Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Η "Θύρα 13" έχασε την ψυχή της



Γράφει στη σελίδα του στο facebook, o συνάδελφος δημοσιογράφος Τάκης Τερζής:
 

 · Ενα απο τα στέκια των φοιτητικών μας χρόνων, όπου χορταίναμε την πείνα μας με λίγες δραχμές και είχαμε επιπλέον κερασμένο κρασί, έχασε χτές την ψυχή του.

Τον Γιώργο. Τον ιδιοκτήτη του οινομαγειρείου δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.Τον άνθρωπο που έκανε λογαριασμό πάνω στη λαδόκολλα, που έστρωνε το τραπέζι και στρογγύλευε τον λογαριασμό προς τα κάτω όταν ήσουν πελάτης, ή κέρναγε ένα ή δύο μισόκιλα, ανάλογα με το μέγεθος της παρέας.
"Tο κρασί δικό μου" ήταν η χαρακτηριστική του φράση.
Το οινομαγειρείο, γνωστό σε χιλιάδες κατοίκους της Αθήνας, βρίσκεται στην οδό Τσόχα, απέναντι ακριβώς απο τη θύρα 13. Έτσι ήταν γνωστό. Ως θύρα 13, αφού όνομα δικό του δεν είχε.
Στην αρχή λειτουργούσε με τέσσερα ετοιμόρροπα τραπέζια και σαραβαλιασμένες καρέκλες, που μετά βίας χώραγε 20 πελάτες. Από πάνω τα ξύλινα βαρέλια με το κρασί.
Η ατμόσφαιρα ήταν πάντα θολή από τους καπνούς των τσιγάρων και τον καπνό του τηγανιού.
Όπως έλεγε ένας φίλος, τα ρούχα σου θέλαν μιά βδομάδα αερισμό, για να φύγει η τηγανίλα και η τσιγαρίλα. Παρ όλα αυτά το οινομαγειρείο της οδού Τσόχα ήταν πάντα γεμάτο. Ίσως γιατί σε πήγαινε σε άλλες εποχές, στη δεκαετία του 50 και παραπίσω. Ισως γιατί έμοιαζε με περιγραφή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ισως γιατί το μενού, που δεν είχε αλλάξει για δεκαετίες (κεφτεδάκια, μπακαλιάρος σκορδαλιά, σικωτάκια και ντολμαδάκια), παρέμεναν πάντα νόστιμα.
Στο οινομαγειρείο συναντούσες κάθε λογής ανθρώπους, πλήν νεοπλουτίδηδων. Από την συγγραφέα Λιλή Ζωγράφου και τον εκδότη του περιοδικού "Αντί" Χρήστο Παπουτσάκη, μέχρι μεσοαστούς, φοιτητές και εργάτες.
Ύστερα απο δεκαετίες το μαγαζί μεγάλωσε. Ο Γιώργος έκλεισε τη μικρή αυλή έξω απο το οινομαγειρείο- τρύπα, ανανέωσε τα τραπέζια και τις καρέκλες του, έβαλε εξαερισμό και η ατμόσφαιρα έπαψε να είναι είναι θολή και πνιγηρή, όπως παλιά. Η πελατεία του αυξήθηκε και πάλι δεν χωρούσε.
Δεν ξέρω, αν το οινομαγειρείο λειτουργήσει ξανά μετά τον θάνατο του Γιώργου. Και να λειτουργήσει όμως, θα λείπει η ψυχή του.
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο
Argyro Lytra, Afroditi Karimali και 43 ακόμη
9 σχόλια
Μου αρέσει!
Σχόλιο