Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Το "σχίσμα" Κανελλόπουλου - Κασιδιάρη ανοίγει τον δρόμο προς τις εκλογές 2023, για το κόμμα «ΕΑΝ»


Mετά το... "σχίσμα" στη σύμπραξη του επίτιμου Αντεισαγγελέα ΑΠ Αναστάσιου Κανελλόπουλου, με τον Ηλία Κασιδιάρη και το κόμμα του "ΕΛΛΗΝΕΣ" (όπως αποκάλυψαν οι "Δικογραφίες και το iEdiseis), ανοίγει ανεμπόδιστα ο δρόμος, για να λάβει μέρος στις εκλογές της 21ης Μαίου το κόμμα "ΕΑΝ.." του πρώην εισαγγελέα , καθώς αποσυνδέεται πλήρως από τον καταδικασμένο πρώην βουλευτή της ΧΑ, για τον οποίον η Κυβέρνηση έφτιαξε το νόμο - μπλόκο, με στόχο τον αποκλεισμό του.

Ο πρώην ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός έβαζε πριν από λίγο την τελευταία... πινελιά στη διακήρυξη του κόμματος "ΕΑΝ..", πριν την καταθέσει, σήμερα, στην Εισαγγελία Αρείου και στο Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω δικαστικού επιμελητή, όπως ορίζει ο νόμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πυρετώδεις είναι οι διεργασίες και στο εσωτερικό του κόμματος "ΕΛΛΗΝΕΣ" του Ηλία Κασιδιάρη, που ενώ είχε αποσυρθεί από τις εκλογές μετά το μπλόκο της κυβέρνησης στο κόμμα του, τελικά φέρεται αποφασισμένος να μην κάνει πίσω.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ηλίας Κασιδιάρης θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του Μαΐου, με το κόμμα του «Έλληνες», το οποίο θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές και όχι μέσω του κόμματος «ΕΑΝ» με πρόεδρο τον ε.τ. Αντιεισαγγελέα ΑΠ Τάσο Κανελλόπουλο, που μέχρι πρότινος φέρεται ότι, λειτουργούσε ως «ομπρέλα» του.

Το τελικό αποτέλεσμα για τον Ηλία Κασιδιάρη ωστόσο θα φανεί μέχρι αύριο, οπότε και λήγει η προθεσμία, την οποία δίνει ο νόμος, γιά να καταθέσει τη διακήρυξη και το έμβλημα του κόμματος του στον Αρειο Πάγο και στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι, η απόφαση να κατέβει στις εκλογές ο Ηλίας Κασιδιάρης, ακόμη και αν αποκλειστεί η συμμετοχή του από το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου, εστιάζεται στο ότι, έτσι θα καταδειχθεί το πολιτικό αποτύπωμα του χώρου και επιπλέον, μπορεί στη συνέχεια να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν αναμένεται να επηρεάσει την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εθνικές εκλογές, αλλά δεν του αφαιρεί τη δυνατότητα να κατέβει στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν.

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι έπαιξε ρόλο, στην απόφαση του Ηλία Κασιδιάρη να λάβει μέρος στις εκλογές, με το κόμμα του "ΕΛΛΗΝΕΣ" , η δημόσια τοποθέτηση του πρώην Προέδρου του ΣτΕ Σωτήρη Ρίζου, ο οποίος με άρθρο του, μίλησε για "αντισυνταγματική παρέμβαση της Κυβέρνησης" σχετικά με το νόμο - μπλόκο στον καταδικασμένο πρώην βουλευτή της ΧΑ.

Μπροστά στις νέες εξελίξεις, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο τι αποφασίσουν οι δικαστές του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου, που μετά την τροποποίηση του νόμου για τον Κασιδιάρη, καλούνται να αποφασίσουν εάν μπορεί ο καταδικασμένος πρώην βουλευτής της «Χρυσής Αυγής» να είναι υποψήφιος στις εκλογές.

Μετά τον πολιτικό σεισμό που προκάλεσε η παραίτηση του αντιπροέδρου Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου, ο οποίος κατήγγειλε πρωτοφανή παρέμβαση από την κυβέρνηση προκειμένου ο ίδιος για να κόψει το κόμμα Κασιδιάρη στις εκλογές, χρέη Προέδρου του Α1 Τμήματος ΑΠ ανέλαβε η αρχαιότερη Αρεοπαγίτης κα Ευδοξία Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη, η οποία και θα προεδρεύσει της σύνθεσης των Δικαστών.

