Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Η ΠΟΛΑ ΡΟΥΠΑ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΙΣ "ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ": "H Κυβέρνηση εφαρμόζει την πρόταση, που έκανα, για την αποσυμφόρηση"

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Για την αποσυμφόρηση των Σωφρονιστικών Καταστημάτων της Χώρας, στην οποία προχωρεί η κυβέρνηση, λόγω κορωνοϊού, κάνοντας πράξη το το δραματικό αίτημα των κρατουμένων στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, μίλησε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στις "Δικογραφίες" η κατηγορούμενη για υποθέσεις τρομοκρατίας Πόλα Ρούπα, σύντροφος του  Νίκου Μαζιώτη και φερόμενη ως  συναρχηγός της

οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας.
Η 50χρονη κρατούμενη, η οποία πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις, για την αποσυμφόρηση των  Φυλακών λόγω της πανδημίας, διέψευσε επίσης τα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία η αιφνιδιαστική μεταγωγή της από τον Κορυδαλλό στις φυλακές Ελαιώνα Θήνας, έγινε επειδή πάσχει από κορωνοϊό, καθώς την έβαλαν σε ειδικά διαμορφωμενη πτέρυγα, όπου δεν προαυλίζεται με τις υπόλοιπες συγκρατούμενες της, ούτε και έρχεται σε επαφή μαζί τους.

"Δηλώνω ότι, δεν έχω κορωνοιό", είπε και συνέχισε:

"Σήμερα πληροφορήθηκα ότι, η κυβέρνηση κάνει μιά αρχή,  για την αποσυμφόρηση των φυλακών, ενόψει κορωνοϊού. Εφαρμόζει την πρόταση, που έκανα, μέσα από το κείμενο, που συνυπογράψαμε όλες οι κρατούμενες των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, γιά τον τρόπο, που πρέπει να γίνει αυτή η αποσυμφόρηση 1500 ελαφροποινιτών κι όσων έχουν μικρό υπόλοιπο ποινής, που θα είναι ρητά προσδιορισμένο, μέχρι να λήξει η καραντίνα.
Ομως το μέτρο αυτό, δεν φτάνει. Πρέπει να προχωρήσουμε σε ευρύτερη αποσυμφόρηση, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο πληθυσμός των φυλακών. Ημουνα η πρώτη, που μιλησα, γιά την αναγκαιότητα εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου, μέσα από κείμενα της φυλακής, που συνυπογράψαμε όλες οι κρατούμενες, πριν ακομη ληφθούν τέτοια μέτρα σε άλλες χώρες.

Για τις φήμες ότι, πάσχει από κορωνοϊό, είπε:

"Δηλώνω ότι δεν έχω κορωνοϊό. Η φημολογία αυτή, είτε είναι κατεθυνόμενη από το Υπουργείο, είτε από άλλες -  άλλους, στόχο έχει να με κρατήσει απονομωμένη από τις κρατούμενες.
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με πολεμάει, γιατί πρωτοστάτησα -και το ξέρει - στην κινητοποίηση στις Φυλακές Κορυδαλλού, για την αποσυμφόρηση των φυλακών όλης τη χώρας, ενόψει κορωνοιού.
Την ίδια μέρα, που ξεκίνησε η κιητοποίηση μας, με "απήγαγαν", με  με ισχυρή αστυομική δύναμη,  για να με απομακρύνουν από τον Κορυδαλλό.
Η  "απαγωγή" έγινε λίγη ώρα μετα το κλείσιμο της φυλακής.
Το  ίδιο έκαναν σε μια άλλη κρατούμενη, 65 ετών, με 67 % αναπηρία, που κρατείται, για οικονομικά και περίμενε αποφυλάκιση.
Η μεταγωγή της έγινε παρεπιπτόντως της δικής μου απαγωγής, καθ΄υπαγόρευση της υπηρεσίας του Κορυδαλλού.

