Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Παπαγγελόπουλος γιά Αθλητικούς Δικαστές, στη "Δίκη στο Οpen" (2): "OΧΙ σε παράγκα"! (video)


 Καταπέλτης, για τον τρόπο επιλογής και πληρωμής των Αθλητικών Δικαστών από την ΕΠΟ, εμφανίστηκε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης, που έδωσε στον Κυριάκο Θωμαίδη και στη Μαίρη Μπενέα, στη "Δίκη στο Οpen", την περασμένη Δευτέρα και το οποίο οι "Δικογραφίες", παρουσιάζουν αυτούσιο.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, θεωρεί ότι, οι Αθλητικοί Δικαστές πρέπει, να επιλέγονται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, όπως ισχύει με τους υπόλοιπους δικαστές και με ιδιαίτερα επικριτικό τρόπο, κάνει λόγο για... "Παράγκα"!
Δείτε την εκπομπή (απο το 00.17.00 μέχρι το 00.33.00).
https://www.tvopen.gr/watch/21327/hdikhstoopen022f032f2020

ΘΩΜΑΙΔΗΣ: Μήπως παρακολουθήσατε μία προηγούμενη εκπομπή, που είχαμε καλέσει την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου και παρενέβη ο πρώην υπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής; Θα τη δούμε, για να μου πείτε τη γνώμη σας, γιά τους αθλητικούς δικαστές. Η κ. Κωνσταντοπούλου ισχυρίστηκε ότι,υπάρχει ένα συνταγματικό ζήτημα, στο να υπάρχουν τακτικοί δικαστές στην ποδοσφαιρική Δικαιοσύνη. Ποιά είναι η άποψη σας; Ο κ. Κοντονής επέμενε ότι, αυτά τα θέματα έχουνε λυθεί. Και ότι, μπορεί να υπάρχουν τακτικοί δικαστές.
ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θεωρώ ότι, μπορούν να υπάρχουν. Το θέμα είναι πως επιλέγονται και ποιά είναι τα κίνητρα, γιά να πάει κανείς εκεί/
ΘΩΜΑΙΔΗΣ: Aπό την ΕΠΟ επιλέγονται.
ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό γιά μένα δεν είναι εχέγγυο αμεροληψίας. Οι αθλητικοί δικαστές, όπως κάθε δικαστικός λειτουργός, η οποιαδήποτε προαγωγή, τοποθέτηση μετάθεση, πρέπει να γίνεται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Και εάν ακόμη θεωρήσουμε ότι, δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του, τότε μπορούμε να το κάνουμε από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου.
 ΘΩΜΑΙΔΗΣ: Πάντως όχι από τη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ.
ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, όχι βέβαια.
ΘΩΜΑΙΔΗΣ: Αυτό γίνεται κ. υπουργέ αυτή τη στιγμή. Επί των ημερών της κυβέρνησης σας...
ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο, αλλά με τις ρομαντικές, ηρωικές εποχές.Τώρα δεν τα παρακολουθώ. Γι΄αυτό που μου είπατε, η άποψη μου, όχι τόσο η νομική, η απλή λογική λέει ότι, δεν μπορεί η ΕΠΟ να τους επιλέγει. Οι δικαστές δεν μπορεί, να υπόκεινται σε επιλογή άλλων οργάνων.
ΜΠΕΝΕΑ: Και να σας πω και κάτι επιπλέον κ. υπουργέ; Πως το βλέπετε, είναι σωστό να δικάζουν στην ΕΠΟ και να πληρώνονται από την ΕΠΟ;

ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Oχι βέβαια. Αυτό μπορεί να λυθεί. Δεν διεκδικώ το αλάθητο,  αλλά πάλι με την απλή λογική κυρίως και μετά με τους κανόνες Νομικής, οι δικαστές που θα επιλέγονται, σας είπα με ποιά διαδικασία..
ΜΠΕΝΕΑ: Aδιάβλητη

ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα με ποιά διαδικασία, αυτή θεωρώ ότι, είναι η πιό αδιάβλητη. Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Εντεκα Αεροπαγίτες, που κληρώνονται. Προεδρεύει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου και συμμετέχει ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου. Αυτοί είναι το πιό αδιαβλητο όργανο. Ως προς τον τρόπο αμοιβής σύστημα. Τώρα ως προς τον τρόπο αμοιβής, για να μην υπάρχουν σκιές, ή οτιδήποτε άλλο, μπορεί να λυθεί πολύ απλά. Και πάλι επαναλαμβάνω, με τη δική μου νομική και ποδοσφαιρική παιδεία. Να είναι αποκλειστικής απασχόλησης στα καθήκοντα τους, ως αθλητικοί δικαστές και να παίρνουν μόνον το μισθό τους..

