπεια την παραπληροφόρηση και την δημιουργία εντυπώσεων στην κοινή γνώμη.

Αυτή η τακτική έχει προφανή στόχο την δημιουργία αισθήματος ανασφάλειας στους πολίτες, την προσβολή της αποτελεσματικότητας της ελληνικής δικαιοσύνης και συνακόλουθα τη δυσφήμιση της Χώρας.

Θα συμβουλεύαμε τους αυτόκλητους «δικαστές» και «εισαγγελείς», που αρέσκονται με οποιαδήποτε ιδιότητα στην έκθεση γεγονότων, πράξεων, ή παραλείψεων ιδίως σε υποθέσεις ποινικού ενδιαφέροντος, χωρίς να γνωρίζουν τα στοιχεία μιας δικογραφίας, μη έχοντες άλλωστε προς τούτο δικαίωμα σύμφωνα με το νομικό μας πολιτισμό, να προσφέρουν μια βασική υπηρεσία στο κοινωνικό σύνολο : Να αποδεχθούν τις βασικές αρχές του κράτους δικαίου και ιδίως να αναγνωρίσουν ότι οι μόνοι αρμόδιοι να κρίνουν, κατά το Σύνταγμα και τους Νόμους , είναι οι δικαστές και οι εισαγγελείς της Χώρας.

Αυτοί που ελεγχόμενοι καθημερινά από τα αρμόδια θεσμικά τους όργανα, υπερασπίζονται τα δικαιώματα και καταλογίζουν τις υποχρεώσεις των πολιτών κατά την εξέταση κάθε υπόθεσης ενώπιον τους. Αν αυτό είναι εκτός των προθέσεων τους, ας αναλογιστούν το κόστος της τρώσης της αξιοπιστίας τους, όταν, δυστυχώς για αυτούς, πολύ συχνά διαψεύδονται».

Την ανακοίνωση υπογράφουν ο αρεοπαγίτης Παναγιώτης Λυμπερόπουλος και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Τζαβέλλας.
«Κόντρα» Δικαιοσύνης - ΕΛ.ΑΣ. για την απελευθέρωση των Πακιστανών

Προηγήθηκαν αντικρουόμενες πληροφορίες από ΕΛ.ΑΣ. και Δικαιοσύνη, για την υπόθεση της καταγγελίας βιασμού της 21ςχρονη τουρίστριας, με αφορμή να προκληθεί  αναστάτωση και σύγχυση, γιά το εάν  έπρεπε να αφεθούν ελεύθεροι ή όχι οι τρεις Πακιστανοί, που συνελήφθησαν για την υπόθεση.

Διαρροές από τη Δικαιοσύνη κάνουν λόγο για σεξουαλική συνεύρεση με συναίνεση και για βίντεο που αποδεικνύει ότι δεν υπήρξε βιασμός. Από την πλευρά τους αστυνομικές πηγές επιμένουν ότι το βίντεο αποτυπώνει βιασμό, διότι η κοπέλα αρχικά εμφανίζεται να λέει στους δράστες «Νο, no» (όχι, όχι) και στη συνέχεια εμφανίζεται να μην έχει τις αισθήσεις της.

Επίσης, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι κατηγορούμενοι ομολόγησαν την πράξη τους. Το θέμα πήρε διαστάσεις σήμερα όταν πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. εξέφρασαν ερωτήματα σε σχέση με το γεγονός ότι οι τρεις Πακιστανοί αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Οι πηγές αυτές σημείωναν ότι βρέθηκε βίντεο στο κινητό τηλέφωνο κατηγορουμένου που αποτυπώνει το βιασμό.

Ακολούθησε διαρροή από πηγές της Δικαιοσύνης που διαψεύδουν τις πληροφορίες της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνοντας ότι από την ανάλυση των βίντεο προκύπτει ότι η σεξουαλική συνεύρεση έγινε με την απόλυτη συναίνεσή της κοπέλας. Αναλυτικότερα, οι πηγές από τη Δικαιοσύνη αναφέρουν ότι όπως προέκυψε από τα βίντεο που τραβούσαν οι Πακιστανοί κατά την σεξουαλική συνευρεση τους με την τουρίστρια, προκύπτει ότι όλες οι σεξουαλικές πράξεις που καταγράφονται στα βίντεο έγιναν με την απόλυτη συναίνεση της 23χρονης, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία βιασμού, ενώ προσθέτουν ότι η τουρίστρια κατά τη διάρκεια του καταγγελλόμενου βιασμού δεν τελούσε υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ.

Υπενθυμίζεται ότι η 23χρονη κατήγγειλε ότι τα ξημερώματα της 30ης Ιουνίου έπεσε θύμα βιασμού, ενώ έκανε διακοπές στη Μύκονο από τρεις δράστες. Οι δράστες αναγνωρίστηκαν και προσήχθησαν στο Τμήμα Ασφαλείας της Μυκόνου.

Σε βάρος των Πακιστανών σχηματίστηκε δικογραφία και μετήχθησαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους.

Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Συν - πλην, για τις αλλαγές στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Τα θετικά και τα αρνητικά σημεία του νομοσχεδίου, για τις αλλαγές στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που έχει τεθεί σε διαβούλευση, αναλύει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Μεταξύ άλλων  εφιστούν την προσοχή  σε σημαντικά σημεία του νομοθετήματος, που όπως υποστηρίζουν " η νομοτεχνική βελτίωση των οποίων θα οδηγήσει σε αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των δικαστικών λειτουργών και θα συνδράμει στη γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας".

Παράλληλα θεωρούν θετικό το γεγονός ότι, υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σειρά από τις αρχικές προτάσεις τους, που είχαν αποστείλει στην αρμόδια επιτροπή που συνέστησε το υπουργείο για τις αλλαγές στον ΚΟΔΚΔΛ, ενώ επισημαίνουν  την ανάγκη υιοθέτησης και των λοιπών προτάσεων τους που δεν συμπεριελήφθησαν στο  νομοσχέδιο και ιδίως:

α) της ανάγκης διεύρυνσης της δυνατότητας προσφυγής κατά των αποφάσεων του ΑΔΣ που αφορούν μεταθέσεις, αποσπάσεις και τοποθετήσεις (άρθρο 81παρ.8 σε συνδυασμό με τοάρθρο 91παρ.12 ΚΟΔΚΔΛ),

β) το νομοθετικό περιορισμό της δυνατότητας διενέργειας αυτεπάγγελτων μεταθέσεων (άρθρο 60 ΚΟΔΚΔΛ) και

γ) την κατάργηση της δυνατότητας παραπομπής με το ερώτημα της απόλυσης σεπερίπτωση τριών παραλήψεων από την προαγωγή (άρθρο 126παρ.2 ΚΟΔΚΔΛ).

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων επιμένει και επαναλαμβάνει την πεποίθησή της ότι, η συμμετοχή εκπροσώπων των δικαστικών ενώσεων στις επιτροπές που προετοιμάζουν νομοθετήματα, με τόσο σημαντική επιρροή στον υπηρεσιακό βίο των δικαστών και εισαγγελέων και του κοινωνικού συνόλου, θα έπρεπε να είναι αυτονόητη, παραμένει όμως ζητούμενο.

Ενώ συμπληρώνουν:

" Ως εκ τούτου, ενόψει του ότι στα πλαίσια του κατεπείγοντος χαρακτήρα των τροποποιήσεων, που καταρτίσθηκαν με το υπό κρίση νομοσχέδιο, δεν έγινε δεκτός εκπρόσωπος της Ένωσης στις εργασίες της επιτροπής σε αυτό το στάδιο, ελπίζουμε ότι σε περίπτωση συνέχισης της λειτουργίας της επιτροπής για θέματα πέραν της ενοποίησης, αυτή η έλλειψη θα αποκατασταθεί".

Διαβάστε το κείμενο της ΕνΔΕ:

 Παρατηρήσεις στη διαβούλευση του νομοσχεδίου, για τις αλλαγές στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της και ενόψει της κατάθεσης στη διαβούλευση σχεδίου νόμου με σημαντικές αλλαγές στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας επισημαίνει τα εξής:

Διακηρυγμένος σκοπός του υπό διαβούλευση νομοθετήματος είναι η εναρμόνιση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, Α’ 109) με τον ν. 5108/2024 (Α’ 65), περί ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας. Ως εκ τούτου η αξιολόγησή του θα πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τον βαθμό σύγκλισης ή απόκλισης του υπό διαβούλευση νομοθετήματος με τους σκοπούς του ν. 5108/2024, όπως και τον βαθμό της εσωτερικής λογικοσυστηματικής του συνέπειας.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή σε κάποια σημαντικά σημεία του νομοθετήματος, η νομοτεχνική βελτίωση των οποίων θα οδηγήσει σε αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των δικαστικών λειτουργών και θα συνδράμει στη γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας.

Περαιτέρω, χαιρετίζουμε την υιοθέτηση σειράς εκ των αρχικών προτάσεών που κάναμε με το από 09.07.2024 έγγραφο που αποστείλαμε στην αρμόδια επιτροπή που συνέστησε το υπουργείο για τις αλλαγές στον ΚΟΔΚΔΛ.

