Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

"Επιστράτευση" στις Εισαγγελίες της χώρας, αλλά με... θύρες ανοιχτές!


Ανοιχτές... θύρες έκρουσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την παραγγελία, που απέστειλε σε όλες τις εισαγγελίες της χώρας, περί ισοκατανομής υπηρεσιών και επαγρύπνησης ενόψει της εφαρμογής του νέου δικαστικού χάρτη από τις 16 Σεπτεμβρίου.

Με δυό λόγια η Εισαγγελία ΑΠ , αναφέροντας πως "... αυξάνονται σε αριθμό τα κατά τόπους συνεδριάζοντα ποινικά Δικαστήρια, γεγονός, που επιβάλλει τη δίκαιη, ανάλογη και ισότιμη συμμετοχή, σ’ αυτά, ως Εισαγγελέων έδρας, όλων των διαθέσιμων σε κάθε Εισαγγελία, Εισαγγελέων, ανεξαρτήτως, βαθμού και αρχαιότητας”, ουσιαστικά επιστρατεύει στα ακροατήρια και τους προισταμένους των εισαγγελιών, που μέχρι σήμερα δεν υποχρεούντο να ανέβουν στις έδρες.

Γιατί έκρουσε ανοιχτές θύρες?

Διότι σε αρκετές εισαγγελίες της περιφέρειας οι Προιστάμενοι των Εισαγγελιών, ελλείψει εισαγγελέων, δεν περίμεναν την παραγγελία Αδειλίνη, αλλά λόγω αναγκών και ελλείψεων, ανέβαιναν στα ακροατήρια και δίκαζαν υποθέσεις, όπως και οι υφιστάμενοι τους.

Παράλληλα εκτελούσαν και κανονικές υπηρεσίες κάθε μήνα, όπως οι όλοι οι υφιστάμενοι τους, ενώ ορισμένοι από τους προισταμένους εισαγγελιών, υπηρέτησαν μεγάλες χρονικές περιόδους σε καλοκαιρινά τμήματα, ακόμη και άνω των 40 ημερών, όπως ο προιστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αιγαίου.

Οχι φυσικά πως έχει άδικο ο Αρειος Πάγος, που υποδεικνύει την πρακτική αυτή στους εισαγγελείς, εφόσον έτσι θα επιτυχυνθούν οι ρυθμοί της Δικαιοσύνης.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι, από την υπηρεσιακή αυτή υποχρέωση, εξαιρούνται οι διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης”.

Στην ίδια παραγγελία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου υπάρχει και μία παράγραφος, που θυμίζει κάτι από... σχολικά απουσιολόγια, καθώς καταλήγει:

"Μάλιστα οι υπηρεσίες όλων θα καταγράφονται και θα αποστέλλονται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κάθε μήνα".