Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

ΕΚΛΟΓΕΣ: Ο κορωνοϊός χωρίζει τους δικηγόρους


Εικόνα χωροταξικού... σκορποχωρίου προκαλεί ο κορωνοϊός στις φετεινές δικηγορικές εκλογές, καθώς λόγω υγειονομικού πρωτοκόλλου, έχουν πολλαπλασιαστεί το εκλογικά τμήματα, σε όλους τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, γιά την αποφυγή συγχρωτισμού.
Τα πρωτεία στις χωροταξικές αλλαγές, διεκδικεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, που για πρώτη φορά στα χρονικά του, οι 23.427 δικηγόροι - μέλη του δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις αίθουσες του, όπως γινόταν μέχρι τώρα.
Για λόγους αποφυγής συγχρωτισμού, θα υπάρξει διευρυμένος αριθμός εκλογικών τμημάτων (40 τμήματα αντί των 26 τμημάτων στις προηγούμενες αρχαιρεσίες) και μειωμένος αριθμός εγγεγραμμένων ανά τμήμα.
Επιπλέο, εκτός από έξι εκλογικά τμήματα, που θα στηθούν εντός ΔΣΑ, τα υπόλοιπα τριάντα τέσσερα, έχουν μεταφερθεί σε αντίστοιχες αίθουσες ή άλλους προσβάσιμους χώρους σε έξι σημεία, στο Κέντρο της Αθήνας.


Αναλυτικά, στα γραφεία του ΔΣΑ, θα διεξαχθεί ψηφοφορία, μόνον στην αίθουσα εκδηλώσεων, στην αίθουσα Σεμιναρίων και στην αίθουσα προεισπράξεων.
Δεκαέξι εκλογικά τμήματα θα στηθούν στη Στοά του Βιβλίου, όπου θα ψηφίσουν και οι περισσότεροι δικηγόροι.
Σε εκλογικό κέντρο έχει μετατραπεί το ιστορικό ξενοδοχείο “Τιτάνια”, που θα φιλοξενήσει οκτώ εκλογικά τμήματα, ενώ άλλα τέσσερα έχουν στηθεί στο Αθηναϊκό Κέντρο Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών – “ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ”.
Σε εκλογικά κέντρα μετατράπηκαν αντίστοιχα το Πνευματικό Κέντρο, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, που φιλοξενούν από δύο εκλογικά τμήματα και συνολικά έξι.
Οι εκλογές στο ΔΣΑ θα γίνουν μόνον διά ζώσης και όχι με ηλεκτρονική ψηφοφορία.
Αυτονόητη προυπόθεση, η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, νόσησης, ή αρνητικού διαγνωστικού τεστ.
Οι κάλπες θα ανοίξουν την Κυριακή 28 Νοεμβρίου από τις 07.00 το πρωί ως τις 7 το βράδυ, ενώ το ίδιο θα επαναληφθεί και τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, προκειμένου οι δικηγόροι σε όλη τη χώρα, να εκλέξουν τις διοικήσεις τους.
Εαν οι υποψήφιοι πρόεδροι δεν συγκεντρώσουν το 51%, θα υπάρξει επαναληπτική ψηφοφορία, την επόμενη Κυριακή και Δευτέρα, 5 και 6 Δεκεμβρίου, αντίστοιχα, όπου οι δικηγόροι θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στους δύο πρώτους σε ψήφους.



Η πανδημία δεν πτόησε τους υποψηφίους στις Δικηγορικές Εκλογές, να μπουν στη μάχη της κάλπης, είτε για τη θέση του Προέδρου, είτε για μια θέση στα Διοικητικά Συμβούλια των ανά την Ελλάδα Δικηγορικών Συλλόγων.

Αριθμός ρεκόρ υποψηφίων φέτος.

Εκατόν είκοσι εννέα (129) υποψήφιοι πρόεδροι, ογδόντα έξι (86) δικηγορικοί συνδιασμοί και χίλιοι διακόσιοι ογδόντα (1280) υποψήφιοι σύμβουλοι.

Οσο, γιά τις γυναίκες - δικηγόρους, μπορεί να μην διεκδίκησαν θέση Προέδρου του ΔΣΑ, κατάφεραν ωστόσο σε δύο εκ των υποψηφίων συνδιασμών, να είναι περισσότερες από τους άνδρες.

Στο συνδιασμό «Αμισθοι Μαχόμενοι Δικηγόροι», που δεν κατέβασε υποψήφιο πρόεδρο, αλλά μόνον υποψηφίους συμβούλους, από τους 24 οι 13 είναι γένους θηλυκού, ενώ ακόμη πιό έντονη η θηλυκή συμμετοχή στο συνδιασμό «Διεκδικώ περισσότερα στην πράξη», όπου επίσης δεν υπάρχει επικεφαλής του συνδιασμού, αλλά μόνον 24 υποψήφιοι σύμβουλοι, εκ των οποίων οι 14 είναι γυναίκες!

Ο υποψήφιος, για την προεδρία του ΔΣΑ Θέμης Σοφός έχει τις λιγότερες γυναίκες στο συνδιασμό του, αφού στους 24 υποψηφίους συμβούλους έχει μόνον 7 γυναίκες, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο σημερινός πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Ευστάθιος Κουτσοχήνας, που επαναδιεκδικεί την προεδρία, με πολύ υποτονική τη γυναικεία παρουσία, καθώς μόνον 5 από τους 24 υποψηφίους του συνδιασμού του είναι γυναίκες.