 Επίσης, επισημαίνουμε την ανάγκη υιοθέτησης και των λοιπών προτάσεων που δεν συμπεριελήφθησαν στο παρόν νομοσχέδιο και ιδίως:

α) της ανάγκης διεύρυνσης της δυνατότητας προσφυγής κατά των αποφάσεων του ΑΔΣ που αφορούν μεταθέσεις, αποσπάσεις και τοποθετήσεις (άρθρο 81παρ.8 σε συνδυασμό με τοάρθρο 91παρ.12 ΚΟΔΚΔΛ),

β) το νομοθετικό περιορισμό της δυνατότητας διενέργειας αυτεπάγγελτων μεταθέσεων (άρθρο 60 ΚΟΔΚΔΛ) και

γ) την κατάργηση της δυνατότητας παραπομπής με το ερώτημα της απόλυσης σεπερίπτωση τριών παραλήψεων από την προαγωγή (άρθρο 126παρ.2 ΚΟΔΚΔΛ).

Τέλος, οφείλουμε να επαναλάβουμε την πεποίθησή μας ότι, η συμμετοχή εκπροσώπων των δικαστικών ενώσεων στις επιτροπές που προετοιμάζουν νομοθετήματα, με τόσο σημαντική επιρροή στον υπηρεσιακό βίο των δικαστών και εισαγγελέων και του κοινωνικού συνόλου, θα έπρεπε να είναι αυτονόητη, παραμένει όμως ζητούμενο. Ως εκ τούτου, ενόψει του ότι στα πλαίσια του κατεπείγοντος χαρακτήρα των τροποποιήσεων, που καταρτίσθηκαν με το υπό κρίση νομοσχέδιο, δεν έγινε δεκτός εκπρόσωπος της Ένωσης στις εργασίες της επιτροπής σε αυτό το στάδιο, ελπίζουμε ότι σε περίπτωση συνέχισης της λειτουργίας της επιτροπής για θέματα πέραν της ενοποίησης, αυτή η έλλειψη θα αποκατασταθεί.

Ειδικότερα ως προς τις αλλαγές στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων καιΚατάστασης Δικαστικών Λειτουργών:

Άρθρο 63 νομοσχεδίου (τροποποιεί άρθρ.2παρ.1 ΚΟΔΚΔΛ): Με τη νέα μορφή της διάταξης καταργείται η υποχρέωση πρόσκλησης των επηρεαζόμενων δικαστηρίων, των δικαστικών ενώσεων, των δικηγορικών συλλόγων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων υπαλλήλων ενώπιον της Ολομέλειας του ΑΠ που αποφασίζει για την ίδρυση, κατάργηση, συγχώνευση κλπ. δικαστηρίων και αντικαθίσταται με την κατάθεση υπομνήματος μετά από κλήτευση προ 15 ημερών και την θέσπιση διακριτικής ευχέρειας πρόσκλησης των ως άνω φορέων από την ίδια την Ολομέλεια.

Θεωρούμε ότι η νέα διατύπωση της διάταξης κινείται σε εσφαλμένη κατεύθυνση και προκαλεί δυσλειτουργία στη συμμετοχή πολύ σημαντικών φορέων της Δικαιοσύνης στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΑΠ, καθώς η απουσία τους από τη συνεδρίαση και υποκατάστασή της με απλό υπόμνημα, θα μειώσει τη θετική επίδραση του θεσμικού διαλόγου στη λήψη των αποφάσεων της Ολομέλειας. 

Ως εκ τούτου, προτείνουμε να διατηρηθεί η υπάρχουσα μορφή της.

Περαιτέρω, επαναλαμβάνουμε την πρόταση μας να απαλειφθεί από την παρ. 4 τουάρθρου 2 το στοιχ. ε΄, που προβλέπει την συνεκτίμηση οικονομικών δεδομένων κάθε περιοχής και ιδίως του επιπέδου επιχειρηματικότητας ως κριτηρίου για την ίδρυση, συγχώνευση, κατάργηση δικαστηρίων και την επέκταση ή τον περιορισμό της περιφέρειάς τους. Παράλληλα, να προστεθεί στα κριτήρια για την ίδρυση, συγχώνευση ή κατάργηση δικαστηρίων ή την επέκταση ή τον περιορισμό της περιφέρειάς τους και εκείνο της ευχέρειας πρόσβασης των πολιτών στα δικαστήρια. Τέλος, να απαλειφθεί η πρόβλεψη για δυνατότητα εν όλω ή εν μέρει μετατροπής των δικαστηρίων σε δικαστήρια τηλεματικής.

Άρθρο 64 νομοσχεδίου (τροποποιεί άρθρ.3παρ.1 ΚΟΔΚΔΛ):

α) Προτείνουμε στην περ. αα΄ της παρ. 2 που αφορά την κατανομή των οργανικώνθέσεων των δικαστικών λειτουργών, να προστεθεί η έκφραση γνώμης (πέρα από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τους διευθύνοντες τα Εφετεία) και των διευθυνόντων τα Πρωτοδικεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά καθώς και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

β) Με την νέα παράγραφο 4 ορίζεται ότι «Οι οργανικές θέσεις των πρωτοδικών της γενικής επετηρίδας και των δικαστικών λειτουργών της ειδικής επετηρίδας είναι ενιαίες». Η διάταξη αυτή που κινείται στην κατεύθυνση υλοποίησης του ν. 5108/2024, κατοχυρώνει τον ενιαίο χαρακτήρα των οργανικών θέσεων όλων των πρωτοδικών, γενικής και ειδικής επετηρίδας, που αναλυτικά εκτίθενται στο άρθρο 6παρ.1 ν. 5108/2024. 

Ως εκ τούτου και προς αποφυγή παρερμηνειών, θεωρούμε ότι, οι όροι που αποτυπώνουν ευκρινέστερα τις περιγραφόμενες οργανικές θέσεις και σηματοδοτούν και τον ενιαίο χαρακτήρα της ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας είναι «πρωτοδίκες της γενικής επετηρίδας» και «πρωτοδίκες της ειδικής επετηρίδας», όρο που δέον να προκρίνει ο νομοθέτης αντί του όρου «δικαστής ειδικής επετηρίδας».

Άρθρο 65 νομοσχεδίου (τροποποιεί άρθρ.4παρ.1 ΚΟΔΚΔΛ):

Στο άρθρο αυτό περιγράφεται ο τρόπος συγκρότησης των δικαστικών σχηματισμών και ο τρόπος αναπλήρωσης μεταξύ των δικαστικών λειτουργών. Σε θετική κατεύθυνση, είναι κατά τη γνώμη μας, η θέσπιση δυνατότητας συμμετοχής όλων των πρωτοδικών, γενικής ή ειδικής επετηρίδας στις πολυμελείς συνθέσεις και ιδίως στη σύνθεση του ΜΟΔ, γεγονός που λειτουργεί ενοποιητικά, ενισχύει τη διδακτική λειτουργία της διάσκεψης και διευκολύνει τη λειτουργία των μικρότερων δικαστικών σχηματισμών.

Άρθρο 69 νομοσχεδίου (τροποποιεί το άρθρο 12 ΚΟΔΚΔΛ)

Θεωρούμε ότι η προτεινόμενη διατύπωση δεν διαμορφώνει επαρκώς το πλαίσιολειτουργίας των θερινών τμημάτων και για το λόγο αυτό προτείνεται τα εδ. β΄ και γ΄ της παρ. 3 να αντικατασταθούν ως εξής: «Με απόφαση της ολομέλειας του δικαστηρίου καθορίζεται και ο τρόπος λειτουργίας των παράλληλων και των περιφερειακών εδρών κατά τη διάρκεια των θερινών τμημάτων. Οι πρωτοδίκες της ειδικής επετηρίδας κατανέμονται σε όλα τα θερινά τμήματα σε αριθμό ανάλογο με τις ανάγκες του πρωτοδικείου και την έκταση των αρμοδιοτήτων τους».

Άρθρο 72 νομοσχεδίου (τροποποιεί το άρθρο 17 ΚΟΔΚΔΛ)

Ορίζεται ο τρόπος εκλογής των αιρετών διοικήσεων. Σε σωστή κατεύθυνση κινείται η υλοποίηση της πρότασής που καταθέσαμε να μπορούν να είναι υποψήφιοι για τη θέση των μελών διοίκησης στα πρωτοδικεία αφενός εκ των πρωτοδικών γενικής επετηρίδας και αφετέρου εκ των πρωτοδικών ειδικής επετηρίδας, που υπηρετούν στα παραπάνω δικαστήρια, σε αριθμό ίσο με το ένα δεύτερο (1/2) των αντίστοιχων οργανικών θέσεων κάθε επετηρίδας.

Περαιτέρω προτείνουμε η περ. β΄ να διαμορφωθεί ως εξής: «β) για τα πολιτικά καιδιοικητικά Πρωτοδικεία Θεσσαλονίκης και Πειραιά και το διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών από έναν (1) πρόεδρο πρωτοδικών ως πρόεδρο και δύο (2) πρωτοδίκες ως μέλη και για το πολιτικό Πρωτοδικείο Αθηνών από έναν (1) πρόεδρο πρωτοδικών ως πρόεδρο και τρεις (3) πρωτοδίκες ως μέλη». Η πρόβλεψη τριών μελών του συμβουλίου διεύθυνσης του πολιτικού Πρωτοδικείου Αθηνών είναι αναγκαία, ενόψει της λειτουργίας ειδικού ποινικού τμήματος σε διαφορετικό δικαστικό συγκρότημα και την ανάγκη καθημερινής παρουσίας ενόςμέλους.

