Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Μιά "κραυγαλέα παρατυπία"



Για "κραυγαλέα παρατυπία, που έγινε τον Αύγουστο του 2018 και ουδείς αντιδρά για να προστατεύσει το κύρος του θεσμού των αθλητικών δικαστών" κάνει λόγο αναφορά, που έχει φτάσει στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, για την ποδοσφαιρική δικαιοσύνη και τον τρόπο επιλογής της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ.

Αντιγράφουμε και πάλι το Blog της "Δίκης" του Κυριάκου Θωμαίδη, που συνεχίζει τις αποκαλύψεις, για την υπόθεση αυτή:


Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Αναφορά-κόλαφος στον υπουργό Δικαιοσύνης και τον Άρειο Πάγο για την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ

Η "Δίκη" αποκαλύπτει αναφορά που βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης Μ.Καλογήρου και αποτελεί κόλαφο για την ποδοσφαιρική δικαιοσύνη και τον τρόπο επιλογής της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ.

Η αναφορά ήδη προωθήθηκε από τον υφυπουργό Αθλητισμού Γ.Βασιλειάδη στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Β.Πέππα.

Κάνει λόγο για κραυγαλέα παρατυπία που έγινε τον Αύγουστο του 2018 και ουδείς αντιδρά για να προστατεύσει το κύρος του θεσμού των αθλητικών δικαστών.

Ιδού ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της σχετικής αναφοράς:

"Το μέλος του ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Νικόλαος Σαλάτας, Εφέτης Αθήνας, υπέγραψε στις 13/08/2018, το με αριθμό πρωτοκόλλου 11145 εξερχόμενο έγγραφο του Εφετείου Αθήνας, το οποίο απευθύνθηκε προς το Υπουργείο Διαφάνειας και κοινοποιήθηκε και στην ΕΠΟ, με το οποίο πρότεινε συγκεκριμένο αριθμό δικαστικών λειτουργών, για να καλυφθούν θέσεις στα δικαστικά όργανα της ΕΠΟ. Το έγγραφο αυτό φέρει στο τέλος του κειμένου του, κάτω από τα προτεινόμενα πρόσωπα, τον τίτλο του κανονικά έχοντος την αρμοδιότητα σύνταξης και αποστολής του, ήτοι αναφέρει «Ο Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Αθηνών» και το υπογράφει αντ’ αυτού ο ως άνω Εφέτης. Ο τελευταίος, κατά το χρόνο που υπέγραψε το εν λόγω έγγραφο είχε την ιδιιότητα, όχι μόνο του μέλους, αλλά του Αντιπροέδρου, της μεγαλύτερης σωματειακής ένωσης των δικαστικών λειτουργών της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης στην Ελλάδα, της «Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων». Επιπλέον, ο ανωτέρω είναι παλιός και έμπειρος συνδικαλιστής καθώς συνδικαλίζεται στην παραπάνω σωματειακή οργάνωση επί εικοσαετία και έχει άριστη γνώση των ορίων των δικαιωμάτων του, λόγω της παραπάνω ιδιότητάς του.
Επίσης και η σύζυγός του είναι δικαστική λειτουργός, στην πολιτική δικαιοσύνη, ονομάζεται Ασημίνα Σαλάτα – Πετροπούλου και σήμερα ασκεί τα καθήκοντά της στο Εφετείο Αιγαίου? Ακόμη ο ως άνω συνδικαλιστής – δικαστικός λειτουργός, συνέταξε και υπέγραψε το εν λόγω έγγραφο, αντί του Διευθύνοντος το Εφετείο Αθήνας νυν Αρεοπαγίτη Θεόδωρου Κανελλόπουλου, ο οποίος, σύμφωνα με κατά 99% ορθή πληροφόρηση, δεν είχε την παραμικρή ενημέρωση από το Νικόλαο Σαλάτα (έστω τηλεφωνική), ούτε για το υποβληθέν αίτημα της ΕΠΟ ούτε για τη σύνταξη και την αποστολή του εγγράφου. Δεν είναι άλλωστε τυχαία και η ημερομηνία αποστολής του προς την ΕΠΟ και το Υπουργείο (13/08). Ακόμη, πολλοί εφέτες, που θα ήθελαν να είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, διαμαρτυρήθηκαν μεταγενέστερα στον Ν. Σαλάτα, ότι δεν είχαν ενημερωθεί καθόλου από κανένα και ότι ολόκληρη η διαδικασία έγινε από μέρους του εν κρυπτώ. Λόγω όμως της ιδιότητάς του ως αντιπροέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, και τον πολλαπλών διασυνδέσεών του δεν επέμειναν ούτε κατέθεσαν κάποιο έγγραφο προς τον Διευθύνοντα το Εφετείο.
Επίσης, έλαβε χώρα έντονος διάλογος μεταξύ Κανελλόπουλου και Σαλάτα, γιατί ο πρώτος θεώρησε ότι εκτέθηκε από τη συμπεριφορά του δεύτερου που δεν τον ενημέρωσε (ο Κανελλόπουλος αυτός είναι ιδιαίτερα ευθυνόφοβος και προσεκτικός). Κατά συνέπεια, ο Σαλάτας υπέγραψε ως «α/α», χωρίς ο Κανελλόπουλος να το γνωρίζει και να συναινεί σε αυτό ενώ κανονικά όφειλε να απόσχει από την άσκηση διοικητικών καθηκόντων στο Εφετείο, δηλαδή ενήργησε φαινομενικά αντί εκείνου αλλά χωρίς ο Κανελλόπουλος να το γνωρίζει διαπράττοντας έτσι δύο πειθαρχικά παραπτώματα. Ο δε Κανελλόπουλος, αν τυχόν εξετασθεί στα πλαίσια τυχόν πειθαρχικού ελέγχου του Σαλάτα, αποκλείεται να παραδεχθεί, για να τον προστατέψει, ότι ήξερε για την υπογραφή του εγγράφου από το Σαλάτα και συνήνεσε, διότι έτσι θα γίνει συμμέτοχος με τον Σαλάτα στη διάπραξη του πειθαρχικού αδικήματος της παραβίασης του ασυμβίβαστου, προσβολής κύρους δικαιοσύνης κ.λπ.
Το κυριότερο όμως όλων είναι το ότι η συγκεκριμένη περίπτωση είναι η πρώτη φορά που εκλεγμένος στο ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, συνδικαλιστής, προβαίνει έστω και με τη σύνταξη και υπογραφή του συγκεκριμένου εγγράφου, σε άσκηση καθηκόντων διοίκησης δικαστικής υπηρεσίας, οποιασδήποτε βαθμίδας, ενώ μέχρι σήμερα, όλοι οι εκλεγμένοι στο ΔΣ της Ενωσης Δικαστών, συνδικαλιστές, απέφευγαν ευλαβικά, γιατί αυτό απαγορεύεται, κάθε εμπλοκή τους στη διοίκηση των δικαστικών υπηρεσιών στις οποίες υπηρετούσαν. Η δε ανοχή, για πρώτη φορά, και μολονότι πρόκειται για ένα φαινομενικά ήσσονος σημασίας ζήτημα, μιας τέτοιας συμπεριφοράς, θα οδηγήσει σε σύντομο χρόνο στην πλήρη καταστρατήγηση, και της σχετικής προαναφερθείσας διάταξης, με τον τρόπο που ολισθαίνουν όλα στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα εκλεγμένοι συνδικαλιστές δικαστές να επιδιώκουν σε κοντινό μελλοντικό χρόνο, την κατάληψη και θέσεων διοίκησης δικαστικών υπηρεσιών.
Δεικτικό άλλωστε της πορείας αυτής είναι και το ότι μολονότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά του Σαλάτα έχει γίνει γνωστή σε ολόκληρο το ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εντούτοις ούτε οι «φαινομενικοί» παραταξιακοί του αντίπαλοι, συνδικαλιστές εντός της ως άνω σωματειακής οργάνωσης, αδελφοί Σεβαστίδη, ένας εκ των οποίων είναι ο πρόεδρος της ένωσης (Χριστόφορος Σεβ.), Μαργαρίτα Στενιώτη κ.λπ., δεν τόλμησαν να στηλιτεύσουν την ενέργειά του αυτή, ούτε καν να την αποδοκιμάσουν, πολλώ δε μάλλον, και να ζητήσουν τον, εντός της Ενωσης Δικαστών, πειθαρχικό του έλεγχο. Αντίθετα, κατά ακριβέστατη πληροφόρηση, κυριολεκτικά «καραδοκούν», να δουν αν θα περάσει αθόρυβα και θα γίνει ανεκτή η συγκεκριμένη πράξη, για να το αξιοποιήσουν μελλοντικά για την επιδίωξη κατάληψης θέσεων διοίκησης από τους ίδιους ενώ θα είναι και εν ενεργεία μέλη του ΔΣ της Ενωσης".