Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Δικηγορικές εκλογές, γένους... αρσενικού!


Με χαμηλές ταχύτητες κινούνται οι γυναίκες υποψήφιες στις εκλογές των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που διεξάγονται εν μέσω πανδημίας, την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα, 28 και 29 Νοεμβρίου.

Σε αντίθεση με τη Δικαιοσύνη, όπου οι γυναίκες κατάφεραν να εκτοπίσουν τους άνδρες, ακόμη και από θέσεις, που θεωρούντο απόρθητα ανδρικά κάστρα, στις φετινές Δικηγορικές Εκλογές, η παρουσία γυναικών υποψηφίων είναι ισχνή και αδύναμη, αφού κυμαίνεται περίπου στο τριάντα με τριάντα πέντε τοις εκατό.

Κι ενώ στη Δικαιοσύνη οι γυναικείες γόβες κατάφεραν να αναρριχηθούν μέχρι και στη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου και να καταλάβουν όλα τα πόστα, αφού γυναίκες εξελέγησαν και διευθύνουν τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών Αθήνας και Πειραιά, γυναίκες εξελέγησαν και προϊστανται στις διοικήσεις Πρωτοδικείων και Εφετείων, στη Δικηγορία αντίθετα, ελάχιστες διεκδικούν ηγετικές θέσεις στα ψηφοδέλτια.

Στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας μάλιστα, που συνδικαλιστικά ανδροκρατείται από γενέσεως του, υποψήφιοι για την προεδρία είναι μόνον οκτώ άνδρες, καθώς καμμία γυναίκα δεν αποτόλμησε να αναμετρηθεί, για τη θέση του Προέδρου του.

Πιό τολμηρές αποδεικνύονται οι Θεσσαλονικιές, καθώς δύο από αυτές κατάφεραν να σπάσουν και αυτό το ταμπού και να εισχωρήσουν στα ψηφοδέλτια, διεκδικώντας θέση Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, γιά την οποία κονταρομαχούν και έντεκα άνδρες.

Παρόμοια με το Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας είναι η εικόνα των υποψηφίων στις Δικηγορικές Εκλογές στον Πειραιά, όπου και εκεί, γυναίκες υποψήφιοι υπάρχουν μόνον για τις θέσεις συμβούλων, ενώ καμμία δεν διεκδικεί θέση Προέδρου, για την οποία μάχονται πέντε άνδρες.