Άρθρο 74 (τροποποιεί το άρθρο 19 ΚΟΔΚΔΛ)

Ως προς τα οριζόμενα στο νομοσχέδιο για την κατάρτιση,συμπλήρωση κλπ.κανονισμού εσωτερικής υπηρεσίας ορίζεται ότι «Μέχρις ότου εκδοθεί και τεθεί σε ισχύ ο κανονισμός, τα θέματα που αναφέρονται στην παρ.5, ρυθμίζονται με πράξη του τριμελούς συμβουλίου διεύθυνσης του δικαστηρίου ή του διευθύνοντος το δικαστήριο ή την εισαγγελία».

Θεωρούμε ότι, η ως άνω διατύπωση δημιουργεί ασάφεια ως προς το αρμόδιο όργανο έκδοσης της πράξης. Παρόλο που η πιο αναμενόμενη ερμηνευτική προσέγγιση θα οδηγούσε στην εκτίμηση ότι, ο όρος «του διευθύνοντος το δικαστήριο» αφορά μόνο τα δικαστήρια, που δεν έχουν τριμελές συμβούλιο, η διάταξη χρήζει αποσαφήνισης προς αποφυγή παρερμηνείας για παράλληλη αρμοδιότητα των δύο οργάνων (τριμελούς διεύθυνσης και διευθύνοντος) ως προς την έκδοσης της ίδιας πράξης.

Άρθρο 75 νομοσχεδίου (προσθήκη στο άρθρο 20 ΚΟΔΚΔΛ)

Υλοποιείται η πρότασή μας για εξειδίκευση του τρόπου σύστασης και λειτουργίαςειδικού ποινικού τμήματος στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η διάρκεια της θητείας των δικαστών που θα υπηρετούν στο Τμήμα αυτό, η δυνατότητα ανανέωσής της, η αποκλειστική απασχόληση των δικαστών του Τμήματος αυτού, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι, η δημιουργία ποινικού τμήματος δεν επηρεάζει την πρόβλεψη για συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών τόσο των παρέδρων πρωτοδικείου όσο και των πρωτοδικών ειδικής επετηρίδας, παρά την μη ένταξή τους στο ειδικό ποινικό τμήμα και παράλληλα με την συμμετοχή τους σε πολιτικές υπηρεσίες.

Άρθρο 79 (τροποποίηση άρθρου 30 ΚΟΔΚΔΛ)

Με το άρθρο αυτό ορίζονται οι προϋποθέσεις για τον ορισμό, αντικατάσταση,αναπλήρωση κλπ ανακριτών και δικαστών ανηλίκων, υπηρεσίες οι οποίες ανατίθενται αποκλειστικά στους δικαστές εκ της γενικής επετηρίδας. Θεωρούμε ότι η επιλογή του νομοθέτη είναι σε αυτό το στάδιο της ενοποίησης κατανοητή, δοθέντος ότι αντίστοιχα ο κανόνας ανάθεσης υπηρεσίας αντιστρέφεται στην περίπτωση της προανάκρισης, η οποία ανατίθεται κατ΄ αρχήν στους πρωτοδίκες της ειδικής επετηρίδας και μόνο σε περίπτωση υπηρεσιακής αδυναμίας σε πρωτοδίκη της γενικής. Η μεταβατική περίοδος των πρώτων ετών της ενοποίησης, δέον να περιλαμβάνει κάποια στοιχεία ενσωμάτωσης των παλαιών υπηρεσιακών καταμερισμών, που όμως σταδιακά θα πρέπει να αρθούν επί το τέλει της πλήρους ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας.

Άρθρο 80 (προσθήκη νέου άρθρου 30 Α στον ΚΟΔΚΔΛ)

Με την προσθήκη νέας διάταξης με αριθμό 30Α, όπως είχαμε προτείνει με τις από09.07.2024 προτάσεις μας, θεσπίζεται η ιδιότητα του προανακριτή – πρωτοδίκη, υπηρεσία που ανατίθεται κατ΄ αρχήν στους πρωτοδίκες της ειδικής επετηρίδας και μόνο σε περίπτωση που δεν υπηρετούν στη συγκεκριμένη έδρα ή δεν επαρκούν, σε πρωτοδίκη της γενικής επετηρίδας. Η διάταξη κινείται στην ίδια λογική με την ανάθεση καθηκόντων ανακριτή στους πρωτοδίκες της γενικής επετηρίδας και αποτελεί τμήμα της μετάβασης από το προηγούμενο υπηρεσιακό καθεστώς στο νέο.

Θεωρούμε ότι, προς αποφυγή παρερμηνειών ως προς το εύρος της ανάθεσης τηςαρμοδιότητας, προτείνεται, ως και σε άλλη θέση εκτέθηκε η αντικατάσταση του όρου «δικαστές της ειδικής επετηρίδας» με τον όρο «πρωτοδίκες της ειδικής επετηρίδας».

Περαιτέρω, με την μεταβατική παράγραφο 6 του νέου άρθρου, ορίζεται ότι ταοριζόμενα ως προς τα καθήκοντα και της διάρκεια θητείας του προανακριτή πρωτοδίκη θα εφαρμόζονται και στους νυν υπηρετούντες πταισματοδίκες, μετά τη συμπλήρωση της μεταβατικής τριετίας που ορίζει το άρθρο 14παρ.2 του ν. 5108/2024. Εν συνεχεία, ορίζεται ότι οι συγκεκριμένοι προανακριτές (νυν πταισματοδίκες) δύνανται να ζητήσουν με αίτησή τους την εκ νέου ανάθεση σε αυτούς προανακριτικών καθηκόντων.

Εν προκειμένω, επί το τέλει της ομαλής μετάβασης στο νέο καθεστώς, ιδίως για τους συναδέλφους πταισματοδίκες που πλησιάζουν την ηλικία αφυπηρέτησης,προτείνουμε να ορισθεί πως ειδικά για τους πταισματοδίκες που κατά το χρόνο αίτησης ανανέωσης έχουν συμπληρώσει το 62 έτος της ηλικίας τους, η ανανέωση θα πρέπει να είναι υποχρεωτική αν το αιτηθούν και όχι δυνητική. Αντίθετα, ως προς τους νυν υπηρετούντες πταισματοδίκες, θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι η διατήρηση της ιδιότητας του προανακριτή είναι δυνητική και μπορούν κατά βούληση να δηλώσουν ότι επιθυμούν να υπηρετήσουν σε άλλο τμήμα της υπηρεσίας τους.

Άρθρα 47, 48, 49, 50, 51 και 59 του ΚΟΔΚΔΛ

Με το υπό κρίση νομοσχέδιο, δε προβλέπονται παρεμβάσεις στα άρθρα 47, 48, 49,50 και 51 του ΚΟΔΚΔΛ, ως θα ήταν αναγκαίο. Ελπίζουμε ότι αυτό σχετίζεται με τον επείγοντα χαρακτήρα αλλαγών που σχετίζονται με την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας και ως εκ τούτου οι προτάσεις που έχουμε ήδη καταθέσει για τα πέραν της ενοποίησης ζητήματα αλλαγών του ΚΟΔΚΔΛ πρέπει να θεωρούνται παρούσες. Ειδικότερα:

Ως προς το άρθρο 47 ΚΟΔΚΔΛ προτείνουμε:

Να καταργηθεί η παρ. 3, που προβλέπει υποχρέωση του δικαστικού λειτουργού ναδιαμένει στην πόλη, όπου είναι η έδρα του δικαστηρίου στο οποίο υπηρετεί.

Ως προς το άρθρο 48 ΚΟΔΚΔΛ προτείνουμε:

Να προστεθεί διάταξη για υποχρεωτική συμμετοχή αιρετών εκπροσώπωνδικαστικών Ενώσεων σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για νόμους που συνδέονται στενά με την απονομή Δικαιοσύνης και την κατάσταση των Δικαστικών Λειτουργών.

Ως προς το άρθρο 49 ΚΟΔΚΔΛ προτείνουμε:

Να καταργηθεί το άρθρο 49 ΚΟΔΚΔΛ και τα προβλεπόμενα σ αυτό κωλύματαεντοπιότητας, ενόψει της ενίσχυσης των δικαστικών σχηματισμών και της δυνατότητας αναπλήρωσης σε περίπτωση λόγου αποχής, αλλά και της διεύρυνσης της περιφέρειας όλων των δικαστηρίων της Χώρας.

Ως προς το άρθρο 50 ΚΟΔΚΔΛ προτείνουμε:

Προτείνεται η κατάργηση των άρθρων 50 παρ. 3 και 4 ΚΟΔΚΔΛ, που προβλέπουνδυνατότητα του διευθύνοντος το δικαστήριο ή την εισαγγελία να αποφασίζει την περικοπή μισθού σε περίπτωση αδικαιολόγητης καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων και παράδοση δικογραφιών, ως μέτρο που συνιστά άσκηση οιονεί πειθαρχικής εξουσίας κατά παρέκκλιση από τα ουσιαστικά και δικονομικά εχέγγυα που κατοχυρώνονται στον ΚΟΔΚΔΛ για την εν γένει απόδοση πειθαρχικών ευθυνών σε δικαστικούς λειτουργούς.

