Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

"Αδιάβαστος"... ο πρόεδρος, σαίνι ο εισαγγελέας!

Αδιάβαστος... ο πρόεδρος του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Δημήτρης Σκουτέρης, που επρόκειτο να δικάσει την υπόθεση της σχεδιαζόμενης απόπειρας δολοφονίας του τέως πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Είχε μόλις ξεκινήσει η διαδικασία, όταν νεαρός δικηγόρος, που δήλωσε ότι, εκπροσωπεί το δικηγορικό γραφείο του Βασίλη Δημακόπουλου,  ο οποίος υπερασπίζεται τον πρώην υπουργό Μιχάλη Καρχιμάκη, μετέφερε στο δικαστήριο δήλωση του συνηγόρου ότι, έχει κώλυμα να παρασταθεί σήμερα, καθώς δικάζει στην Καλαμάτα.
Ο νεαρός δικηγόρος, που δήλωσε ότι, είναι ασκούμενος στο δικηγορικό γραφείο και εμφανίζεται ως "άγγελος", ζήτησε για λογαριασμό του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Δημακόπουλου, να διακοπεί η δίκη και να γίνει η επιλογή των ενόρκων στην επόμενη δικάσιμο, προκειμένου, να είναι παρών και ο κ. Δημακόπουλος, ώστε να κάνει χρήση του δικαιώματος εξαίρεσης ενόρκων.
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Σκουτέρης δεν είχε αντίρρηση, ωστόσο πετάχτηκε από τη θέση του ο γραμματέας, που εντόπισε το "λάθος" λέγοντας:
- Και τι θα γίνει με τους ενόρκους κ. πρόεδρε; (υπονοώντας ότι, οι ένορκοι δεν μπορούν να παραμείνουν περισσότερο από 12 ημέρες στη διάθεση του δικαστηρίου, χωρίς εκλεγούν στην έδρα).
- Θα ξανάρθουν, απάντησε ο διευθύνων τη διαδικασία κ. Σκουτέρης, προκαλώντας τη διαφωνία του εισαγγελέα της έδρας κ. Καραμάνη, ο οποίος φάνηκε εξαιρετικά διαβασμένος:
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ (προς τον νεαρό δικηγόρο): Είστε εξουσιοδοτημένος;
Δικηγόρος: Oχι. 
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μόνο αναβολή μπορεί να ζητήσει κ. πρόεδρε. Οχι διακοπή. Δεν είναι εξουσιοδοτημένος
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Eίναι εδώ ως "άγγελος" του κ. Δημακόπουλου...
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κ. Πρόεδρε. Μας ηχογραφούν..., συμπλήρωσε με νόημα ο εισαγγελέας, αναφερόμενος στην ηχογράφηση των πρακτικών της δίκης, που κρίθηκε απαραίτητη, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης.
Τελικά ο πρόεδρος του δικαστηρίου το... έσωσε, λέγοντας στον εισαγγελέα:
"Θα πρέπει να διακοπεί ούτως ή άλλως η δίκη και λόγω ωραρίου κ. εισαγγελέα. Μην ανησυχείτε".
Ενώ απευθυνόμενος στον νεαρό ασκούμενο, βρήκε σολομώντεια λύση, λέγοντας:
- Μπορείτε να φέρετε εξουσιοδότηση μέσα σε μισή ώρα, ώστε να ασκήσετε εσείς το δικαίωμα εξαίρεσης των ενόρκων, καθώς δεν μπορούμε να κρατήσουμε τους ενόρκους περισσότερο, πρέπει ν κλήρωση να γίνει σήμερα.
Τελικά, επιστρατεύτηκε άλλος δικηγόρος, συνεργάτης του κ. Δημακόπουλου, που προσκόμισε στο δικαστήριο το απαραίτητο έγγραφο και η διαδικασία της κλήρωσης των ενόρκων προχώρησε.
Η διαδικασία έκλεισε με... ευχές του προέδρου για Καλό Πάσχα.
- Μπορούμε να φύγουμε; ρώτησαν οι ένορκοι, που περίμεναν υπομονετικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορείτε να φύγετε, αλλά δεν σας το είπα, γιατί μας αρέσει η παρέα σας... Καλό Πάσχα, ραντεβού στις 14 Μαίου, στην αίθουσα 2 και... μακριά από μας!