- Γιατί απαγωγή και όχι μεταγωγή;

"Eισέβαλαν μέσα στους  θαλάμους μας 12 αστυνομικοί, χωρίς καμμία προφύλαξη, μαζί με τον αρχιφύλακα. Στην ουσία,  για να σπάσουνε μία κινητοπο'ιηση, η οποία διεκδικούσε, να εφαρμοστούν μέτρα, που θα σώσουν χιλιάδες ζωές (συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων).
Μου έκανα μιά "άγρια" μεταγωγή, προκειμένου, να με εκδικηθούν και να με παροπλίσουν.
Δεν έθεσαν  όμως τη ζωή μας σε σε κίνδυνο, τη στιγμή μάλιστα, που έχουν απαγορευτεί οι μεταγωγές, με αποφάσεις του Υπουργείου;

 - Είστε σε καραντίνα;

"Μας έβαλαν στη Θήβα μαζί με αλλες κρατούμενες σε καραντίνα, όπως είναι οι εντολές σε όλα τα καταστήματα. Μεσα σε ένα κοινό χώρο,  βρισκόμαστε άνθρωποι, που έχουμε έρθει από διαφορετικές κατευθύνσεις: Εγω, η συγκρατούμενη μου  και κάποιες άλλες γυναίκες  προερχόμαστε από τις "ασφαλισμένες" φυλακές Κορυδαλλού και έχουμε μεταχθεί,  με τις ασφαλείς  κλούβες Μεταγωγών. Αλλές, που έρχονται απέξω είναι νεοεισερχόμενες, άλλες είναι από το Μεταγωγών, για το οποίο έχει  δημοσιοποιηθεί στα sites ότι, υπάρχει κρούσμα και τις έχουν ενημερώσει ότι, θα παραμείνουν 14 ημέρες στην απομόνωση, γιατί είναι υψηλού κινδύνου και άλλες έρχονται από νοσοκομεία.
Εχω διαμαρτυρηθεί από την πρώυη στιγμή, που πάτησα το πόδι μου στη Θήβα, γιά το γεγονός ότι, όλες αυτές οι κρατούμενες  βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο και η απάντηση,  που έλαβα ήταν ότι, "έχω δίκιο, άλλα δεν υπάρχει ο χώρος".

- Αυτό, που διεκδικήσατε, γίνεται;

"Ως κρατούμενες διεκδικήσαμε την ευρεί αποσυμφόρηση των φυλακών, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο πληθυσμόας σε αυτές και την τήρηση μέτρων ασφαλειας. Οι κρατούμενες -κρατούμενοι  δεν θα ευθύνονται, εαν νοσήσουν από κορωνοιό. Θα ευθύνονται τα ελλιπή μέτρα και η έλλειψη υποδομών, και το γεγονός ότι, στις φυλακές συνωστίζονται πάρα πολλοί άνθρωποι και το ότι η κυβέρνηση δεν παρέχει  κονδύλια.

- Καλά τα πάει η κυβέρνηση...

"Ομως η κυβέρνηση της ΝΔ απαντάει μόνον με περιορισμούς  και ο στρατιωτικός νόμος, που επέβαλλε, απαγορεύοντας την κυκλοφορία, γίνεται, ενω αρνείται να λάβει μέτρα, που θα τη φέρουν σε σύγκρουση με το μεγάλο κεφάλαιο.
Δηλαδή, αρνείται να βάλει όριο στις τιμές των προιόντων και κυρίως των υλικών πρόληψης από τον ιό, χτυπωντας τους κερδοσόπυς. Αρνείται  να κανει επίταξη στα ιδιωτικά νοσοκομεία και κλίνες, αρνείται να διατάξει επίταξη των εργοστασιων, για την παραγωγή προιόντων, που χρειάζονταν τα νοσοκομεία. Αρνείται να παρέχει άφθονη ρευστότητα στο Εθνικό  Σύστημα Υγείας.
Η στάση της με τους κρατούμενους είναι  ακόμη χειρότερη και είναι θέμα χρόνου, να πληγούν από κορωνοϊο οι φυλακές.
Δεν θα βγούμε από αυτη τη βαθιά κοινωνική κρίση μέσα από απαγορεύσεις και στρατιωτικούς  νόμους, κυνηγώντας αγωνιστές και πετώντας τους στις απομονώσεις.
Η κυβέρνση αυτή και το πολιτικό σύστημα γενικότερα, επιδεινώνει την κατασταση με την πολιτική, που δεν προσφέρει λύσεις.