Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Το τελευταίο "ταξίδι" του Αγίου των κρατουμένων

Ηταν ο μοναδικός άνθρωπος, που κατάφερε να ημερέψει ένα από τα μεγαλύτερα "θηρία" στην ιστορία του εγκλήματος. Τον Κωνσταντίνο Πάσσαρη.
Και το πέτυχε, γιατί διέθετε ένα μεγάλο όπλο: Του πρόσφερε ελπίδα!
Ο Αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Ραπτόπουλος, ο κληρικός που επί 42 χρόνια ταξίδεψε σε κάθε γωνιά της γής, για να βοηθήσει χιλιάδες κρατούμενους, "έφυγε" χτες, για το τελευταίο του ταξίδι, σε ηλικία 89 ετών.
Ο πάτερ Γερβάσιος ήταν περισσότερο γνωστός ως ο "Αγιος των Φυλακών", καθώς είχε αποφυλακίσει περισσότερους από 16.000 κρατούμενους, φτάνοντας ακόμη και στις φυλακές των Παπούα!
Είχε καταβάλλει περισσότερα από 5.350.000 ευρώ, για αποφυλακίσεις κρατουμένων, χρήματα, που κατάφερε να συγκεντρώσει από τις δωρεές των πιστών.
Αποτέλεσμα εικόνας για Γερβάσιος και πασσαρηςΔεν υπήρχε φυλακισμένος, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες φυλακές του κόσμου, που να μην λάβει όχι, μόνον την ευχή του πατέρα Γερβάσιου, αλλά αγάπη και φροντίδα, που ήξερε να προφέρει μέσα σε καλάθια με τσουρέκια και αυγά, ή με βασιλόπιτες και μελομακάρουνα, αλλά και με κάθε είδους οικονομική βοήθεια.
Ετσι τον γνώρισα κι εγώ. Ηταν το... "διαβατήριο" μου, για να ταξιδέψω, το Φεβρουάριο 2017 στις Ρουμανικές Φυλακές της Γκέρλα,  να συναντήσω τον Κωνσταντίνο Πάσσαρη και να του πάρω συνέντευξη, η οποία προβλήθηκε στην εκπομπή "Δικογραφίες", ένα μήνα αργότερα, το Μάρτιο του 2017 .
Ο πάτερ Γερβάσιος ήταν ο μοναδικός άνθρωπος, που εμπιστευόταν ο Πάσσαρης, γιατί τον εμπιστεύτηκε πρώτα εκείνος.
Είχα την τύχη, να επισκεφτώ τον πατέρα Γερβάσιο στο φιλόξενο σπίτι του, στο χωριό Αιμιλιανός Γρεβενών.
Στα 86 του χρόνια και με καταπονημένη υγεία, παρέμενε  ΕΦΗΒΟΣ στην ψυχή!
Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη φλόγα στο βλέμμα του και τη γαλήνη στη μορφή του, όταν στην αγωνιώδη ερώτηση μου "έχει αλλάξει ο Κωνσταντίνος Πάσσαρης;", απάντησε χωρίς δισταγμό "Φυσικά και έχει έχει αλλάξει ο Πάσσαρης.
Για το έργο του, βραβεύτηκε δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών και προτάθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας,  για το Νόμπελ Φιλανθρωπίας.
Οποιος τον γνώριζε, ξέρει ότι, για τον πατέρα Γερβάσιο καμμία διάκριση και κανένα βραβείο δεν ήταν μεγαλύτερο, από τις  ζωές των κρατουμένων, που έσωσε.
Το έργο του θα συνεχίσουν τα μέλη της Αδελφότητας «Διακονία Αποφυλακίσεως Απόρων Κρατουμένων και Φυγοποίνων», που ιδρυσε.