Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Με νέο ανακριτή, νέα έρευνα, για Νoor One

Nέος κύκλος έρευνας ανοίγει, γιά την πολύκροτη υπόθεση του Noor One, καθώς ανέλαβε καθήκοντα ο νέος ανακριτής, που διαδέχτηκε τον αποχωρήσαντα προκάτοχο του Ιωάννη Πετρόπουλο.
Ο πρόεδρος Πρωτοδικών Ελευθέριος Καλτάκης ορίστηκε Ανακριτής Διαφθοράς Πειραιά, που θα διερευνήσει την πολύκροτη υπόθεση της εμπλοκής μεγαλοπαράγοντα του ποδοσφαίρου και συνεργατών του στην χρηματοδότηση της μεταφοράς του φορτίου της ηρωίνης με το πλοίο «Noor One.

Ο κ. Καλτάκης ο οποίος ήταν μέχρι πρότινος Α Τακτικός Ανακριτής Πειραιά, προήχθη πρόσφατα σε Πρόεδρος Πρωτοδικών και ανέλαβε από σήμερα καθήκοντα Ανακριτή Διαφθοράς με απόφαση του διευθύνοντος της διοίκησης του Πρωτοδικείου Πειραιώς Βασίλειου Τζελέπη.
Στο γραφείο τουέχει ήδη διαβιβαστεί η δικογραφία, που αφορά τη μεταφορά των ναρκωτικών, μετά το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά που ήρε τη διαφωνία ανάμεσα στον απερχόμενο Ανακριτή Ιωάννη Πετρόπουλο και τον Εισαγγελέα Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Ανακριτής Πετρόπουλος είχε κλείσει την υπόθεση, ενώ ο Εισαγγελέας Εφετών κ. Τσορμπατζόγλου είχε ζητήσει να διενεργηθούν συμπληρωματικές ανακριτικές πράξεις.

Με το υπ’ αριθμ. 822/2021 βούλευμα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά τάχθηκε υπέρ του Εισαγγελέα προκειμένου να διενεργηθούν οι ακόλουθες ανακριτικές πράξεις:

1. Να αποσυσχετιστούν από την υπόθεση, η δικογραφία σε βάρος των Τούρκων κατηγορούμενων φερόμενων ως αποστολέων και παραληπτών των ναρκωτικών Ουνγκάν Οχράν, που κρατείται σε τουρκικές φυλακές, Νασί Σερίφ Ζιντάστι, ο οποίος διαφεύγει τη σύλληψη και Φαρντίν Ριγκαμπάντι, που κρατείται στις φυλακές Κορίνθου.

2. Να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη από την Οικονομική Αστυνομία για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι σύννομες οι αποστολές χρηματικών ποσών ύψους άνω των 20 εκατομμυρίων δολαρίων από την εταιρεία MCMP IL Maritime Capital Management Partners LLC με έδρα το Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών προς την εταιρεία G Tankers του Ευθύμιου Γιαννουσάκη.

3. Να ζητηθεί δικαστική συνδρομή από το γραφείο στην Ελλάδα της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης του εγκλήματος Homeland Security για να διακριβωθεί η προέλευση των χρημάτων που διατέθηκαν από την MCMP IL στην εταιρεία του Γιαννουσάκη και να διερευνηθεί αν αυτά προέρχονται από μετακύληση κεφαλαίων από την εταιρεία του κατηγορούμενου ποδοσφαιρικού μεγαλοπαράγοντα, με την επωνυμία Capital Ship Management Corp στα πλαίσια της εισόδου της επιχείρησης του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

4. Να ληφθεί ένορκη κατάθεση του Αμερικανού δημοσιογράφου Alexander Clap ο οποίος αποκάλυψε σε ρεπορτάζ του στο περιοδικό The New Republic με τίτλο «The Vampire Ship» τον Οκτώβριο του 2020, πως αντάλλαξε email με τον Τούρκο καταζητούμενο Ζιντάστι ο οποίος του ανέφερε πως συνάντησε τον καταδικασθέντα σε 18 έτη κάθειρξη για τη μεταφορά της ηρωίνης Ευθύμιο Γιαννουσάκη μαζί με έναν Έλληνα τον οποίο αποκαλούσαν «Shishko» (σ.σ. που σημαίνει στα τουρκικά «χοντρός»), τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2014, στο λόμπι του ξενοδοχείου Hilton Jumeirah στο Ντουμπάι. Επρόκειτο για μια συνάντηση για το «Noor 1», το οποίο θα αναχωρούσε λίγες εβδομάδες αργότερα από τα Εμιράτα μεταφέροντας την ηρωίνη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Ζιντάστι αναγνώρισε στο πρόσωπο του μεγαλοπαράγοντα του ποδοσφαίρου, τον άνθρωπο που γνώρισε ως «Shishko» σε φωτογραφίες που του υπέδειξε ο Αμερικανός δημοσιογράφος.

5. Να ληφθεί ένορκη κατάθεση του Λιμενάρχη Ραφήνας αντιπλοιάρχου Γιώργου Κατσούλη ο οποίος ήταν επικεφαλής στη διερεύνηση της υπόθεσης του «Noor Οne».

6. Να ζητηθεί συνδρομή από τις Kυπριακές Aρχές, για να διαπιστωθεί, για ποιο λόγο καταβλήθηκε το χρηματικό ποσό των 280.000 ευρώ στον Γιαννουσάκη ως ασφαλιστική κάλυψη ζημιών στο πλοίο του «Grand Island» στις 6-9-2012 στη Σαλαμίνα, που ήταν πολύ μικρότερους κόστους σύμφωνα με πραγματογνώμονα.

Ο νέος Ανακριτής Διαφθοράς Ελευθέριος Καλτάκης αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως τις ανακριτικές πράξεις με βάση τα οριζόμενα στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά.