Σε ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων γίνεται λόγος, για "κατάφωρες αδικίες", καθώς όπως επισημαίνουν "η παραπάνω τροπολογία δεν λαμβάνει υπόψη της ορισμένα αντικειμενικά δεδομένα. Κατ’ αρχήν επιβαρύνει τους δικαστικούς λειτουργούς του Ειρηνοδικείου Αθηνών οι οποίοι με υπερένταση των δυνάμεών τους και με κατάλληλη οργάνωση κατάφεραν τα προηγούμενα χρόνια να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να περαιώσουν το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων καθώς με τον τρόπο αυτό μετακυλύει δικαστική ύλη, που δεν ανήκει στο Δικαστήριό τους".
Διαβάστε την ανακοίνωση:
"Με τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων» εισάγεται ρύθμιση (άρθρο 6) που προβλέπει την κατανομή των υποθέσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών μεταξύ των Ειρηνοδικών και Πταισματοδικών της ίδιας Εφετειακής Περιφέρειας.
Με το υπ’ αριθμό 64/19-1-2022 έγγραφό μας προς την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου ζητήσαμε λόγω του όγκου των εκκρεμών υποθέσεων σε περιφερειακά Ειρηνοδικεία, την τοποθέτηση των νεοδιοριζόμενων Ειρηνοδικών σε δικαστήρια που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα. Η τροπολογία που εισάγει το Υπουργείο Δικαιοσύνης προβλέπει αντίθετα την τοποθέτηση των δοκίμων Ειρηνοδικών στο Ειρηνοδικείο Αθηνών όπου θα υποβληθούν σε δίμηνη άσκηση στην εκδίκαση υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών ενώ παράλληλα προβλέπεται η κατανομή όλων των εκκρεμών υποθέσεων της Αττικής και στους Ειρηνοδίκες και Πταισματοδίκες των Αθηνών.
Η παραπάνω τροπολογία καταλήγει σε κατάφωρες αδικίες και δεν λαμβάνει υπόψη της ορισμένα αντικειμενικά δεδομένα. Κατ’ αρχήν επιβαρύνει τους δικαστικούς λειτουργούς του Ειρηνοδικείου Αθηνών οι οποίοι με υπερένταση των δυνάμεών τους και με κατάλληλη οργάνωση κατάφεραν τα προηγούμενα χρόνια να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να περαιώσουν το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων καθώς με τον τρόπο αυτό μετακυλύει δικαστική ύλη που δεν ανήκει στο Δικαστήριό τους. Κατά δεύτερον η παραπάνω τροπολογία δημιουργεί μία άνευ προηγουμένου πρακτική ενιαιοποίησης δικαστικής ύλης σε ευρύτερες Εφετειακές Περιφέρειες καταργώντας στην ουσία την κατά τόπον αρμοδιότητα κάθε Δικαστηρίου και μάλιστα χωρίς να λαμβάνει υπόψη τον όγκο των υπηρεσιών σε κάθε Δικαστήριο. Κατά τρίτον δεν λαμβάνει υπόψη της ότι οι Πταισματοδίκες οι οποίοι απασχολούνται κατ’ αποκλειστικό αντικείμενο με την ποινική προδικασία υποχρεώνονται πλέον να ασχοληθούν και με ένα αντικείμενο εντελώς ξένο με τα μέχρι σήμερα καθήκοντά τους, γεγονός που θα επιφέρει τεράστια καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και στις εκκρεμείς επείγουσες ποινικές υποθέσεις που ήδη χειρίζονται. Με την τροπολογία παραβιάζεται κατάφωρα η δομή των Πταισματοδικείων ως ανεξάρτητων Δικαστηρίων με καθορισμένες αρμοδιότητες. Τέλος καταργεί στην ουσία την πρακτική άσκηση των νέων Ειρηνοδικών αφού τους υποχρεώνει να δικάζουν τις συγκεκριμένες υποθέσεις χωρίς να έχει προηγηθεί το υποχρεωτικό κατά τον ΚΟΔΚΔΛ στάδιο ενημέρωσης και δικαστικής πρακτικής όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Ο «βίαιος» αυτός τρόπος μονομερούς ενασχόλησης με ένα αντικείμενο αφενός θα δυσκολέψει πολύ την προσαρμογή τους στα δικαστικά τους καθήκοντα που είναι πολύπλευρα και αφετέρου παραγνωρίζει τις ιδιαίτερες δυσκολίες του αντικειμένου στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν οι νεοδιόριστοι συνάδελφοι.
Θεωρούμε συνεπώς ότι είναι αναγκαίο να αποσυρθεί άμεσα η συγκεκριμένη τροπολογία. Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας να τοποθετηθούν οι δόκιμοι Ειρηνοδίκες σε περιφερειακά Ειρηνοδικεία υποβοηθώντας το έργο των συναδέλφων που υπηρετούν εκεί. Να παραταθεί ο χρόνος συζήτησης των εκκρεμών υποθέσεων για ένα ακόμα έτος, δηλαδή μέχρι τα τέλη του 2023 καθώς γνωρίζετε ότι οι Ειρηνοδίκες των περιφερειακών Ειρηνοδικείων καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες έχοντας επωμιστεί αριθμούς δικογραφιών πολύ περισσότερους από τους προβλεπόμενους στους Κανονισμούς των Δικαστηρίων τους".