Ως προς το άρθρο 59 ΚΟΔΚΔΛ προτείνουμε:

Παράγραφος 6: Στην παρ. 6 να διευκρινιστεί η υπηρεσιακή κατάσταση τωνπρωτοδικών ειδικής επετηρίδας και η διάταξη αυτή να διαμορφωθεί ως εξής: «Κατ’ απόλυτη εκλογή κρίνονται και οι λοιποί δικαστικοί λειτουργοί της γενικής επετηρίδας, εκτός από αυτούς που αναφέρονται στην παρ. 5, οι οποίοι συγκεντρώνουν σε ιδιαίτερα ικανό βαθμό τα απαιτούμενα ουσιαστικά προσόντα και μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στα καθήκοντα του ανώτερου βαθμού. Οι δικαστές της ειδικής επετηρίδας δεν προάγονται και διατηρούν μέχρι την αφυπηρέτηση την ιδιότητα του πρωτοδίκη ειδικής επετηρίδας».

Παράγραφος 9: Να διευκρινιστεί ρητά ότι η καθυστέρηση στην δημοσίευση καιθεώρηση των αποφάσεων, ως λόγος μη προαγωγής του δικαστικού λειτουργού, αφορά αποκλειστικά και μόνο την υπηρεσιακή του απόδοση στον βαθμό που κατέχει κατά τον χρόνο που κρίνεται η προαγωγή του.

Παράγραφος 10: Να διευκρινιστεί ότι μόνη η καθυστέρηση στην εκτέλεση τωνκαθηκόντων του δικαστικού λειτουργού, για την οποία δεν κινήθηκε πειθαρχική δίωξη ή για την οποία εκδόθηκε απαλλακτική απόφαση του αρμόδιου πειθαρχικού οργάνου, δεν συνιστά λόγο για την παράλειψη του δικαστικού λειτουργού από την προαγωγή.

Άρθρο 85 νομοσχεδίου (τροποποίηση άρθρου 60 ΚΟΔΚΛ)

Με την παράγραφο 1 περιγράφεται η διαδικασία προαγωγής και μετάθεσηςδικαστικών λειτουργών και η υποχρέωση εμφάνισής τους στους δικαστικούς σχηματισμούς μετά την απόφαση του ΑΔΣ για προαγωγή ή μετάθεση. Ειδικά για την περίπτωση κένωσης θέσης πρωτοδίκη ειδικής επετηρίδας ορίζεται ότι: «Κατ΄ εξαίρεση για την πλήρωση κενών οργανικών θέσεων που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του δικαστικού έτους, το οικείοΑΔΣ συνεδριάζει για προαγωγές και μεταθέσεις δικαστικών λειτουργών και κατά τους μήνεςΟκτώβριο και Ιανουάριο. Αν κενωθεί οργανική θέση πρωτοδίκη ειδικής επετηρίδας, στη θέση του μετατίθεται, κατά προτεραιότητα, πρωτοδίκης της ίδιας επετηρίδας. Οι δικαστικοί λειτουργοί που προάγονται και μετατίθενται κατά το προηγούμενο εδάφιο, είναι υποχρεωμένοι να εμφανισθούν στις θέσεις τους εντός δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος περί προαγωγής ή μετάθεσης, εφόσον η μετακίνησή τους γίνεται σε δικαστήρια της ίδιας εφετειακής έδρας, άλλως εντός δεκαπέντε ημερών».

Καταρχήν, επισημαίνεται σφάλμα ως προς τη διατύπωση καθώς η πρόβλεψη «κατάτο προηγούμενο εδάφιο» προφανώς αναφέρεται στη διαδικασία πλήρωσης κενών κατά τη διάρκεια του δικαστικού έτους και όχι στην κένωση θέσεων ειδικής επετηρίδας, καθώς αφενός δεν νοείται προαγωγή στην επετηρίδα αυτή, ενώ αφετέρου η διάταξη ως είχε μέχρι σήμερα είχε το ίδιο νόημα. Ως εκ τούτου προτείνεται η διόρθωση στο ορθό «Οι δικαστικοί λειτουργοί που προάγονται και μετατίθενται κατά το εδάφιο γ΄ του παρόντος, είναι υποχρεωμένοι να εμφανισθούν στις θέσεις τους εντός δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος περί προαγωγής ή μετάθεσης, εφόσον η μετακίνησή τους γίνεται σε δικαστήρια της ίδιας εφετειακής έδρας, άλλως εντός δεκαπέντε ημερών».

Περαιτέρω, επαναλαμβάνεται η άμεση ανάγκη σαφέστερου νομοθετικούπροσδιορισμού των προϋποθέσεων αναγκαστικής μετάθεσης. Ως εκ τούτου:

Παράγραφος 3: Ενόψει της πρότασης για κατάργηση των κωλυμάτων εντοπιότηταςπροτείνεται να προστεθεί στο εδ. β΄ η φράση «καθώς η μετάθεση που σχετίζεται αποκλειστικά με τον χρόνο παραμονής στο ίδιο δικαστήριο ή στην ίδια δικαστική περιφέρεια» και το εδάφιο αυτό να διαμορφωθεί ως εξής: «Απαγορεύεται η μετάθεση που έχει σχέση με την άσκηση των δικαιοδοτικών και εν γένει υπηρεσιακών καθηκόντων του δικαστικού λειτουργού, καθώς και η μετάθεση που σχετίζεται αποκλειστικά με τον χρόνο παραμονής στο ίδιο δικαστήριο ή στην ίδια δικαστική περιφέρεια».

Στο τέλος της παρ. 3 να προστεθούν τα ακόλουθα εδάφια: «Οι πρωτοδίκες της ειδικής επετηρίδας μετατίθενται μόνο κατόπιν αίτησής τους με εξαίρεση τους λόγους αυτεπάγγελτης μετάθεσης κατά το εδ. α΄ της παραγράφου αυτής και τους λόγους υποχρεωτικής μετάθεσης της επόμενης παραγράφου. Στις οργανικές θέσεις των εδρών πρωτοδικείων που έχουν καλυφθεί από δικαστές προερχόμενους από την ειδική επετηρίδα μετατίθενται κατά προτεραιότητα δικαστές της ειδικής επετηρίδας».

Παράγραφος 5: Να απαλειφθεί από την παρ. 5 το τελ. εδ., που προβλέπει ότι «γιατα πρόσωπα του δευτέρου και τρίτου εδαφίου εφαρμόζεται το άρθρο 11 του ν. 4440/2016 (Α΄ 224)», διότι στην πράξη δημιουργεί περιττές δυσχέρειες στην υλοποίηση της συνυπηρέτησης.

Άρθρο 86 νομοσχεδίου (τροποποίηση άρθρου 61 ΚΟΔΚΔΛ)

Η παρέμβαση στο ως άνω άρθρο είναι περιορισμένη. Θα πρέπει να επεκταθεί στηνκατεύθυνση κατάργησης των περ. α΄, β΄ και γ΄ της παρ. 7, καθώς έχουν προφανώς φωτογραφικό χαρακτήρα και συνιστούν άνιση μεταχείριση για όλους τους λοιπούς δικαστικούς λειτουργούς που έχουν ανάλογες οικογενειακές υποχρεώσεις και αναγκάζονται να υπηρετούν σε διαφορετική πόλη από εκείνη, στην οποία είναι εγκατεστημένη η οικογένειά τους.

Άρθρο 87 νομοσχεδίου (τροποποίηση άρθρου 66 ΚΟΔΚΔΛ)

Στο άρθρο 66 καθορίζονται οι βαθμοί της ιεραρχίας των δικαστικών λειτουργών.

Στην παράγραφο 1 1βγ του ως άνω άρθρου ορίζονται κατά σειρά αρχαιότητας οι βαθμοί: «…βγ) πρόεδρος, εισαγγελέας πρωτοδικών, πρωτοδίκης, αντεισαγγελέας πρωτοδικών, δικαστής ειδικής επετηρίδας, πάρεδρος πρωτοδικείου, πάρεδρος εισαγγελίας. 

Περαιτέρω, στην παράγραφο 3 ορίζεται ότι «Μεταξύ των δικαστικών λειτουργών που ανήκουν στην ίδια βαθμίδα εξομοίωσης, προβαδίζει ο αρχαιότερος στον βαθμό με την εξής σειρά: α) δικαστές, πλην προέδρων πρωτοδικών ειδικής επετηρίδας και πρωτοδικών ειδικής επετηρίδας, β) εισαγγελείς, γ) επίτροποι, δ) δικαστές ειδικής επετηρίδας πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων.

Ως προεκτέθηκε, θεωρούμε ότι η επιλογή των όρων «πρόεδρος πρωτοδικών ειδικής επετηρίδας» και «δικαστές ειδικής επετηρίδας» είναι άστοχη καθώς: Ο όρος «πρόεδρος πρωτοδικών» απαντάται σε ανυπολόγιστο αριθμό νομοθετημάτων ο εντοπισμός και η προσαρμογή των οποίων είναι πρακτικά αδύνατη. Η δημιουργία υποκατηγορίας του αντίστοιχου όρου, ενώ το πεδίο οριοθέτησης των καθηκόντων του προέδρου πρωτοδικών είναι συγκεκριμένο, θα δημιουργήσει σοβαρές ερμηνευτικές δυσχέρειες στην εφαρμογή των νομοθετημάτων που παγίως γνωρίζουν ένα βαθμό προέδρου πρωτοδικών. Παράλληλα, οδηγεί σε άτοπα με ασαφείς δικονομικές προεκτάσεις, όπως π.χ. στις περιπτώσεις αναπλήρωσης πρωτοδίκη της γενικής επετηρίδας σε πολυμελές πρωτοδικείο, τριμελέςπλημμελειοδικείο και δικαστήριο ανηλίκων, που αναμενόμενα γίνεται από πρωτοδίκη (ειδικής επετηρίδας), γεγονός ασύμβατο με την ιδιότητα του προέδρου πρωτοδικών (βλ. άρθρο 66 νομοσχεδίου που τροποποιεί το άρθρο 5 ΚΟΔΚΔΛ).

