Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Οταν τα πρόσωπα κάνουν τους θεσμούς


Από το blog της "Δίκης" του Κυριάκου Θωμαίδη, το άρθρο του στο SDNA:

Υπάρχουν πολλές δυτικοευρωπαϊκές χώρες, που διαθέτουν τέτοιο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μην έχουν ανάγκη τις προσωπικότητες που θα το επανδρώσουν. Δυστυχώς στην Ελλάδα οι θεσμοί είναι τόσο ευμετάβλητοι, που θα αναγκαστούμε να παραδεχτούμε ότι τα πρόσωπα είναι εκείνα που τους κατοχυρώνουν. 

Να σας δώσουμε δύο παραδείγματα από το χώρο της Δικαιοσύνης, ο οποίος τον τελευταίο καιρό συνδέεται ιδιαιτέρως με τον αθλητισμό.

Ο επίτιμος αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης ανέλαβε την προεδρία της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος. Προ τριετίας υπήρξε και ο επικεφαλής όλων των αθλητικών εισαγγελέων της χώρας.

Το πρώτο πράγμα που έκανε τότε, ήταν να διαπιστώσει αν αυτό που άκουγε διαρκώς, είναι αλήθεια. Δηλαδή αν ο αθλητισμός χρησιμοποιείται ως πλυντήριο χρήματος.

Η έρευνά του είχε στην κορυφή της πυραμίδας μια ομάδα για την οποία ο κ. Βουρλιώτης απορούσε πως κατάφερε και πήρε άδεια από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Διέταξε προκαταρκτική, αλλά μέχρι να ολοκληρωθεί, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε φύγει από το πόστο του.

Από τη διερεύνηση αθλητικών ζητημάτων, ο κ. Βουρλιώτης πήγε σε κάτι που φαίνεται πιο μεγάλο: Την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος. Με έκπληξη διαπίστωσε ότι ο ιδιοκτήτης της ομάδας που ήλεγχε προ τριετίας είναι τόσο αναμεμειγμένος με το μαύρο χρήμα που ήδη οι επιχειρηματικοί συνεργάτες του κάνουν ουρά για να τον συναντήσουν. Όχι για καλό σκοπό.

Ο κ. Βουρλιώτης κατάφερε να συνδέσει πρόσωπα, καταστάσεις και δραστηριότητες ώστε να ελέγξει εξονυχιστικά (και πάλι) τον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη ομάδας. Το έκανε με ευσυνειδησία και επιμονή, όπως και μία συνάδελφός του, η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βιργινία Σακελλαροπούλου.

Ηταν η πρώτη εισαγγελική λειτουργός που κατάφερε πριν από οκτώ χρόνια να δείξει το δρόμο για τη διαλεύκανση των χειραγωγημένων ποδοσφαιρικών αγώνων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προστρέχουν στην εισαγγελική πρόταση της κ. Σακελλαροπούλου στο μικρό Κoriopolis, τότε που η δικαστική εξουσία έμοιαζε αμήχανη απέναντι στον ορυμαγδό των στημένων αγώνων.


Η θαρραλέα εισαγγελέας κατ’ ουσίαν δημιούργησε νομολογία για τον τρόπο με τον οποίο χειραγωγούνται οι αθλητικοί αγώνες και έδωσε το έναυσμα σε νέους συναδέλφους της να κάνουν το ίδιο.

Μάλιστα με την ιδιότητα της επόπτριας της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος χειρίστηκε το σύνολο των δικογραφιών που σχετίζονταν είτε με τις εκθέσεις της Sportradar είτε με καταγγελίες για χειραγωγημένα παιχνίδια.

Οι θεσμοί του προέδρου της Αρχής για την Kαταπολέμηση του Mαύρου Xρήματος και του επόπτη Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπήρχαν πριν τον κ. Βουρλιώτη και πριν την κ. Σακελλαροπούλου. Όμως κανείς προκάτοχος δεν εξέτασε με τόση επιμέλεια τα ζητήματα που αφήνουν το πιο μελανό στίγμα στον αθλητισμό.

Αρα είναι σαφές: Τουλάχιστον στη χώρα μας τα πρόσωπα κάνουν τους θεσμούς.