ΘΩΜΑΙΔΗΣ: Από το κράτος
ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Από το κράτος.
ΘΩΜΑΙΔΗΣ: Ετσι.. Οχι από την ΕΠΟ, που αμοίβονται τώρα. Και επίσης, γιατί να συνεδριάζουν στην ΕΠΟ σώνει και καλά. Ας συνεδριάζουν στην Ευελπίδων, στο Εφετείο. Να μην έχουν και ένα περιβάλλον, το οποίο δημιουργεί ενδεχομένως, εκφυλιστικά φαινόμενα.
ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εμένα η άποψη μου είναι, να επιλέγονται, με αδιαβλητές, ή κατά το δυνατόν αδιάβλητες διαδικασίες, που προβλέπονται για τους συναδέλφους τους, γιά όλες τις προαγωγές, μεταθέσεις, αποσπάσεις, πληρώνονται από το κράτος και για να μην επιβαρύνονται με διπλή δουλειά, θα απαλλάσσονται από τα καθήκοντα τους.
ΘΩΜΑΙΔΗΣ: Θα τους αξιολογεί φαντάζομαι κάποιος
ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα επιθεωρούνται από τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης. Αλλιώς δημιουργούμε μιά παράγκα...
ΘΩΜΑΙΔΗΣ: Α, τώρα καλά το είπατε. Παράγκα και στα πειθαρχικά όργανα..
ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Oχι στα Πειθαρχικά.  Οχι, όχι, όχι... Δημιουργούμε μιά παράγκα, εάν υπάγονται αλλού.
ΘΩΜΑΙΔΗΣ: Α, αυτό λέτε.
ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι, έχουν τις μεγαλύτερες διασφαλίσεις.
ΜΠΕΝΕΑ: Μιάς και λέτε γιά παράγκα, εσείς έχετε υπηρετήσει τόσα χρόνια τη Δικαιοσύνη σε θέσεις κλειδιά. Υπάρχει παράγκα στη Δικαιοσύνη;
ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, η Δικαιοσύνη, λόγω της μεγάλης εξουσίας, που διαθέτει, είναι ένας τόπος, που διαγκωνίζονται διάφορα συμφέροντα... Στη συντριπτική πλειοψηφία οι έλληνες δικαστές, ανταποκρίνονται στα καθήκοντα τους. Τώρα βέβαια, κάθε κανόνας έχει τις εξαιρέσεις του. θα ήμουνα ανόητος, ή θα βαυκαλιζόμουνα από συντεχνιακή αλληλεγγύη, εάν έλεγα ότι, όλοι οι δικαστές είναι τέλοιοι. Εγώ θεωρώ ότι, η συντριπτική πλειοψηφία, ανταποκρίνονται στα καθήκοντα τους.
ΜΠΕΝΕΑ: Μιας και μιλήσατε όμως πριν, για εγκλήματα "λευκού κολλάρου"...
ΘΩΜΑΙΔΗΣ: Nα μείνουμε όμως στα ποδοσφαιρικά κ. Μπενέα, γιατί πηγαίνουμε πολύ μακριά..
ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε πόσο μακριά μπορούμε να πάμε;
ΘΩΜΑΙΔΗΣ: Επειδή οι τακτικοί δικαστές στην ποδοσφαιρική Δικαιοσύνη, ήταν ένας νεωτερισμός, τον οποίον τον έχω πιστώσει στον κ.Κοντονή..
ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Σωστό. Αθλητικοί δικαστές, πρέπει να είναι, για να είναι ανηπηρέστοι..
ΘΩΜΑΙΔΗΣ: Παρ΄οτι, ήταν συνεργάτης σας, υπουργός Δικαιοσύνης αυτός, αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης εσείς, κάποια στιγμή φτάσατε να μην μιλάτε μεταξύ σας.
ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Aυτά είναι φήμες, που εγώ δεν τις επιβεβαιώνω..