 Τέλος, η αναφορά έστω και τιμητικά σε διακριτή έννοια προέδρου πρωτοδικών ειδικής επετηρίδας θα απέκλειε γραμματικά το βαθμό αυτό από την εκτέλεση καθηκόντων προανάκρισης, γεγονός που θα δημιουργούσε τεράστια υπηρεσιακή αναστάτωση σε μεγάλο τμήμα των νυν πταισματοδικών).

Σύμφωνα με τα παραπάνω προτείνουμε: την απάλειψη των όρων «πρόεδροςπρωτοδικών ειδικής επετηρίδας», «δικαστές ειδικής επετηρίδας» και την αντικατάστασή τους στο σύνολο του νομοθετήματος με τον σαφή όρο «πρωτοδίκες ειδικής επετηρίδας», που αποτυπώνει επιτυχώς τα καθήκοντα και την υπηρεσιακή κατάσταση των συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών και αντιστοιχεί στο πνεύμα και το γράμμα του ν.5108/2024,

Άρθρα 81 88 και 89 ΚΟΔΚΔΛ: Με το υπό κρίση νομοσχέδιο, δε προβλέπονται παρεμβάσεις στα άρθρα 81, 88 και 89 του ΚΟΔΚΔΛ, ως θα ήταν αναγκαίο. Ως εκ τούτου επαναλαμβάνουμε τις προτάσεις μας ως προς αυτά ενόψει μελλοντικής τροποποίησής τους.

Άρθρο 81ΚΟΔΚΔΛ:

Εκτιμώντας α) ότι το νομοθετικό πλαίσιο των υπηρεσιακών μεταθέσεων τωνδικαστικών λειτουργών, ανήκει στον πυρήνα του πλέγματος εγγυήσεων της προσωπικής τους ανεξαρτησίας, β) ότι τόσο η υποχρέωση ύπαρξης πλήρους και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, όσο και το δικαίωμα προσφυγής σε δικαστήριο, που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα και αποτελούν δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβάνουν και εκείνες τις αποφάσεις, που αφορούν στις υπηρεσιακές μεταθέσεις, αποσπάσεις ή τοποθετήσεις (βλ. ενδεικτικά ΔΕΕ 16-11/2021 για υποθέσεις C-748/2019- 754/2019 σε ΤΝΠ NOMOS) και γ) τανέα δεδομένα ως προς τη δυνατότητα αυτεπάγγελτης μετάθεσης δικαστικών λειτουργών, η οποία κατά το ΔΕΕ δύναται να υπονομεύσει τη δικαστική ανεξαρτησία (βλ. ενδεικτικά ΔΕΕ 798/2021 για υπόθεση C-487/2019 σε https://curia.europa.eu), επισημαίνουμε ότι είναι αναγκαία η άμεση άρση όλων των νομοθετικών περιορισμών (ελάχιστο όριο μειοψηφίας) στη δυνατότητα άσκησης προσφυγής κατά απόφασης που αφορά μετάθεση, απόσπαση ή τοποθέτηση δικαστικού λειτουργού, ως ισχύει ήδη για τις προαγωγές.

Για το λόγο αυτό προτείνουμε την τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 81ν.4938/2022 (η οποία εφαρμόζεται αναλόγως κατά παραπομπή της διάταξης του άρθρου 91 παρ. 12 ως προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης), που με τη σημερινή μορφή της είναι απροϋπόθετη μόνο ως προς τις υπηρεσιακές προαγωγές, ώστε να αρθούν οι προϋποθέσεις ελάχιστης μειοψηφίας και για τις τοποθετήσεις, μεταθέσεις και αποσπάσεις δικαστικών λειτουργών και να υπάρξει ουσιαστικό πεδίο λειτουργίας του ενδίκου βοηθήματος.

Ως εκ τούτου, προτείνεται τροποποίηση με αναδρομική ισχύ από 01.06.2024 ωςακολούθως: «Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 8 του άρθρου 81 ν. 4938/2022τροποποιείται ως εξής: «Προσφυγή στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της απόφασης του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου που αφορά προαγωγή, τοποθέτηση, μετάθεση και απόσπαση έχει δικαίωμα να ασκήσει ο δικαστικός λειτουργός τον οποίο αφορά η απόφαση αυτή».

Τέλος, προτείνουμε στο τέλος της παρ. 8 να προστεθεί νέο εδάφιο, στο οποίο ναπροβλέπεται η υποχρεωτική κλήτευση των εκπροσώπων της οικείας δικαστικής ένωσης στην Ολομέλεια σε περίπτωση άσκησης προσφυγής κατά της απόφασης του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου. Το νέο εδάφιο προτείνεται να έχει το ακόλουθο περιεχόμενο: «Στις περιπτώσεις αυτές, κατά την εκδίκαση της προσφυγής καλούνται υποχρεωτικά να παραστούν οι εκπρόσωποι της οικείας δικαστικής ένωσης· αν ο προσφεύγων είναι μέλος περισσότερων δικαστικών ενώσεων, καλείται να επιλέξει ποια δικαστική ένωση θα παρασταθεί στην Ολομέλεια. Οι εκπρόσωποι των δικαστικών ενώσεων έχουν δικαίωμα ναλάβουν γνώση όλων των στοιχείων του φακέλου και να διατυπώσουν τις απόψεις τους».

Άρθρο 88ΚΟΔΚΔΛ: Η σύμφωνη με το ενωσιακό δίκαιο ερμηνεία επιβάλλει όπως, κατά την κρίση του αρμόδιου οργάνου (δηλ. του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου) σχετικά με την προαγωγή των παρέδρων πρωτοδικείου και εισαγγελίας σε θέσεις πρωτοδικών και αντεισαγγελέων πρωτοδικών αντίστοιχα, αναγνωρίζεται η δυνατότητα να λαμβάνεται υπόψη η διάρκεια του δοκιμαστικού σταδίου που έχει διανυθεί και η απόδοση των παρέδρων και η εμπειρία που έχουν αποκτήσει κατά το διανυθέν αυτό χρονικό διάστημα της δοκιμαστικής περιόδου, ώστε με την τήρηση της αρχής της αναλογικότητας να μπορεί το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο να αποφασίσει την προαγωγή των παρέδρων, ακόμα καιαν δεν έχει συμπληρωθεί η 10μηνη δοκιμαστική υπηρεσία, εφόσον με βάση τα πιο πάνω στοιχεία κρίνεται ο πάρεδρος κατάλληλος για προαγωγή. Αυτόματη παράταση του δοκιμαστικού σταδίου, ανεξάρτητα από τα στοιχεία αυτά δεν είναι συμβατή με το ενωσιακό δίκαιο. Παράλληλα, πρέπει ρητά να προβλεφθεί, προς διασφάλιση της ουσιαστικής ισότητας γυναικών και ανδρών ως προς την υπηρεσιακή τους εξέλιξη, ότι σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο αποφασίσει τη συνέχιση της δοκιμαστικής υπηρεσίας των παρέδρων για τον χρόνο που υπολείπεται μέχρι την συμπλήρωση συνολικά 10μήνου, η προαγωγή τους σε θέση πρωτοδίκη ή αντεισαγγελέα ενεργεί αναδρομικά όχι μόνο ως προς τον καθορισμό της κατά το άρθρο 65 νέου ΚΟΔΚΔΛ σειράς αρχαιότητας, αλλά και ως προς την εν γένει υπηρεσιακή και μισθολογική τους εξέλιξη.

Άρθρο 89ΚΟΔΚΔΛ: Η παρ. 1 να τροποποιηθεί ως εξής: «1. Σε πρόεδρο πρωτοδικών προάγεται πρωτοδίκης της γενικής επετηρίδας με πέντε (5) τουλάχιστον έτη υπηρεσίας πρωτοδίκη στη γενική επετηρίδα, στην οποία συνυπολογίζεται και η υπηρεσία του παρέδρου πρωτοδικείου».

Άρθρο 88 νομοσχεδίου (τροποποίηση άρθρου 90 ΚΟΔΚΔΛ)

Με την προτεινόμενη ρύθμιση ορίζεται η διαδικασία ένταξης των πρωτοδικών της ειδικής επετηρίδας, στη γενική επετηρίδα. Η διαδικασία είναι σαφής και σταθερή, χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς και ελάχιστες ποσοστώσεις εισαγωγής, όπως είχαμε αιτηθεί και πριν τη θέση σε ισχύ του ν. 5108/2024. Ως εκ τούτου, είναι δυνατή η αξιολόγηση και εισαγωγή όλων των πρωτοδικών της ειδικής επετηρίδας που θα αιτηθούν ένταξη στη γενική και αυτό θα ισχύει μία φορά κάθε έτος. Περαιτέρω, κατά την παράγραφο 5 το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο«…μπορεί, με αιτιολογημένη απόφασή του, να απορρίψει την αίτηση της παρ. 2, αν κρίνει ότι ο αιτών δεν έχει τη δυνατότητα ένταξης στη γενική επετηρίδα.».

