Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

ΤΕΜΠΗ: Επεσε "κούρεμα" στις εγγυήσεις των κατηγορουμένων


ΠΗΓΗ: "AΔΕΚΑΣΤΟΣ" στην "κυριακάτικη δημοκρατία"

Οπισθοχώρησε η Δικαιοσύνη στην υπόθεση των κατηγορουμένων, για το πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών, καθώς κρίθηκαν υπέρογκες οι αστρονομικές χρηματικές εγγυήσεις, που είχαν επιβληθεί σε ορισμένους από αυτούς,  για τη μη υλοποίηση της σύμβαση «717» η οποία συνδέεται με το πολύνεκρο σιδηροδρομικό έγκλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τώρα, το δικαστικό συμβούλιο στο οποίο προσέφυγαν πέντε στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, στα οποία είχαν επιβληθεί από την Ευρωπαία ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάπα και την Ευρωπαία Εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, χρηματικές εγγυήσεις από 1.000.000 ευρώ μέχρι 500.000 ευρω στον καθένα, μείωσε δραματικά τα χρηματικά ποσά, ενώ σε δύο από αυτούς αντικατάστησε την εγγυοδοσία με απλή εμφάνιση στο ΑΤ της περιοχής τους.

Ετσι, όχι μόνον δεν πήγαν φυλακή, αλλά παραμένουν ελέυθεροι όσοι κατηγορούμενοι δήλωσαν αδυναμία να καταβάλλουν τις εγγυήσεις, που τους είχαν επιβληθεί - όπως ορίζει ο νόμος σε αυτή την περίπτωση  - αλλά πέτυχαν μείωση, ή και αντικατάσταση των εγγυδοσιών, που τους είχαν επιβληθεί.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι, επικαλέστηκαν αδυναμία να καταβάλλουν τα ποσά των εγγυήσεων, που τους είχαν επιβάλλει οι δύο δικαστικοί λειτουργοί, μετά τις απολογίες τους, ενώ φέρονται ότι, προσκόμισαν στοιχεία, με τα οποία πείστηκαν οι δικαστές του συμβουλίου πλημμελειοδικών, που έκαναν δεκτές τις προσφυγές τους και μείωσαν ή εξαφάνισαν τα ποσά.

Μάλιστα κατά τις ίδιες πηγές, μία εκ των 23 κατηγορουμένων - στελεχών και υπαλλήλων της ΕΡΓΟΣΕ, πουν εμπλέκονται στην υπόθεση της μη υλοποίηση της σύμβασης 717 για την αναβάθμιση του δικτύου τηλεδιοίκησης στα τρένα, υπέβαλλε μήνυση και πειθαρχική αναφορά  κατά της Ευρωπαίας ανακρίτριας Χριστίνα Σαλάππα και κατά της Ευρωπαίας Εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, κατηγορώντας τις δύο δικαστικές λειτουργούς ότι, με τόσο υψηλές εγγυήσεις, που επέβαλαν διέπραξαν  κατάχρηση εξουσίας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτό είχε αποτέλεσμα η Δικαιοσύνη να ξεκινήσει ακόμη και πειθαρχική διερεύνηση, για τα καταγγελόμενα από την κατηγορούμενη, η οποία κινήθηκε σε βάρος των δύο δικαστικών λειτουργών, για δικαστική αυθαιρεσία.

Μέχρι τώρα πάντως, αν και έχουν περάσει επτά και πλέον μήνες από τότε, που απολογήθηκαν στην ανακρίτρια κ. Σαλάπα οι κατηγορούμενοι για τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717, για την αναβάθμιση του δικτύου τηλεδιοίκησης στα τρένα, κανένας  από αυτούς, στους οποίους είχαν επιβληθεί αστρονικές εγγυήσεις, δεν κατέβαλλε τα ποσά, αλλά όλοι παραμένουν ελεύθεροι.

Αντίθετα, δύο από αυτούς προσφεύγοντας στο δικαστικό συμβούλιο, πέτυχαν όχι απλά μείωση, αλλά καθόλου εγγυοδοσία, καθώς κατάφεραν  να γίνει δεκτό από τη Δικαιοσύνη το επιχείρημα τους ότι, θα κινδυνέψει η διαβίωση της οικογένειας τους.

