Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Λυκουρέζος:" Με ποιά στοιχεία;"


Στην αντεπίθεση πέρασε με το απολογητικό του υπόμνημα ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο βρίσκεται από τις 12.30 το μεσημέρι στον ειδικό εφέτη ανακριτή Ευτύχη Νικόπουλο, κατηγορούμενος για εμπλοκή στην υπόθεση της Μαφίας των Φυλακών και γιά απόπειρα εκβιασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λυκουρέζος, στο 40σελιδο υπόμνημά του, αρνείται τις κατηγορίες, ενω  προσπαθεί με νομική υπεροψία, να αποδομήσει το κατηγορητήριο, μην μπαίνοντας καθόλου στην ουσία της υπόθεσης.
Αναφέρει χαρακηριστικά:
Η υπεράσπιση μου και η έκθεση αντιλόγου θα ήταν δυνατή στη βάση γεγονότων (αποκλειστικά γεγονοτικός ο πυρήνας του ποινικού δικαίου). Ελλείψει γεγονότων στη σε βάρος μου κατηγορία, η υπεράσπιση μου ειναι a priori αδύνατη”.
Και συνεχίζει:
Kαμμία απολύτως σχέση είχα ή έχω με εγκληματικές οργανώσεις, με εγκληματικές συμπράξεις και δη με αγνώστους και φυσικά ουδέποτε μετήλθα απειλών, βίας ή άλλων παράνομων συμπεριφορών, για την απόσπαση χρημάτων και πλουτισμού μου, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο. Αληθούς υποτιθεμένου του κατηγορητηρίου (στα πλαισια υπόθεσης εργασιας) η απαίτηση νομιμης αμοιβής και ηθικής βλάβης (στα πλαίσια ενδεχόμενου εξώδικου συμβιβασμού), συνοδευόμενη από απειλή νόμιμης δίκης (εισαχθείσας ήδη της υπόθεσης κατόπιν ανάκρισης), για αδικήματα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα, όπου την πρωτοβουλία συνέχισης της ποινικής διαδικασίας έχει αποκλειστικά η Δικαιοσύνη και η απόφαση εκδίδεται αποκλειστικά απο δικαστές, είναι προφανές ότι δεν συνιστά παρανομη βία. Προφανώς εκ παραδρομής αναγράφεται ανάλογη κατασκευή στο κατηγορητήριο.

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος κάνει λόγο για απόλυτη αοριστία του κατηγορητηρίου και τονίζει:
Eκ ποίου, έστω και ενος στοιχείου, προέκυψε η σχετική γνώση μου περί ύπαρξης εγκληματικής ομάδας και των σκοπών της, τη στιγμή που δεν υφίσταται ανάλογη γνωριμια, επαφή συνομιλία, επικοινωνία, συναντήσεις, κοινός σχεδιασμος κλπ;”
Για την κατηγορία της απόπειρας εκβιασης αναφέρει:
H παραδοχή του κατηγορητηρίου ότι, δήθεν επιχείρησα να εξαναγκάσω τον Αριστείδη Φλώρο να μας καταβάλλει το ποσόν αρχικά των 5 εκατομυριων, αργότερα των 2 εκατομυρίων και εν τέλει των 200.000 ευρω, απειλώντας άμεσα τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα τόσο του ιδιου, όσο και μελών της οικογένειας του, δηλαδή της αδελφής του και των τέκνων του διαψεύδεται:
  • Από την απουσια τηλεφωνικής μου εικοινωνίας.
  • Από το ότι ουδέποτε τον επισκέφτηκα στη φυλακή.
  • Περαιτέρω, όσον αφορά στο ότι – κατά το κατηγορητήριο – απειλησα δήθεν το Φλώρο πως ο Γ. Αντωνόπουλος θα παραστεί ως πολιτικώς εναγων και θα καταθέσει σε βάρος του, επιδιώκοντας την καταδίκη του και πως κατ΄αυτόν τον τρόπο τον περιηγαγα σε φόβο, καθώς με την απειλή της καταδίκης και του εγκλεισμού του Φλώρου στη φυλακή ... θα κινδύνευε άμεσα η ζωή του, καθως θα ήταν δυνατή η θανάτωση του εντος της φυλακής από κρατούμενους αλβανικής καταγωγής.... σημειωτέα τα εξής:
To γεγονος και μόνο ότι, ο Φλώρος ήταν ήδη και θα παρέμενε ούτως η αλλως κρατούμενος στο Ψυχιατρειο του ΚΚΚ... καταδεικνυει την κατά λογικη αναγκαιότητα αβασιμότητα της δήθεν εκ μερους μου αναγγελίας του κακου, του εγκλεισμού του, καθώς αυτή εκ των πραγμάτων δεν είχε κανενα αντικείμενο..”


