Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Καρδιολόγος Σταματόπουλος: "Όταν αισθάνεσαι ότι υπάρχει Κράτος στοιχίζεσαι, επειδή πιστεύεις"


Ισχυρό όπλο μας απέναντι στον κορωνοϊό η στάση, που κράτησαν πολίτες και κυβέρνηση στη χώρα μας.
Αυτό υποστηρίζει ο γνωστός καρδιολόγος Πάνος Σταματόπουλος, σε άρθρο του, με τίτλο “Ο ιός και οι ελληνες”.
Ο προσωπικός καρδιολόγος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τέως Πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής και τέως διευθυτής του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών, εξηγεί ποιό “είναι το κλειδί για τη σωτηρία μας”.
Ο γιατρός, που διέγνωσε το καρδιολογικό πρόβλημα του παίκτη του Ολυμπιακού Ντάρκο Κοβάσεβιτς το 2009, σώζοντας του τη ζωή, με αφορμή την άγρια εξάπλωση του κορωνοϊού, αναφέρει στο άρθρο του:
Η κατανόηση, για όποιο θέμα προκύπτει και είναι απειλητικό για την ζωή μας, είναι ο θεμέλιος λίθος οργάνωσης της αντίδρασής μας. Ως απαραίτητες συνθήκες θεωρώ την γνώση των όρων που χρησιμοποιούνται, διότι πολύ απλά η επικοινωνία καθορίζει την επιτυχία με σύμμαχο την λογική. Ο συντονισμός επιτυγχάνεται, όταν ο καθένας μας υπακούει στις οδηγίες του Κράτους και των υπεύθυνων φορέων. Κλειδί για την σωτηρία. Σημαντικό θεωρώ ότι σε θέματα που δεν γνωρίζει κανείς δεν πρέπει να εκφράζει δικές του απόψεις, διότι δημιουργείται σύγχυση.
 Η κριτική με αφορμή την άγρια εξάπλωση του κορωνοϊού, αναφέρει στο άρθρο τουά και τις υπεύθυνες κρατικές υπηρεσίες, που στο επίκαιρο πρόβλημα είναι επιφορτισμένες με την «προστασία της Δημόσιας Υγείας» με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας, ενώ σε ανώτατο επίπεδο αφορά τον πρωθυπουργό.
Η πανδημία του Κορωνοϊού, όπως χαρακτηρίστηκε από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.) προκάλεσε την αντίδραση, όμως λίγο καθυστερημένα και πιθανολογώ ότι, δεν ζητήθηκε άμεσα η παρέμβασή της. Η Π.Ο.Υ. σήμανε συναγερμό με την εικόνα στην πατρίδα μας να έχει δύο όψεις. Η μία με τον κόσμο που δέχθηκε και πειθάρχησε στις οδηγίες, ενώ η άλλη λειτούργησε αντίθετα επιδεικνύοντας στην τηλεόραση τι από τα δύο; Μαγκιά ή Βλακεία; Βρείτε το εσείς  Με θέμα τα Σούπερ Μάρκετ, εικόνες να καταγράφουν τις αντιδράσεις του κόσμου από την T.V. και τα σχόλια του παρουσιαστή (δοκιμασμένος κι έμπειρος) με καλεσμένο τον Υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Ο παρουσιαστής έκανε ανάλυση του θέματος και κρίσεις μιλώντας ακατάπαυστα, πάνω στον καλεσμένο. Ερμηνεία; Ρόλοι; Ο θεατής; Πρέπει να υποβάλλεις ερωτήσεις και ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ την απάντηση. Η ερώτηση που περίμενα να γίνει, δεδομένου ότι οι πολίτες βρίσκονται σε πανικό και παράλογες αντιδράσεις αφορά μη συνειδητοποιημένες έννοιες. Το Κράτος τυχαία νομίζετε ότι προσεταιρίσθηκε στην εκπαίδευση τον όρο «ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»; Με άλλα λόγια χρειαζόμαστε άλλη μια ζωή, γιατί αυτή δεν φτάνει. Επειδή η γνώση, συνιστώσα της εκπαίδευσης, είναι η μόνη λύση, ώστε εν μέσω πανικού ο μέσος Έλληνας να μη ρωτάει για εμβόλιο; Να μην ξέρει τα μέτρα προφύλαξης; Κι όλα τα συναφή να είναι έννοιες άγνωστες; Από εικόνες στα Super Market φαίνεται ότι «το στομάχι αποδιοργάνωσε το μυαλό»; Σταθερό το ΕΓΩ. Εσύ; Στην εμφάνιση του φαινομένου ο τρόμος αποδιοργανώνει τον νου αλλά περιέργως πως κάνουμε τα αντίθετα από αυτά που πρέπει. Χρειάζεται να χτίσουμε το Κράτος απ’ την αρχή, κρατώντας τα σωστά και με άξονα την λογική. Αλλαγή πορείας και νοοτροπίας. Στηρίζουμε; Βεβαίως στηρίζουμε, όταν ο Πρωθυπουργός στο πιο καταλυτικό διάγγελμα που έχει γίνει, έθεσε σε σωστή βάση όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει, αλλά και τις προβλέψεις των επιστημόνων με ειλικρίνεια, για να καταλάβει ο καθένας τη σοβαρότητα του φαινομένου αφενός και αφετέρου ανακοίνωσε λύσεις. Με τη σιγουριά ότι λειτουργεί το Κράτος οργανωμένα και ο κόσμος θα ανταποκριθεί στις οδηγίες. Όταν αισθάνεσαι ότι υπάρχει Κράτος στοιχίζεσαι, επειδή πιστεύεις. Μιλώντας για πίστη, νομίζω ότι λίγοι, ευτυχώς, ιεράρχες με λάθος αντίληψη και απουσία λογικής κατευθύνουν το ποίμνιο σε αυθαίρετες θεωρίες στερούμενης επιστημονικής βάσης. Σε στιγμές εθνικού κινδύνου, η στήριξη του αγώνα από την Εκκλησία υπήρξε ακρογωνιαίος λίθος .  Ο   Πατριαρχης  Βαρθολομαιος με  την δηλωση ¨΄Η  Πιστη δεν     κινδυνευει, τους πιστους   πρεπει     να    προφυ-λαξουμε,εδωσε   στιγμα  και   νοηματα,,βοηθωντας    τον  Πρωθυπουργο  στην  πιο δυσκολη   στιγμη.