Συγκεκριμένα:

Σε κατηγορούμενο διευθυντικό στέλεχος της ΕΡΓΟΣΕ, που είχε επιβληθεί από την Ευρωπαία ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάπα με σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαίας εισαγγελέα Πόπης Παπανδρέου εγγοδοσία 1.000.000 ευρώ, η υψηλότερη εγγοδοσία μέχρι σήμερα, το δικαστικό συμβούλιο μείωσε το ποσόν σε 150.000 ευρω, ενώ στον κατηγορούμενο παρέμεινε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου.

Στον κατηγορούμενο, επίσης στέλεχος της διοίκησης της ΕΡΓΟΣΕ, που είχε επιβληθεί εγγοδοσία 900.000 ευρώ, το ποσόν μειώθηκε σε 250.000 ευρω.

Σε άλλο κατηγορούμενο, στον οποίον ανακρίτρια και εισαγγελέας είχαν επιβάλλει χρηματική εγγύηση  800.000 ευρώ, η μείωση του ποσού της εγγύησης ήταν χαμηλότερη σε σχέση με τους άλλους κατηγορούμενους, καθώς η νέα εγγυοδοσία καθορίστηκε σε ποσόν 700.000 ευρώ.

Στους δύο κατηγορούμενος  στελέχη επίσης της ΕΡΓΟΣΕ, στους οποίους είχαν επιβληθεί εγγυήσεις 500.000 και 600.000 ευρω αντίστοιχα, το δικαστικό συμβούλιο αντικατέστησε την εγγυοδοσία  που τους είχε επιβληθεί από τις δύο  δικαστικές ελιτουργούς, με απλή εμφάνιση στο ΑΤ της περιοχής τους.

Σε όλους τους κατηγορούμενους, για τους οποίους μειώθηκε ή αντικαταστάθηκε η εγγυοδοσία, παραμένει ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ολοι αρνούνται τις κατηγορίες, για τη μη εκτέλεση της επίμαχης σύμβασης, στα έργα της οποίας περιλαμβάνονταν και αυτό της σηματοδότησης -τηλεδιοίκησης στο δίκτυο. 

Το κατηγορητήριο, που έχει απαγγείλει η ανακρίτρια κ. Σαλάπα στους 23 κατηγορούμενους (18 υπαλλήλους και 5 ιδιώτες), για τη μη υλοποίηση της σύμβαση 717, μεταξύ  άλλων αναφέρει ότι, "δεν είχαν ειλικρινή πρόθεση να εφαρμόσουν τη Σύμβαση 717/2014 και να υλοποιήσουν το αντικείμενο αυτής —το οποίο μάλιστα συνδεόταν άρρηκτα με την ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων, όπως αποδείχθηκε με τον τραγικότερο τρόπο από το δυστύχημα στο Αδενδρο και το πρόσφατο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, τα οποία θα είχαν με βεβαιότητα αποφευχθεί εάν είχε ολοκληρωθεί το αντικείμενο της Σύμβασης 717 με το σύστημα ETCS σε λειτουργία".

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι συνολικά 23 κατηγορούμενοι για τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717, μέσω των συνηγόρων τους, ετοιμάζουν σειρά προσφυγών κατά της ανάκρισης, για την υπόθεση του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Ορισμένοι από αυτούς, ετοιμάζονται να καταθέσουν προσφυγές, με τις οποίες θα ζητήσουν να ακυρωθούν όλες  πράξεις της ανάκρισης, κατηγορώντας την ανακρίτρια όχι μόνον, για τις υψηλές εγγυήσεις, που επέβαλλε στους κατηγορούμενους, αλλά και γιά άλλες ενέργειες, που κατά την κρίση τους υποδηλώνουν μεροληψία και κατευθυνόμενη δίωξη.

Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα στις προσφυγές, το σίγουρο είναι ότι, θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο η υπόθεση, μεχρι να αποφανθούν επί όλων των αιτημάτων τα δικαστικά συμβουλια.