Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Το... στοίχημα του εισαγγελέα

Ελπίδα στους κατηγορούμενους, μετά την επιβολή της ποινής, ζήτησε ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας, που καταδίκασε σε δεύτερο βαθμό δύο έλληνες και έναν Ιρακινό, για τη ληστεία στον κομμωτή Πάνο Καλλίτση, ο οποίος κατάφερε να σωθεί, παρά τους πυροβολισμούς στο στήθος, που δέχτηκε, τον Ιανουάριο του 2016.
Ο εισαγγελέας του ΜΟΕ, αν και πρότεινε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους κατηγορούμενους - άποψη, που υιοθέτησε και το δικαστήριο,  γιά τον έναν από τους κατηγορούμενους, που είχε τη βαρύτερη ποινή, 53 χρόνια κάθειρξη πρωτόδικα, τόνισε:
"Eχω ένα σύστημα αξιακό, που θα το πάρω μαζί μου, όταν θα φύγω από αυτή τη ζωή. Σύμφωνα με το προσωπικό μου σύστημα αξιών, ένας κατηγορούμενος, μετά την επιβολή της ποινής, δεν πρέπει να είναι ένας απελπισμένος άνθρωπος, γιατί τότε αντιδρά ανορθολογικά".
Και συνέχισε:
 "Στην περίπτωση του κατηγορούμενου, που παραβίασε τους όρους της άδειας, ο νόμος προβλέπει ότι, δεν θα συγχωνευτούν οι ποινές, γιά κάθε πράξη, για την οποία κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο σας. Βέβαια, με μία επιεική  ποινή,υπάρχει ο κίνδυνος ο κατηγορούμενος να βγει και να κάνει τα ίδια. Δεν πρεπει όμως να σκεφτόμαστε έτσι. Πρέπει να πιστεύουμε και στη θετική πλευρά του ανθρώπου. Είναι σημαντικό, να νιώσεις ότι, κέρδισες έναν άνθρωπο. Και αυτό είναι το... στοίχημα".