Θεωρούμε ότι η διάταξη θα πρέπει να γίνει πιο ορισμένη ως προς τα κριτήριααπόρριψης αιτούντος, ήτοι να καταγραφούν τα βασικά στοιχεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εν δυνάμει τον κορμό μιας αιτιολογημένης απόφασης απόρριψης εκ μέρους του Α.Δ.Σ. (π.χ. ποιότητα αποφάσεων, ταχύτητα στην έκδοση, ικανότητα διεύθυνσης διαδικασίας κλπ), ώστε να είναι δυνατό ο αιτών να γνωρίζει εξαρχής ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί και να μπορεί ευλόγως να αναμένει ότι εφόσον τις πληροί η αίτησή του θα γίνει δεκτή.

Ακόμη, αναγκαία είναι η θέσπιση ένδικου βοηθήματος προσφυγής, ενώπιον τηςΟλομέλειας του ΑΠ, χωρίς ελάχιστο πλαφόν ψήφων μειοψηφίας, ως ισχύει στην προσφυγή κατά απόφασης προαγωγής, προκειμένου σε περίπτωση απόρριψης, η αίτηση του αιτούντος να μπορεί να διέλθει και από την τελική κρίση του Ανώτατου Δικαστηρίου σε πλήρη σύνθεση.

Τέλος, ειδικά για το πρώτο έτος εφαρμογής της διαδικασίας εισαγωγής στη γενικήεπετηρίδα που θα λάβει χώρα το Μάρτιο του 2025, θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα εξής:

Σύμφωνα με το πρόγραμμα επιμόρφωσης των πρωτοδικών της ειδικής επετηρίδας, που προβλέπει την κατά τμήματα επιμόρφωση, η ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου της πρακτικής εκπαίδευσης θα λάβει χώρα για το α΄ τμήμα την 06.02.2025, για το β΄ τμήμα την 10.03.2025, για το γ΄τμήμα την 25.04.2025 και για το δ΄ τμήμα την 28.05.2025. Για το λόγο αυτό, δοθέντος ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης της επιμόρφωσης και της επιθεώρησης δεν ανήκει στη διακριτική ευχέρεια των αιτούντων την ένταξη στη γενική επετηρίδα, αλλά εξαρτάται και από τα λοιπά υπηρεσιακά τους καθήκοντα για το τρέχον δικαστικό έτος, ως χρόνος εκτίμησης πλήρωσης των προϋποθέσεων εισαγωγής στη γενική επετηρίδα θαπρέπει να θεωρείται ο χρόνος συνεδρίασης του Α.Δ.Σ. Σε αντίθετη περίπτωση ενδέχεται να εμποδισθεί αναίτια η δυνατότητα υποβολής αίτησης εκείνων των πρωτοδικών της ειδικής επετηρίδας που ενώ το επιθυμούν, για λόγους αντικειμενικούς (π.χ. τοποθέτηση στο γ΄ ή δ΄ τμήμα επιμόρφωσης ή τυχόν αναρρωτική άδεια ή άδεια ανατροφής) δεν έχουν ολοκληρώσει την επιμόρφωση. 

Επιπλέον, ειδικά για το πρώτο αυτό έτος, προτείνεται η έκθεση επιθεώρησης του αιτούντος να συνταχθεί από τους κατά τόπους Προέδρους Εφετών, για να είναι εφικτή η τήρηση των προθεσμιών του νομοσχεδίου, ενώ αναγκαία εμφανίζεται ειδικά για φέτος η παράταση του χρόνου κατάθεσης των αιτήσεων.

Περαιτέρω, επί σκοπώ αποσαφήνισης των ζητημάτων οικονομικής αντιστοίχισηςμεταξύ των βαθμών ιεαραρχίας, προτείναμε ήδη και επαναλαμβάνουμε την προσθήκη νέας παραγράφου στο άρθρο 90 με το εξής περιεχόμενο:

«Υπηρεσιακή και μισθολογική κατάσταση πρωτοδικών ειδικής επετηρίδας.1. Οιπρωτοδίκες της ειδικής επετηρίδας δεν προάγονται. 2. Από την 16.9.2024: α) οι δόκιμοι ειρηνοδίκες λαμβάνουν τις πλήρεις αποδοχές του παρέδρου πρωτοδικείου, β), οι ειρηνοδίκες Δ΄ Τάξης και ειρηνοδίκες Γ΄ Τάξης, που κατά τον χρόνο της ένταξή τους στην ειδική επετηρίδα δεν έχουν συμπληρώσει τα 7 έτη δικαστικής υπηρεσίας λαμβάνουν τις πλήρεις αποδοχές του πρωτοδίκη που έχει συμπληρώσει έως τέσσερα (4) έτη υπηρεσίας, γ) οι ειρηνοδίκες Γ΄ Τάξης που κατά τον χρόνο της ένταξή τους στην ειδική επετηρίδα έχουνσυμπληρώσει τα 7 έτη δικαστικής υπηρεσίας, καθώς και οι ειρηνοδίκες Β΄ Τάξης που κατάτον χρόνο της ένταξή τους στην ειδική επετηρίδα δεν έχουν συμπληρώσει τα 16 χρόνια δικαστικής υπηρεσίας λαμβάνουν πλήρεις αποδοχές προέδρου πρωτοδικών κατ’ αναλογία του άρθρου 4 παρ. 1 Ν. 2521/1997, δ) οι ειρηνοδίκες Β΄ Τάξης που κατά τον χρόνο της ένταξής τους στην ειδική επετηρίδα έχουν συμπληρώσει τα 16 έτη, ακόμα και αν δενεκδόθηκε ΦΕΚ για την προαγωγή τους, άμεσα εντάσσονται ως αντιστοιχούντες σε πρόεδρο πρωτοδικών κατ’ εφαρμογή του άρθρου 8 παρ. 1 Ν. 5108/2024, ενώ συνεχίζουν να λαμβάνουν τις πλήρεις αποδοχές του προέδρου πρωτοδικών, ε) οι ειρηνοδίκες Α΄ Τάξης, που κατά τον χρόνο της ένταξή τους στην ειδική επετηρίδα έχουν συμπληρώσει τα 18 έτη δικαστικής υπηρεσίας λαμβάνουν με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης,προσαύξηση ίση με τα πενήντα εκατοστά (50/100) της διαφοράς μεταξύ του βασικού μισθού που λαμβάνουν με το βασικό μισθό του εφέτη, στ) οι ειρηνοδίκες Α΄ Τάξης που κατά τον χρόνο της ένταξή τους στην ειδική επετηρίδα έχουν συμπληρώσει τα 20 έτη δικαστικής υπηρεσίας λαμβάνουν, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης,προσαύξηση ίση με το ενενήντα τοιςεκατό (90/100) της διαφοράς μεταξύ του βασικού μισθού που λαμβάνουν με το βασικό μισθό του εφέτη και ζ) οι ειρηνοδίκες Α΄ τάξης που κατά τον χρόνο της ένταξή τους στην ειδική επετηρίδα έχουν συμπληρώσει τα 24 έτη δικαστικής υπηρεσίας λαμβάνουν, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, τον βασικό μισθό του εφέτη».

Με το υπό κρίση νομοσχέδιο δεν επέρχεται παρέμβαση στα άρθρα 93, 100, 102,109, 121, 126 και 129 ΚΟΔΚΔΛ που όμως είναι αναγκαίες και ως εκ τούτουεπαναλαμβάνονται ως κατατέθηκαν ήδη με τις από 09.07.2024 προτάσεις μας. 

Ειδικότερα:

Άρθρο 93 ΚΟΔΚΔΛ

Προτείνουμε να καταργηθεί το στοιχ. β΄ της παρ. 2.

Άρθρα 100 και 102 ΚΟΔΚΔΛ

Προτείνεται η απάλειψη από τα άρθρα 100 και 102 ΚΟΔΚΔΛ των διατάξεων πουπροβλέπουν μεταξύ των κριτηρίων, που λαμβάνονται υπόψη κατά την επιθεώρηση, την αναίρεση ή εξαφάνιση αποφάσεων κατά παραδοχή ενδίκου μέσου και εκείνων που προβλέπουν ειδικό έλεγχο από τον Επιθεωρητή των αποφάσεων περί αναβολών, καθώς και εκείνων που προβλέπουν σύνταξη από τον πρόεδρο του Τμήματος γραπτής γνώμης με τα κριτήρια του άρθρου 102 για τους επιθεωρούμενους δικαστές του τμήματός του (άρθρο 100 παρ. 6 ΚΟΔΚΔΛ).

Άρθρο 109 ΚΟΔΚΔΛ

Να προστεθεί στο άρθρο 109 παρ. 2 περ. ε΄ ΚΟΔΚΔΛ νέο εδάφιο με το εξήςπεριεχόμενο: «Δεν θεωρείται αδικαιολόγητη η καθυστέρηση ούτε αφαιρείται η δικογραφία από τον δικαστή που τη χειρίζεται, ακόμα και αν δεν έχει εκδοθεί απόφαση μέσα σε οκτώ (8) μήνες από τη συζήτηση, εφόσον ο δικαστής εξέδωσε τους προηγούμενους δώδεκα (12) μήνες τουλάχιστον εκατόν είκοσι (120) αποφάσεις πολιτικών υποθέσεων, εφόσον υπηρετεί στο Πρωτοδικείο και τουλάχιστον πενήντα (50) αποφάσεις πολιτικών υποθέσεων εφόσον υπηρετεί στο Εφετείο».

