Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Νομικά κενά και «άρπα-κόλα» λύσεις από την κυβέρνηση, μετά την παραίτηση Τζανερίκου!


Ενα βαθύ... τραύμα στην υπόθεση της τροπολογίας Κασιδιάρη, που προωθεί η Κυβέρνηση, για να αποκλείσει το κόμμα "ΕΛΛΗΝΕΣ", άνοιξε με την παραίτηση του από το δικαστικό σώμα ο Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερίκος, ο οποίος προήδρευε στο Α1 τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που θα αποφασίσει για την ανακήρυξη των κομμάτων, τα οποία θα συμμετάσχουν στις εκλογές.


Η παραίτηση του Aντιπροέδρου ΑΠ Χρήστου Τζανερίκου, μετά την τροπολογία του Μάκη Βορίδη για το κόμμα Κασιδιάρη, προκαλεί σειρά νομικών αδιεξόδων.

Πρώτα - πρώτα, εάν η παραίτηση του Ανώτατου Δικαστή δεν γίνει δεκτή αμέσως από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά παρέλθει το διάστημα του ενός μήνα, που ορίζει ο νόμος, μέσα στο οποίο ο Αντιπρόεδρος ΑΠ έχει δυνατότητα να την ανακαλέσει, τότε τυπικά θα παραμείνει Πρόεδρος του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Εάν, ωστόσο, η παραίτηση Τζανερίκου, ο οποίος κατήγγειλε πρωτοφανείς παρεμβάσεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στη Δικαιοσύνη, γίνει άμεσα δεκτή από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, - εντός δύο ημερών ορίζει ο νόμος - τότε ενδεχομένως να προκύψει νομικό αδιέξοδο, που αφορά τη σύνθεση του Α1 Τμήματος, το οποίο με βάση την κυβερνητική τροπολογία πρέπει να αποφασίσει "εν ολομελεία"!


Το νομικό πρόβλημα, που προκύπτει άμεσα είναι το πως θα ερμηνευτεί το "εν ολομελεία", όταν σύμφωνα με το νόμο το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου είναι 11μελές.

Είναι αδύνατον να συμπληρωθεί το κενό της παραίτησης Τζανερίκου με νέο Αντιπρόεδρο, καθώς Αντιπροέδρους ορίζει μόνον το Υπουργικό Συμβούλιο και το συγκεκριμένο βρίσκεται σε αποδρομή, ενόψει της εξαγγελίας εκλογών, για την 21η Μαίου.

Αρα, η σύνθεση του Α1 Τμήματος θα παραμείνει 10μελής.

Το δεύτερο νομικό αδιέξοδο, που ανακύπτει, προκύπτει από το πως θα γίνει η ψηφοφορία στο Α1 Τμήμα, που θα αποφασίσει για την ανακήρυξη των κομμάτων, μεταξύ αυτών και του κόμματος ΕΛΛΗΝΕΣ του Ηλία Κασιδιάρη.

Ο νόμος απαιτεί μονοψήφιο αριθμό στη σύνθεση των τμημάτων του Αρείου Πάγου και γενικά στις συνθέσεις των Δικαστηρίων.

Με την αποχώρηση Τζανερίκου ωστόσο, η σύνθεση του Τμήματος έχει πλέον άρτιο αριθμό, καθώς είναι δεκαμελής.

Οπότε εδώ, τα δεδομένα είναι τρία.

H αρχαιότερη Aρεοπαγίτης του Α1 Τμήματος Ευδοξία Κιουπτσίδου, ή πρέπει να... μετατρέψει το τμήμα σε... Σωματείο, όπου με βάση τις διατάξεις του νόμου, η ψήφος του Προέδρου μετράει διπλή, ή θα πρέπει να αφαιρέσει ένα μέλος της σύνθεσης με απόφαση της, ή θα προστεθεί ένας ακόμη δικαστής στη σύνθεση του τμήματος, κάτι ωστόσο που δεν είναι εφικτό.

Ακόμη χειρότερα, εάν το Τμήμα παραμείνει ως έχει μετά την παραίτηση Τζανερίκου, δηλαδή 10μελές, τότε πλήττεται βάναυσα η συνταγματική Αρχή της δίκαιης δίκης, γιατί θα είναι σαν να προδικάζουν ότι, η απόφαση των ανωτάτων δικαστών είτε θα είναι ομόφωνη, δηλαδή 10 - 0, ή θα είναι 6 - 4, 7 - 3, 8 - 2, ή τέλος 9 - 1.

Και κάτι τελευταίο.

Επιπλέον, επειδή ακούστηκαν πολλά, για πειθαρχική δίωξη του Αντιπροέδρου Χρήστου Τζανερίκου, μετά τις καταγγελίες του, για πρωτοφανή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, για την τροπολογία Κασιδιάρη, την οποία μάλιστα είχε χαρακτηρίσει φωτογραφική διάταξη, που έχει στο «στόχαστρο» τον ίδιο, ο κίνδυνος αυτό εκλείπει, εάν η παραίτηση του γίνει άμεσα δεκτή από τον κ.Τσιάρα.

Ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος ΑΠ πάντως, σύμφωνα με όσα λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά, δεν πτοείται, ούτε από απειλές, ούτε από διώξεις.

Φέρεται μάλιστα, να είχε προειδοποιήσει, για το νομικό αδιέξοδο, στο οποίο οδηγείται η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την τροποποίηση - μπάλωμα!