Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Αλλαγή σκυτάλης στην Εισαγγελία Πειραιά



Αλλάζει χέρια η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, καθώς αποχωρεί λόγω προαγωγής της σε Αντεισαγγελέα Εφετών η μέχρι πρότινος Διευθύνουσα την Εισαγγελία Ειρήνη Μαραγκάκη.

Τη σκυτάλη παραλαμβάνει η συνάδελφος της Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Βασιλική Παπαδοπούλου.

Η διάδοχος της κ. Μαραγκάκη είναι εσωτερική μεταγραφή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, όπου εκεί, τη θέση του εποπτεύοντα την Εισαγγελία καταλαμβάνει πάντα ο αρχαιότερος.

Η μέχρι πρότινος προϊσταμένη της Εισαγγελίας, Ειρήνη Μαραγκάκη, τοποθετήθηκε στην Εισαγγελία Εφετών Αθήνας, όπου αναλαμβάνει καθήκοντα με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, στις 16 Σεπτεμβρίου.

Αντίθετα, αμετακίνητη παραμένει στη θέση της, η Διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών Πειραιά Εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Βλάχου, η οποία επέστρεψε στον Πειραιά, μετά τη λήξη της θητείας της στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Ως γνωστόν, η κ. Βλάχου ήταν εποπτεύουσα εισαγγελέας της ΕΥΠ και ήταν η εισαγγελέας, το όνομα της οποίας συνδέθηκε με την υπόθεση των υποκλοπών, καθώς ήταν αρμόδια να ελέγχει τη νομιμότητα των ειδικών επιχειρησιακών δράσεων της ΕΥΠ, ενώ ήταν εκείνη, που μεταξύ άλλων, υπέγραψε την άρση του απορρήτου για τις συνακροάσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη.

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου που συνεδρίασε στις 22 Ιουνίου 2023, λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, αποφάσισε τη μετάθεση της από την Εισαγγελία Αθηνών στη Εισαγγελία Πειραιά.

Σε βάρος της είχε διαταχθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο πειθαρχικός έλεγχος με εντολή του τότε αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και προέδρου του τριμελούς συμβουλίου Επιθεώρησης Χρήστου Τζανερίκου, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η κ. Βλάχου απαλλάχτηκε πειθαρχικά.