Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Φεύγει ή μένει η Τουλουπάκη στην Εισαγγελία Διαφθοράς;



Μετά από την αποστολή της δικογραφίας, για τη Novartis στη Βουλή, συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη το ενδεκαμελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, για να αποφασίσει, εάν θα ανανεώσει ή όχι, τη θητεία της εισαγγελέα εφετών Ελένης Τουλουπάκη, στη θέση της επικεφαλής στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Σχετικό ερώτημα, για την πλήρωση της θέσης, είτε με παραμονή, είτε με αντικατάσταση της κ.Τουλουπάκη, στάλθηκε  στον Άρειο Πάγο από το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως ορίζει η νομοθεσία.

Οι πληροφορίες των «Δικογραφιών» αναφέρουν ότι, η εισαγγελέας ΑΠ Ξένη Δημητρίου και ο πρόεδρος ΑΠ Βασίλης Πέππας , επιθυμούν την ανανέωση της θητείας της κ. Τουλουπάκη.
Κατά τις ίδιες πηγές, η θέση των δύο κορυφαίων παραγόντων της Δικαιοσύνης, που απηχεί και την επιθυμία της κυβέρνησης, αναμένεται ότι, θα εκφραστεί διά στόματος του Αρεοπαγίτη κ. Σαλίχου, που έχει οριστεί εισηγητής.
Η επιλογή της ηγεσίας του ΑΠ, να δοθεί το «δακτυλίδι» εκ νέου στην κ. Τουλουπάκη, δεν σημαίνει ότι, της εξασφαλίζει και… διαβατήριο παραμονής, στη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς.
Ισα- ίσα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην εισακουστεί η πρόταση Δημητρίου – Πέππα περί Τουλουπάκη, καθώς υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στους κόλπους της Δικαιοσύνης, για τις επιλογές της εισαγγελέα ΑΠ, όπως εκφράστηκε πρόσφατα  στην Ολομέλεια του ΑΠ, όπου προσέφυγε ο αντιεισαγγελέας εφετών Ηλίας Ζαγοραίος, κατά της  κ. Ξένης Δημητρίου, η οποία πρότεινε  ως μέλος της Τριμελούς για τον «ευρωπαίο εισαγγελέα», τον αντιεισαγγελέα εφετών κ. Κωνσταντακόπουλο.
Η απόφαση της Ολομέλειας, θεωρήθηκε ήττα της κ. Δημητρίου, καθώς σε  σύνολο 52 ανώτατων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, εκτός από τον πρόεδρο ΑΠ κ. Πέππα, μόνον 2 τάχθηκαν αντιεισαγγελείς τάχθηκαν στο πλευρό της εισαγγελέα ΑΠ, υπερ της επιλογής Κωνσταντακόπουλου.
Αντίθετα, οι υπόλοιποι 48 ψήφισαν υπέρ του αντιεισαγγελέα εφετών ΗλίαΖαγοραίου, τον οποίον επέλεξαν ως μέλος της τριμερούς επιτροπής, από την οποία θα επιλεγεί ο έλληνας «Ευρωπαίος Εισαγγελέας».
Οι άλλοι δύο εισαγγελείς, που έχουν ήδη επιλεγεί, είναι οι αντιεισαγγελείς εφετών Ηλίας Ζημιανίτης και Λάμπρος Πατσαβέλας.
Δεν είναι σίγουρο λοιπόν ότι, η κ. Τουλουπάκη θα καταφέρει να συγκεντρώσει του 6 ψήφους, που απαιτούνται, για να παραμείνει στη θέση της.
 Εξάλλου, ενδιαφέρον για το… τιμόνι της Εισαγγελίας Διαφθοράς έχει εκφράσει και ο ικανότατος εισαγγελέας εφετών κ. Τζώνης (σ.σ ήταν εισαγγελέας στη δίκη για το σκάνδαλο της κάρτας υγείας της ΕΠΟ".
Μαθαίνουμε ότι, είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και η εισαγγελέας εφετών Μαρία Γκανέ, αλλά απέσυρε την υποψηφιότητα της.