Στο Α1 Τμήμα συμμετέχει η Αρεοπαγίτης Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, η οποία ως Εφέτης είχε διενεργήσει με τη συνάδελφό της Μαρία Δημητροπούλου την Ανάκριση, για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, που αποτέλεσε και τη βάση για την παραπομπή σε δίκη όλης της τότε κοινοβουλευτικής ομάδας της ΧΑ στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Στη σύνθεση του Α1 Τμήματος Α.Π. μετέχουν ακόμα - εκτός των δύο προαναφερόμενων- οι εξής Αρεοπαγίτες:

-Ο Χρήστος Κατσιάνης, ο οποίος κατέχει τον βαθμό του Αρεοπαγίτη από το 2020, πρόσφατα μετείχε ως αναπληρωματικό μέλος στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, που καταδίκασε ομόφωνα τον πρώην Υπουργό Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παπά. Επίσης, όταν υπηρετούσε στο Εφετείο είχε κληρωθεί και προέδρευσε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ενώπιον του οποίου εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό η δίκη με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, ενώ παλαιότερα είχε εκλεγεί και προϊστάμενος του Πρωτοδικείου της Αθήνας.

– Η Ασημίνα Υφαντή, με βάση την επετηρίδα των Δικαστικών Λειτουργών ξεκίνησε την πορεία της στον χώρο της Δικαιοσύνης στις 4 Ιουλίου 1984 και το 2020 προήχθη και υπηρετεί στον Άρειο Πάγο από όπου αποχωρεί στο τέλος Ιουνίου 2025.

– Η Κανέλλα Τζαβέλλα – Δημαρά, πριν από λίγο καιρό ήταν Εισηγήτρια στην υπόθεση που έκρινε η Ολομέλεια του Αρείου για το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων από τα Funds. Έχει προαχθεί στον βαθμό της Αρεοπαγίτη από το καλοκαίρι του 2021 και αποχωρεί από το Δικαστικό Σώμα στο τέλος Ιουνίου.

– Ο Στέφανος – Σπυρίδων Πανταζόπουλος, κατέχει τον βαθμό του Αρεοπαγίτη από το 2021, ενώ είναι και Καθηγητής Νομικής στο ΕΚΠΑ. Αποχωρεί από το Δικαστικό Σώμα στο τέλος Ιουνίου του 2026.

– Ο Γεώργιος Παπαγεωργίου, προήχθη στον βαθμό του Αρεοπαγίτη το 2022, ενώ προηγουμένως υπηρετούσε ως Πρόεδρος Εφετών στον Πειραιά. Ξεκίνησε την πορεία του στον χώρο της Δικαιοσύνης το 1991 και αποχωρεί το 2028.

– Η Κορνηλία Πανούτσου προήχθη στον Άρειο Πάγο έναν χρόνο πριν, ενώ μετρά ήδη περισσότερες από τρεις δεκαετίες στον χώρο της Δικαιοσύνης.

– Ο Φώτιος Μουζάκης εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα στις 21-6-1991 και αποχωρεί το 2028 ενώ προήχθη στον Άρειο Πάγο το καλοκαίρι του 2022.

– Η Αικατερίνη Χονδρορίζου, μετρά στο Δικαστικό Σώμα ακριβώς τρεις δεκαετίες. Προήχθη στον Άρειο Πάγο το καλοκαίρι του 2022, ενώ μέχρι την αποχώρησή της έχει ακόμα έξι χρόνια.

Με τη διάταξη που ψηφίστηκε τη Μεγάλη Τρίτη, επί της ουσίας αφαιρείται από τον Πρόεδρο του Τμήματος, η δυνατότητα να επιλέξει αυτός τα 5 μέλη, που θα κρίνουν τη συμμετοχή των κομμάτων στις εκλογές, μεταξύ των οποίων και το κόμμα του "ΕΑΝ.." του ε.τ. Αντεισαγγελέα ΑΠ Αναστάσιου Κανελλόπουλου και κυρίως του κόμματος "ΕΛΛΗΝΕΣ" του Ηλία Κασιδιάρη.

Μετά την ηχηρή παραίτηση του Αντιπροέδρου ΑΠ Χρήστου Τζανερίκου, ο οποίος προήδρευε στο 11μελές Α1 Τμήμα, ο αριθμός των μελών του Τμήματος του ΑΠ είναι άρτιος, ενώ πρέπει να είναι μονός. Ετσι ή θα πρέπει να παραιτηθεί ένας εκ των παραπάνω ανώτατων δικαστών, είτε να προστεθεί ένας ακόμη.