Σε αλλο σημείο υποστηρίζει ότι, η “προσπάθεια μετακύλισης σε μενα της ποινικής ευθύνης για τον εκβιασμο του Α.Φλώρου επιτελεί διττό ρόλο:
α. Αποσυνδέει τρόπον τινά τον ήδη καταδικασθέντα Α. Φλώρο από την ηθική αυτουργία της δολοφονικης επίθεσης σε βάρος του δικηγόρου Γ. Αντωνόπουλου.
β. Επιχειρεί να διαρρήξει την πολλαπλώς ομολογημένη και αποδειδειγμένη σύνδεση του Α. Φλώρου, με την ομάδα των εγκλείστων κακοποιών.
Οχι μόνον, τέλος δεν υπήρξε παράνομη προσέγγισή μου προς τον Α. Φλώρο, αλλά αντιθέτως ο ίδιος προσήγγισε τον εντολέα μου.
Οπως ο ίδιος ο Α. Φλώρος καταθέτει, ο ίδιος εξεπλάγη με την έκδοση του σε βάρος του παραπεμπτικού βουλεύματος τον Μάιο του έτους 2017, για την υπόθεση απόπειρας δολοφονιας του Γ. Αντωνόπουλου και μετά ταύτα έδωσε εντολή στον Μ. Ζαφειρόπουλο, να προσεγγίσει την αντίδικό πλευρα προς εξευρεση συμβιβαστικής λύσης.


Εκτός από τη δίωξη και τη σύλληψη του, τις οποίες χαρακτηρίζει “πρωτοτυπίες με αρνητικό πρόσημο”, στο πολυσέλιδο απολογητικό του υπόμνημα ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, αναφέρει και τις παρακάτω:
  • Η “άνευ άλλου τινός αναγόρευση σε αξιοπιστο μάρτυρα προσώπου κηρυχθέντος ενόχου για κακουργηματικές πράξεις, με εμένα συμμετέχοντα ως πληρεξούσιο δικηγόρο πολιτικής αγωγής, σε μια εκ των δικών, που οδήγησε σε καταδίκη του (σ.σ εννοεί τον Αρη Φλώρο).
  • Οι καταθέσεις δικηγόρων υπερασπίσεως στη δίκη με κατηγορούμενου, μεταξύ άλλων τον Α. Φλώρο, (όπως και λοιπών πληρεξουσίων του τελευταίου), οι οποίοι στο σύνολο τους μνημονεύουν ως πηγή πληροφόρησης όσων καταθέτουν τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, ο οποίος δεν ζει, ώστε να επιβεβαιώσει πρωτογενώς το ακριβές ή μη όσων αυτοί
    συνεισφέρουν αποδεικτικά.
  • To ότι, πλείονες φέρονται να γνωρίζουν τις αξιούμενες από εμένα οικονομικές απαιτήσεις, χωρίς βέβαια να υφίσταται συμφωνία ως προς τος ύψος και της φύση τους,κανείς όμως εξ αυτών δεν τις έχει καταγγείλειή εισφέρει αποδεικτικά στο πλαίσιο οιασδήποτε διαδικασίας, που να αφορά τον Α. Φλώρο, για χρονικό διάστημα πέντε ετων.
  • Το ότι η αποδοχή του σε βάρους μου κατηγορητηρίου συνεπάγεται κατ΄ουσίαν αποδοχή του “σεναρίου” πως ο ίδιος, από κοινού με τον εντολέα μου Γ. Αντωνόπουλο συνέπτυξα εγκληματική οργάνωση με την Αλβανική Μαφία σε βάρος του Α. Φλώρου, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό, για ηθική αυτουργία στην απόπειρα δολοφονίας του Α. Αντωνόπουλου, με φυσικούς αυτουργούς τα μέλη της ίδιας “αλβανικής μαφίας”, με την οποία φερόμεθα τόσο εγω όσο και αυτός να συμπράττουμε. Κατά τούτο φέρεται ότι, το θύμα και ο πληρεξούσιος δικηγόρος του συνέπτυξαν εγκληματική οργάνωση με τον δράστη της σε βάρος του πρώτου τελεσθείσας αξιόποινης πράξης.