Άρθρο 121 ΚΟΔΚΔΛ

Στο άρθρο 121 να προστεθεί νέα παρ. 3, στην οποία να προβλέπεται η υποχρεωτική κλήτευση των εκπροσώπων της οικείας δικαστικής ένωσης ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων, όπως αντίστοιχα προβλέπει το άρθρο 200 παρ. 12 Ν. 4798/2021 για την πειθαρχική διαδικασία των δικαστικών υπαλλήλων. Η νέα παρ. 3 προτείνεται να έχει το ακόλουθο περιεχόμενο: «3. Κατά τη διαδικασία ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων καλούνται υποχρεωτικά να παραστούν οι εκπρόσωποι της οικείας δικαστικής ένωσης· αν ο πειθαρχικά διωκόμενος είναι μέλος περισσότερων δικαστικών ενώσεων, καλείται να επιλέξει ποια δικαστική ένωση θα παρασταθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο. Οι εκπρόσωποι των δικαστικών ενώσεων έχουν δικαίωμα να λάβουν γνώση όλων των αποδεικτικών στοιχείων που έχουν συλλεγεί, να απευθύνουν ερωτήσεις στους μάρτυρες και στονδιωκόμενο δικαστικό λειτουργό και να διατυπώσουν τις απόψεις τους, οι οποίεςκαταχωρίζονται στο πρακτικό του άρθρου 122 παρ. 3. Οι εκπρόσωποι των δικαστικών ενώσεων αποχωρούν πριν από την έναρξη της διάσκεψης».

Άρθρο 126 ΚΟΔΚΔΛ

Να καταργηθεί η παρ. 2 που προβλέπει υποχρεωτική παραπομπή με το ερώτηματης οριστικής απόλυσης εκείνου του δικαστικού λειτουργού, που παραλείπεται να προαχθεί για τρίτη τουλάχιστον φορά λόγω ανεπάρκειας. Υπενθυμίζεται ότι το αντίστοιχο άρθρο του προϊσχύσαντος ΚΟΔΚΔΛ (Ν. 1756/1988) αρχικά αντιμετώπιζε το ζήτημα της ανεπάρκειας των παρέδρων πρωτοδικείου και εισαγγελίας και δοκίμων ειρηνοδικών να διοριστούν σε θέση ισόβιου δικαστικού λειτουργού, μετά την συμπλήρωση της δοκιμαστικής υπηρεσίας τους και επεκτάθηκε σε ισόβιους δικαστικούς λειτουργούς με τονΝ. 1968/1991, ενώ η ίδια ρύθμιση επαναλήφθηκε και στον ισχύοντα ΚΟΔΚΔΛ (Ν.4938/2022). Ωστόσο, η ρύθμιση αυτή κρίνεται υπερβολική και ανεπιεικής, ιδίως όταν οι προηγούμενες παραλείψεις από τις προαγωγές δεν συνιστούν βαριά περίπτωση αθέτησης των υπηρεσιακών υποχρεώσεων και δεν δικαιολογούν από μόνες τους την πειθαρχική ποινή της οριστικής απόλυσης.

Εξάλλου, δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι κατά τον ισχύοντα ΚΟΔΚΔΛ δεν αποκλείεται και η αδυναμία του δικαστικού λειτουργού να ανταποκριθεί στιςυπηρεσιακές του υποχρεώσεις για ένα μόνο δικαστικό έτος μπορεί να δικαιολογήσει την επιβολή της πειθαρχικής αυτής ποινής. Η άθροιση τριών παραλείψεων για υπηρεσιακή ανεπάρκεια, που από μόνη της η καθεμία δεν μπορεί να δικαιολογήσει την οριστική απόλυση, συνιστά κατ’ ουσία εισαγωγή αμάχητου τεκμηρίου υπηρεσιακής ανεπάρκειας, που κρίνεται ως αντίθετο στις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν το πειθαρχικό δίκαιο και ιδίως εκείνη της αναλογικότητας.

Άρθρο 129

Να καταργηθεί η διάταξη του άρθρου 129 παρ. 8 ΚΟΔΚΔΛ (αντίστοιχα και τουάρθρου 19 παρ. 5 ΚΟΔΚΔΛ) κατά το μέρος που προβλέπεται σύστημα αρίθμησης-κατάταξης των υποθέσεων από το 1 έως το 5, ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη δυσχέρειά τους, διότι στην πράξη είναι ανεφάρμοστο και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των δικαστηρίων.

Τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας:

Άρθρο 6 νομοσχεδίου (τροποποίηση άρθρου 18 ΚΠολΔ)

Με τη νέα διάταξη (που συνδέεται άμεσα με το άρθρο 4 του ίδιου νομοσχεδίου μεαντικείμενο την αρμοδιότητα του Μονομελούς Πρωτοδικείου), προσδιορίζεται η καθ΄ ύλην αρμοδιότητα των πολυμελών πρωτοδικείων στον πρώτο και δεύτερο βαθμό. Ως προς το ζήτημα της συνολικής διαστρωμάτωσης της αστικής ύλης, η θέση της Ένωσης, που εκφράστηκε και από τον εκπρόσωπό της στην επιτροπή κατάρτισης των αλλαγών στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (η συμμετοχή του οποίου επετράπη σε αντίθεση με την επιτροπή του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων), ήταν ότι ενόψει της ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, είναι ευκαιρία να δημιουργηθεί στο ελληνικό δικονομικό σύστημα μία σαφής πυραμιδοειδής διαστρωμάτωση. Ως εκ τούτου ιδανικά οι υποθέσεις θαδικάζονταν σε πρώτο βαθμό αποκλειστικά από τα πρωτοδικεία, σε δεύτερο βαθμόαποκλειστικά από τα εφετεία και ο αναιρετικός έλεγχος από τον Άρειο Πάγο. 

Στα πλαίσια της υλοποίησης της ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, επισημάνθηκε έγκαιρα ότι, προκειμένου να λάβει χώρα αυτή ομαλά, θα πρέπει να συνοδευθεί από σημαντικό αριθμό αύξησης οργανικών θέσεων εφετών, καθώς πολύ σύντομα θα πρέπει οι περίπου 400 εφέτες να υποδεχθούν το σύνολο της δικαστικής «παραγωγής» του ενοποιημένου πρώτου βαθμού που πλησιάζει τους 2.000 δικαστές πρώτου βαθμού.

Υπήρξαν απόψεις περί συμπίεσης μέρους της ύλης της κατ΄ έφεση δίκης, όχι στοεφετείο, αλλά στο πολυμελές πρωτοδικείο. Μάλιστα ακούστηκαν στο δημόσιο διάλογο και πιο ακραίες προτάσεις, περί της αφαίρεσης όλης της αστικής ύλης από τα εφετεία ή της ανάθεσης στα πολυμελή πρωτοδικεία του μεγαλύτερου μέρους της, ήτοι της εκδίκαση κατ΄ έφεση υποθέσεων με αντικείμενο έως 100.000 ευρώ. Η επιλογή αυτή, παρά την προφανή ελάφρυνση, που προκαλεί στο εφετείο, σε βάρος του πολυμελούς πρωτοδικείου, αφενός θα ανέτρεπε την κανονικότητα που είναι το κατ΄ έφεση δικαστήριο να συντίθεται από ιεραρχικά ανώτερους δικαστές σε σχέση με το πρωτοβάθμιο, αξιοποιώντας την εμπειρία τους, αφετέρου αναμενόταν να προκαλέσει σημαντικά λειτουργικά προβλήματα στις συνθέσεις των νέων πολυμελών πρωτοδικείων, ιδίως των επαρχιακών, αφού οι πολυμελείς συνθέσεις του ίδιου δικαστηρίου, θα καλούνται να δικάζουν τις πρωτόδικες αποφάσεις των ομόβαθμων πια συναδέλφων τους. Παράλληλα, τυχόν ραγδαία απομείωση τηςενασχόλησης των εφετών με την πολιτική δίκη, ενδέχεται να είχε αρνητική επίδραση σε εκείνο το τμήμα του Σώματος που θα αποτελέσει τη δεξαμενή των δικαστών που θα στελεχώσουν τον Άρειο Πάγο.

Εκτιμώντας ότι για το πρώτο μεταβατικό διάστημα, μέχρι την θέσπιση τωναναγκαίων νέων οργανικών θέσεων, είναι αναγκαίο η ύλη του Εφετείου να παραμείνει ανάλογη με τον αριθμό των υπηρετούντων σε αυτά δικαστών, φρονούμε ότι η εκδίκαση των εφέσεων κατά αποφάσεων Μονομελούς Πρωτοδικείου όταν η αξία της διαφοράς δεν υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, ή όταν το μίσθωμα της μισθωτικής διαφοράς δεν υπερβαίνει τα 800 ευρώ ή στις ειδικές περιπτώσεις των άρθρων 14 ως 24 του άρθρου 16, αποτελεί ένα λογικό προσωρινό συμβιβασμό μεταξύ του δέοντος και του όντος. 

Είναι όμως αναγκαίο, προκειμένου η μεταρρύθμιση να επιτύχει τον διακηρυγμένο σκοπό της που είναι η έκδοση ποιοτικών αποφάσεων σε συντομότερο χρόνο, να ενισχυθεί το εφετείο με τουλάχιστον 200 νέες οργανικές θέσεις, ώστε να ισορροπήσει αριθμητικά η πυραμίδα της Δικαιοσύνης και ακολούθως να μεταφερθεί πλήρως η κατ΄ έφεση δίκη, στη φυσική της θέση που είναι το εφετείο.

Άρθρο 19 νομοσχεδίου ( Τροποποίηση άρθρου 215παρ.1 ΚΠολΔ)

Με την ως άνω ρύθμιση ορίζεται η κατάθεση δικογράφου σε περίπτωση αγωγής

που απευθύνεται σε περιφερειακή έδρα πρωτοδικείου κατά την έννοια του ν. 5108/2024.

Θεωρούμε ότι η δυνατότητα της διαζευκτικής επιλογής ως προς τον τόπο κατάθεσης του δικογράφου, παρά την σχετική διευκόλυνση που μπορεί να αποτελεί για τους πληρεξούσιους δικηγόρους, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές δυσλειτουργίες στον τρόπο διαχείρισης της αστικής ύλης και τον καταμερισμό αυτής.

Άρθρο 50 (Μεταβατική διάταξη):

Με την ως άνω διάταξη ορίζεται ειδικά η αρμοδιότητα εκδίκασης των εφέσεωνκατά αποφάσεων εκούσιας δικαιοδοσίας αρμοδιότητας έως τώρα ειρηνοδικείου. Επί το τέλει της σαφήνειας και ανεξάρτητα από την γενική αρχή του διαχρονικού δικονομικού δικαίου που προβλέπεται στο άρθρο 24παρ.1 ΕισΝΚΠολΔ, πρέπει να αποσαφηνιστεί με ειδική μεταβατική διάταξη το αρμόδιο δικαστήριο για την εκδίκαση της έφεσης κατά αποφάσεων:

α) Ειρηνοδικείου που εκδόθηκαν πριν την 16.09.2024

β) Ειρηνοδικείου σε υποθέσεις που συζητήθηκαν πριν την 15.09.2024 και η απόφαση θα εκδοθεί μετά την 16.09.2024.

γ) Μονομελούς Πρωτοδικείου με αντικείμενο ανώτερο των 20.000€ και έως 30.000€ κατά τις αντίστοιχες ως άνω διακρίσεις

δ) Μονομελούς Πρωτοδικείου με μίσθωμα ανώτερο από 600€ έως 800€ που εκδόθηκαν πριν την 16.09.2024 κατά τις αντίστοιχες ως άνω διακρίσεις

Περαιτέρω επί εφέσεων κατ’ αποφάσεων επί ανακοπών κατά της εκτέλεσης προς αποφυγή ερμηνευτικών δυσχερειών πρέπει να προσδιορισθεί ειδικά ότι το κριτήριο προσδιορισμού της καθ΄ ύλην αρμοδιότητας θα είναι το ύψος του ποσού που επιδικάστηκε με τον εκτελεστό τίτλο.

Τέλος, θα πρέπει να ρυθμισθεί με μεταβατική διάταξη και η περίπτωση των υποθέσεων, που συζητήθηκαν μέχρι την 15.09.2024 στο μονομελές ή το πολυμελές πρωτοδικείο, πλην όμως ήταν αρμοδιότητας του προς κατάργηση ειρηνοδικείου. Θα πρέπει να προβλεφθεί νομοθετικά η υποχρέωση του δικαστηρίου να κρατήσει και να δικάσει τις υποθέσεις αυτές, καθώς η τυχόν παραπομπή είναι πλέον άνευ νοήματος και δεν εξυπηρετεί την οικονομία της δίκης.

Άρθρο 51 (καταργούμενες διατάξεις)

Με το άρθρο αυτό φαίνεται να καταργείται μεταξύ άλλων και ολόκληρη η διάταξητου άρθρου 683 ΚΠολΔ. Ως προς τη δεύτερη και την τρίτη παράγραφο αυτό είναι εύλογο καθώς οι παράγραφοι αυτοί αναφέρονται στα καταργούμενα ήδη ειρηνοδικεία. Πλην όμως οι παράγραφοι 4 και 5 του άρθρου αυτού που προβλέπει συντρέχουσα δικαιοδοσία του τόπου εκτέλεσης του ασφαλιστικού μέτρου και τις συνέπειες της αναρμοδιότητας δέον να διατηρηθούν ή να ορισθούν ειδικά σε άλλη διάταξη.

Eurojackpot: Απόψε στις 21:15 η κλήρωση για τα 77 εκατ. ευρώ – Μέχρι τις 19:00 η κατάθεση δελτίων αποκλειστικά στα καταστήματα ΟΠΑΠ

 


Λίγες ώρες απομένουν για τη μεγάλη κλήρωση του Eurojackpot, καθώς στις 21:15 το δημοφιλές ευρωπαϊκό παιχνίδι μοιράζει 77 εκατ. ευρώ στους νικητές της πρώτης κατηγορίας, έπειτα από 8 συνεχόμενα τζακ ποτ.

 

«Μόνο το Eurojackpot μπορεί να προσφέρει έπαθλα τέτοιου μεγέθους, για αυτό και έχει αποκτήσει το δικό του κοινό και στην Ελλάδα. Τα ποσά που μοιράζει είναι αστρονομικά, με το ενδιαφέρον των παικτών να αυξάνεται συνεχώς. Ο καθένας σκέφτεται το πώς θα μπορούσε να αλλάξει η ζωή του με ένα τόσο μεγάλο έπαθλο», αναφέρει η κα Αθηνά Φωτεινιά, ιδιοκτήτρια καταστήματος ΟΠΑΠ στην οδό Σμύρνης 33 στο Αιγάλεω. 

«Όσοι επιθυμούν να διεκδικήσουν τα 77 εκατ. ευρώ της αποψινής κλήρωσης μπορούν να καταθέτουν τα δελτία τους αποκλειστικά στα καταστήματα ΟΠΑΠ σε όλη την Ελλάδα, έως τις 19:00. Η κατάθεση δελτίων γίνεται τόσο στους πάγκους εξυπηρέτησης των καταστημάτων ΟΠΑΠ, όσο και μέσω της εφαρμογής OPAP Store App», συμπληρώνει.

 



«Πριν από λίγες ημέρες, ένας τυχερός κέρδισε περισσότερα από 290.000 ευρώ στη δεύτερη κατηγορία του Eurojackpot, καταθέτοντας το δελτίο το στο κατάστημα μας. Πρόκειται για δελτίο συμπληρωμένο με προσωπικές επιλογές αριθμών και κόστος μόλις 5 ευρώ», υπογραμμίζει η κα Φωτεινιά.

 

Κέρδη έως και 120 εκατομμύρια ευρώ

 

Oι κληρώσεις του Eurojackpot πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη, στις 21:15, και Παρασκευή, στις 21:00, στο Ελσίνκι. Στο παιχνίδι, που μοιράζει έπαθλα που ξεκινούν από 10 εκατομμύρια και φτάνουν έως και 120 εκατομμύρια ευρώ, συμμετέχουν ακόμα 18 χώρες εκτός της Ελλάδας.

 

Στις υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες, υπάρχουν συνολικά 12 κατηγορίες κερδών. Στην Ελλάδα ωστόσο, καθιερώθηκε μια επιπλέον κατηγορία κερδών για τους παίκτες που προβλέπουν σωστά δύο αριθμούς, έναν σε κάθε πεδίο.

 

Τα ομαδικά δελτία και το «ΟΠΑΠ Επιβραβεύσεις»

 

Στο δελτίο του Eurojackpot υπάρχουν 6 στήλες συνολικά, με κάθε στήλη να περιλαμβάνει 2 πεδία συμπλήρωσης αριθμών. Οι παίκτες επιλέγουν τουλάχιστον 5 αριθμούς στο πρώτο πεδίο, από το 1 έως το 50, και τουλάχιστον 2 αριθμούς στο δεύτερο πεδίο, από το 1 έως το 12.

 

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής πλήρους ή τυποποιημένου συστήματος, τυχαίας επιλογής αριθμών, συνεχόμενων κληρώσεων και συμμετοχής σε ομαδικό δελτίο.

Σύμφωνα με την κα Φωτεινιά, «τα ομαδικά δελτία είναι πολύ διαδομένα στο Eurojackpot, καθώς οι παίκτες μπορούν να συμμετέχουν στις κληρώσεις με περισσότερα επιλεγμένα νούμερα στο δελτίο τους, χωρίς να εκτινάσσεται το κόστος συμμετοχής. Αρκετοί από τους πελάτες μας προτιμούν τα ομαδικά δελτία, ειδικά σε μεγάλα έπαθλα όπως το σημερινό».

 

Οι παίκτες του Eurojackpot μπορούν να σκανάρουν τα δελτία τους στην εφαρμογή OPAP Store App για να δουν αν έχουν κερδίσει. Παράλληλα, συμμετέχουν και στο πρόγραμμα πιστότητας «ΟΠΑΠ Επιβραβεύσεις», μέσω του οποίου διεκδικούν προνόμια και δώρα.