Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Tην ενοχή της πρώην Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου, για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα, ζήτησε η εισαγγελέας!


Να κηρυχθεί ένοχη η πρώην περιφερειάρχης Ρένας Δούρου, για τρία από τα τέσσερα πλημμελήματα, γιά τα οποία κάθισε στο εδώλιο!


Αυτό πρότεινε στην αγόρευση της η εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας Πετρούλα Μακρή, στη δίκη για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017, όπου έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποι.

Συγκεκριμένα η εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθεί ενοχή η Ρένα Δούρου για πρόκληση πλημμύρας δια παραλείψεως, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως και σωματική βλάβη από αμέλεια δια παραλείψεως.

Αντίθετα ζήτησε να αθωωθεί για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

Συνολικά, η εισαγγελέας πρότεινε να καταδικαστούν οι 20 από τους 21 κατηγορούμενους, κατά περίπτωση για ανθρωποκτονία και σωματική βλάβη από αμέλεια τελούμενα δια παραλείψεως, και πλημμύρα από αμέλεια.

Αντίθετα, πρότεινε να αθωωθούν 17 άτομα για την παράβαση καθήκοντος, εκτός από τον τότε προϊστάμενο πολεοδομίας Ελευσίνας και τους δυο υφιστάμενους του.

Τέλος, πρότεινε την πλήρη απαλλαγή μιας κατηγορούμενης, υπαλλήλου της επιτροπής αστυνόμευσης ρεμάτων, καθώς έλειπε σε άδεια.

Η υπόθεση, γιά τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα  έφτασε σε δίκη, μετά από πολύμηνες έρευνες των δικαστικών αρχών και κυρίως μετά από προκαταρκτική εξέταση, που διενήργησε η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, προϊσταμένη σήμερα της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας.

Μέσα σε 66 σελίδες, η εισαγγελέας κ. Παπαγεωργακοπούλου είχε περιγράψει καρέ - καρε τις παραλείψεις των εκπροσώπων της περιφέρειας Αττικής, καθώς επίσης των αρμοδίων των δασαρχείων Αιγάλεω και Μεγάρων, του τότε Δημάρχου Μάνδρας και των υπολοίπων κατηγορουμένων, εξαιτίας των οποίων προέκυψαν οι καταστροφές και οι 25 νεκροι.

Η εισαγγελέας είχε διαπιστώσει πλήρη έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στην πληγείσα περιοχή, σημειώνοντας μεταξύ άλλων στη σχετική διάταξη που εξέδωσε τα εξής: «Στη συγκεκριμένη περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πλημμύρα ήτοι στην περιοχή Μάνδρας – Ειδυλίας - Νέας Περάμου - Ελευσίνας δεν είχε γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, μολονότι υπήρχαν ώριμες μελέτες, εγκεκριμένες πιστώσεις και κατεπείγον εκτέλεσης των έργων με δεδομένο ότι και κατά το παρελθόν είχαν συμβεί παρόμοια φαινόμενα και ιδίως τα έτη 2014-2015 και η περιοχή όφειλε να καταταγεί στη λίστα προτεραιότητας όσον αφορά την ανάγκη αντιπλημμυρικής προστασίας».

Ακόμη, σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη ένας κρίσιμος παράγοντας που έπαιξε ρόλο στην τεράστια καταστροφή, ήταν οι αυθαίρετες παρεμβάσεις εντός της κοίτης των ρεμάτων και η ανεπάρκεια των υφιστάμενων τεχνικών έργων. Ανεπάρκεια, που όπως διαπίστωσε η εισαγγελέας, οφείλεται είτε στην κατασκευή των έργων είτε στο μη καθαρισμό και συντήρησή τους από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, δεν είχε γίνει καταγραφή των αυθαιρέτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων: 

Μάλιστα, η εισαγγελέας είχε αναφερθεί στη διάταξη της και στον χαρακτηρισμό του φαινομένου ως «θεομηνία», για να σημειώσει πως η άποψη αυτή «δεν δικαιολογεί κατ' ουδένα τρόπο την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και έργων ορεινής υδρονομίας, τα οποία θα μείωναν σημαντικά τις αρνητικές συνέπειες της παντελούς ελλείψεώς τους και θα καθιστούσαν την κατάσταση περισσότερο ελέγξιμη».