Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Ανοίγει ο δρόμος, γιά κακουργηματικές διώξεις, γιά το φονικό Λούνα Παρκ της Χαλκιδικής!


Ανοίγει ο δρόμος, γιά την άσκηση ποινικής δίωξης κακουργηματικής μορφής, γιά την υπόθεση του Λούνα Πάρκ στη Χαλκιδική, μετά το πόρισμα του πραγματογνώμονα, που αποκάλυψε το πώς έχασε τη ζωή του ο 19χρονος.

Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης, που διενεργεί η Εισαγγελία Πολυγείρου Χαλκιδικής, η πιθανότερη εκδοχή είναι να ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, καθώς με βάση το πόρισμα του πραγματογνώμονα, που ορίστηκε από την εισαγγελέα, ο θάνατος του 19χρονου Γιάννη στο Λούνα Πάρκ, στο Πευκοχώρι, προήλθε από τη θραύση της μεταλλικής βάσης της καμπίνας του παιχνιδιού, το οποίο ήταν ιδιοκατασκευή με συρραφή εξαρτημάτων χωρίς καμία πιστοποίηση.

Σύμφωνα με άλλη νομική εκδοχή, η Εισαγγελία Χαλκιδικής θα έπρεπε να έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, αμέσως μετά το δυστύχημα και  να έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης από τον ανακριτή. Ωστόσο γιά άγνωστο λόγο, η εισαγγελέας κ. Αλεξάκου, που χειρίστηκε την υπόθεση, επέλεξε να διενεργηθεί έρευνα απο το ΑΤ και να αφεθούν ελεύθεροι ο ιδιοκτήτης του Λούνα Παρκ και ο χειριστής του παιχνιδιού.

Την Παρασκευή, η εισαγγελία Χαλκιδικής έκανε δεκτό το αίτημα που υπέβαλε ο πατέρας του 19χρονου, για διενέργεια ελέγχου από εξειδικευμένο τεχνίτη, στο φονικό παιχνίδι του Λούνα Παρκ.

Όπως αποκαλύπτει το πόρισμα, η θραύση προήλθε γιατί το παιχνίδι ήταν παλιό, δηλαδή λόγω γήρανσης και διάβρωσης του μηχανήματος και όχι λόγω της ταχύτητας που αναπτύχθηκε.

Ο πραγματογνώμονας που διορίστηκε από την Εισαγγελία Χαλκιδικής, στα συμπεράσματά του αναφέρει ότι, πρόκειται περί ιδιοκατασκευής με συρραφή εξαρτημάτων, που σημαίνει ότι «αυτοί που έφτιαξαν το μηχάνημα θα μπορούσαν να είχαν προλάβει οποιοδήποτε ατύχημα, καθώς γνώριζαν ότι, μπορεί να χαλάσει, αφού  οι ίδιοι έκαναν την κατασκευή».

Η έρευνα της εισαγγελίας επεκτάθηκε και κινείται σε τρία σκέλη, καθώς αφορά:

- Το θάνατο του παιδιού και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προήλθε.

- Το καθεστώς λειτουργίας του Λούνα Παρκ τη  φετινή περίοδο και τις ευθύνες όσων χορήγησαν άδεια, έκαναν ελέγχους κλπ.

- Το καθεστώς λειτουργίας του Λούνα Παρκ, για όλες τις προηγούμενες περιόδους, το πως και από ποθούς  έπαιρνε άδεια λειτουργίας και αν είχε πιστοποιήσεις και σχετικά έγγραφα.