ΘΩΜΑΙΔΗΣ: Δεν είχατε καλές σχέσεις
ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιός το λέει αυτό; To λέει ο ίδιος;
ΘΩΜΑΙΔΗΣ: Oχι. Εσείς τι λέτε;
ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Eγω δεν έχω κακές σχέσεις με κανέναν.  Παρά μόνον με όσους μου επιτίθενται. Εκεί γίνομαι θηρίο ανήμερο.
ΘΩΜΑΙΔΗΣ: Δηλαδή με τον κ. Κοντονή είχατε καλή σχέση;
ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά. Δεν είχα να χωρίσω τίποτα μαζί του.
ΘΩΜΑΙΔΗΣ: Mπορω να σας πω το εξής.
ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει πει εκείνος ότι, δεν έχει καλές σχέσεις μαζί μου; Eπρεπε να τον ρωτήσετε. Εγω δεν είχα τσακωθεί ποτέ μαζί του.
ΘΩΜΑΙΔΗΣ: Δεν είπα κάτι τέτοιο. Αλλο λέω. Η συνεργασία, πάντα, μεταξύ ενός υπουργού και ενός αναπληρωτή υπουργού, πρέπει να είναι αγαστή. Αν δεν είναι και υπάρχουνε προβλήματα, δημιουργούνται και προβλήματα στην κυβερνητική δουλειά. Είσασταν στο ζήτημα της διαφθοράς, ένας άνθρωπος, που είχε δίπλα του τον κ. Βασιλειάδη. Επειτα έγινα υπουργός Αθλητισμού. Ο κ. Βασιλειάδης πέρασε μία τροπολογία το 2018, στην οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ, έδινε τη δυνατότητα σε αθλητικούς δικαστές, που ήδη είχαν υπηρετήσει, χωρίς την εντολή του προισταμένου τους,να ξαναγίνουν αθλητικοί δικαστές. Είναι προβληματικό κατά την άποψη σας αυτό;
ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν την ξέρω την τροπολογία..
ΘΩΜΑΙΔΗΣ: Σας τη λεω.
ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕν μπορώ να εκφέρω άποψη, εαν δεν την δω. Αν την έχετε, να τη δω
ΘΩΜΑΙΔΗΣ: Σας λέω το εξής. Ενας δικαστής είναι τρία χρόνια. Αθλητικός. Και χωρίς να υπάρχει πρόταση από τον προισταμενο του, από οποιαδήποτε δικαστική αρχή, συνέχιζε, επειδή τον ψήφισε η Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ.
ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό νομίζω ότι, πάσχει στον πυρήνα. Οτι, δεν είναι δυνατόν η ΕΠΟ, να επιλέγει τους αθλητικούς δικαστές. Αρα δεν μπορεί και να τους ανανεώνει τη θητεία.
ΘΩΜΑΙΔΗΣ: Να σας πω κάτι, πιό προχωρημένο; Tριάντα χρόνια αθλητικός δικαστής.Υπάρχει στην Επιτροπή Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών. Συνταξιούχος.Μπορεί να υπάρχει;
ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Eγώ είμαι της άποψης ότι,  πρέπει να υπάρχει εναλλαγή προσώπων στις κρίσιμες θέσεις. Οταν πρωτομπήκα στο Δικαστικό, ακόμη και σε επαρχιακή πόλη, πάνω από τρία χρόνια δεν σε άφηνε η ηγεσία της Δικαιοσύνης. Αυτό τα λέει όλα. Οποιος παραμένει αγκυλωμένος στην καρέκλα του, δημιουργείται καθεστωτική νοοτροπία και δεν ξέρω, μπορεί να υπάρχει και μέλι...

Οι "Δικογραφίες" δεν υιοθετούν χαρακτηρισμούς και απόψεις.
Η συνέχεια στο επόμενο.